Ett derby är spelat och två trender höll i sig, Hammarby hamnade i ett tidigt underläge men vände medan Djurgårdens oförmåga att vinna ett derby kvarstår ännu ett tag. När Sebastian Andersson nickade in Djurgårdens ledningsmål efter tre minuter och då Djurgården kopplade ett ganska rejält grepp inledningsvis lutade det dock emot att laget var på väg att bryta trenden. Så blev det inte.

Det har varit signifikativt för Hammarby i många matcher hittills under 2016 att man startar svagt, ja rent av uruselt och ofta har det inneburit underläge. Det här är något man måste jobba bort då det inte kommer att hålla i längden att ge sig själva motvind och uppförsbacke med svag inledning. Det gick att vända mot Ljungskile och det fungerade även mot Djurgården, men det är läge att skärpa till inledningarna rejält.

Djurgården tog inte bara ledning, man tog ett klart initiativ i matchen och vann en stor del av duellerna på planen. Målet kom i efterspelet efter en fast situation när Alexander Faltsetas vänsterinlägg nådde en fristående Sebastian Andersson som enkelt kunde ge sitt lag ledningen. Den första kvarten gick klart till Djurgården, sedan fick Hammarby lite bättre ordning på sig själva och sitt spel.

***

Nyförvärvet Alexssander Medeiros de Azeredo ordnade fram en frispark nära hörnflaggan på Hammarbys vänsterkant, en av få gånger Alex befann sig ute på en kant. Fredrik Torsteinbö slog frisparken, Lars Saetra nickade och på returen kunde Alex stöta in kvitteringen från nära håll. Givetvis skönt för Hammarby men knappast speciellt logiskt sett till matchbilden så långt.

Som så många gånger förut fick Hammarby ny kraft och energi av målet och jämnade ut spelet avsevärt jämfört med inledningskvarten som var svag. Av bara farten fick Johan Persson på en kanonträff och plötsligt var det ledning för Bajen.

Resterande tid av halvleken handlade mycket om längre spel från båda lagen och ganska mycket ställningskrig. Något speciellt högt tempo på något annat än domare Bojan Pandzic gula kort blev det inte i avslutning av halvleken.

***

Djurgårdens forwards, Sebastian Andersson och Sam Johnson är båda rörliga och farliga i djupled, möjligheterna till det stängde Hammarby av på ett föredömligt sätt. Djurgården fick inte fart på sitt spel och fastnade gång efter gång i Bajens backlinje, en backlinje med god hjälp av övriga lagdelar.

Alex gjorde målet men han bidrar med mycket annat också, framför allt verkar det vara en forward som håller sig centralt och på så sätt alltid har nära in i straffområdet, där han ska finnas på plats när bollen kommer. Det är en bra början för en målskytt.

***

Det saknades som bekant ett antal spelare i Djurgården och det märktes, den offensiva kraften saknades från de mittfältare som spelade.  Ingen av de centrala mittfältarna, Alexander Faltsetas och Jesper Karlström med i offensiven på ett önskvärt sätt och Berntsen och Kadewere förmådde inte heller att hota i någon större utsträckning, det straffade sig.  Att Djurgården dessutom  lider av att ha Haris Radetinac och Kerim Mrabti på skadelistan är tydligt och inte alls konstigt.

***

Hammarbys främsta segervapen i den här matchen var självklart lagets försvarsspel, i den här matchen klarade man av balansen med att ha en lägre utgångsposition men ändå behålla aggressiviteten. På presskonferensen var Nanne Bergstrand även nöjd med lagets facit på de offensiva fasta situationer och det kan man förstå. När Philip Haglund tryckte in en stenhård nick på Torsteinbös hörna var det game over, Hammarby var klara derbyvinnare och därmed även klara för kvartsfinal i Svenska Cupen.

Det var laginsatsen som gav Bajen segern och att laget har en bra moral råder det inget tvivel om. Nu krävs det ännu bättre insatser framöver om det ska bli en rolig cup-resa och framför allt en lyckad säsong i Allsvenskan. Nye Alex har gjort två bra insatser senast och även om man inte ska springa iväg i för mycket beröm har han gett klara indikationer på att han kommer att göra stor nytta i offensiven.

***

Djurgården är förstås rejält besvikna på förlusten och får nu ställa in sig på den allsvenska premiären. Laget har ett tydligt grundspel men Pelle Olsson pratade en del på presskonferensen om att det är många nya som ska in i det sättet och att laget är ungt och lite orutinerat. Det kommer att ta lite tid innan allt sitter men klart är att kapaciteten är högre än vad man visade i denna match.

Nye forwarden Michael Olunga känns väldigt intressant, hans inhopp bådade gott för Dif:s del och här har man antagligen mycket att hoppas på framöver.  Olungas fysik kommer att ställa många motståndares försvar på prov.

Djurgårdens största problem nu är att man saknar många viktiga spelare och att dessa måste blir friska och tränade nog att spela, då kommer laget att höja sig med många procent.

***

För Hammarbys räkning väntar kvartsfinal kommande helg och givetvis är man nöjda med det. Passningsspelet var inte bra idag heller och där måste man jobba vidare.

De två stora positiva beskeden för Hammarby idag var att försvarsspelet imponerade, framför allt i den andra halvleken, och den goda moralen att än en gång vända en usel matchinledning till seger.