Derbymatcher ska präglas av dramatik det är sen gammalt och att det kan bli dramatik på en mängd olika sätt är lika gammalt det. Den här matchen, kvartsfinalen i Svenska Cupen mellan AIK och Hammarby fick ett oväntat slut. Att målvakterna får huvudrollen är vanligt, mindre vanligt är det väl dock att det är som målskytt..

Det är lika bra att börja med slutet, det som alla minns allra bäst, det vill säga straffläggningen. U21-hjälten från i somras, AIK:s målvakt Patrik Carlgren, inledde med en högklassig räddning på en ganska hård men dåligt placerad straff från Philip Haglund. AIK behöll därmed greppet från själva matchen. Men sen. Joos Hooiveld och Eero Markkanen höll inte för trycket och blev olycksgubbar i avgörandet.Det gled AIK ur händerna så sakteliga och när målvakten i Hammarby, Ögmundur Kristinsson, drog dit Bajens femte straff var det klart att Hammarby hade slagit ut AIK och avancerat till semifinalen.

***

Straffar är dramatik, straffar är nerver och straffar är en del av fotbollen, på gott och ont.

***

Själva matchen som tog oss till straffar, vad bjöd den på då?

  • Hammarby inledde den här matchen bättre än vad som varit fallet innan, i alla fall ur den aspekten att man inte släppte in mål. Spelmässigt finns det en del att göra däremot.
  • AIK styrde och ställde med ett klart spelövertag men det skapades däremot inte alls chanser i den utsträckning man hade kunnat tro. Detta berodde väl delvis på att AIK själva spelade lite långsamt och krånglade till det och att Hammarby försvarade sig på ett effektivt sätt. Vad som är vad låter vi vara osagt.
  • Hammarby hade på pappret ett numerärt överläge centralt på mitten, tre mot två, det såg vi ingenting av i spelet, AIK var lite hetare och vann väldigt mycket ”andrabollar”. Bra gjort av Saletros och Gravius/Ofori men också svagt av Bajen.
  • Passningsspelet var slarvigt hos båda lagen, spelvändningarna var få men när det väl skedde öppnades det upp lägen för båda lagen. Där har båda lagen en hel del att utveckla.
  • Tempot i matchen var generellt inte speciellt högt, starten på andra halvlek blev en liten pulshöjare men det avtog igen när klockan tickade upp mot nittio minuter. I förlängningen var det många trötta spelare på planen vilket så klart präglade kvaliteten.

***

Bajens ledningsmål kom inte särskilt logiskt sett till spelet, men när var fotboll logiskt senast?

***

Andreas Alm väntade inte med att göra rockader, om det berodde på målet eller inte har jag ingen aning om men det fick effekt. Två byten direkt i andra halvlek gjordes och fick effekt. Ahmed Yasin kom in och var företagsam och pigg, Ofori gjorde en bra halvlek är definitivt på väg tillbaka mot formen.

För AIK var detta givetvis en missräkning, laget har sett relativt stabilt ut sista tiden och kändes på förhand som aningen starkare. Att inte skapa mer chanser sett till bollinnehavet känns nog frustrerande.

Nu får laget ta sikte på den allsvenska premiären och fram till dess för man jobba vidare med att få fler av sina profiler i speldugligt skick.

***

För Hammarby lever drömmen vidare, 180 minuter och två vinster är vad som skiljer klubben till att få kvala till Europa League. En genväg har öppnats på glänt även om det återstår mycket tuffa hinder på vägen. Spelmässigt måste det finnas mycket mer att hämta för Hammarby vars anfallsspel inte alls var bra i den här matchen heller. Målet som Arnor Smarason gör är väldigt vackert och den typen av löpningar och passningar borde de här spelarna klara av att utföra oftare.

Alldeles för ofta är det ”osynkat” på ett eller annat sätt och det blir väldigt stillastående. Man lyckades inte aktivera Kennedy Bakircioglu eller Alex idag och då blir det ganska ”trubbigt” längst fram.

En seger är en seger och att den sker i ett derby ger givetvis råg i ryggen inför det som komma skall. Ännu en tävlingsmatch som förberedelse inför allsvenskan är så klart bra och så klart möjligheten att vinna cupen.

Nu väntar BK Häcken (trolig spelplats verkar bli Södertälje fotbollsarena, på grund av lite isigt underlag på Tele2). BK Häcken är skickliga och absolut en tuff uppgift att klara av, men Bajen har nu vunnit två derbyn och det om något borde ge laget självförtroende.

***

Mina fem cent angående pyrotekniken:

Varför dröjer det så länge innan man drar igång matchen efter pyro-fördröjningen? Det känns mer som en demonstration från ansvariga än ”verklig” säkerhet. Att det rör sig om sikten kan ju ingen med ledsyn hävda?

På tal om pyro: Vad är det här med att det tänds 1, 2, 3 bengaler eller annat i klackarna? Totalt effektlöst och bara störande i mina, och kanske någon annans, ögon.

Knallskott, bangers eller vad det kallas, kan någon förklara tjusningen? Skit är vad dessa smällare är. Lägg ner det en gång för alla.