Det är dags för årets första derby i 08-fotbollen och det sker mellan Djurgården och Hammarby i den sista omgången av gruppspelet i Svenska cupen. De tidigare resultaten har gett även Syrianska möjligheten att vinna gruppen om resultaten går deras väg. Men vi kan väl enas direkt om att den här matchen är mer derby än en cupmatch?

I veckan som gått har det framkommit uppgifter om att det råder missnöje i Hammarbys spelartrupp.  Spelare är missnöjda med Nanne. Spelare är missnöjda med det taktiska upplägget och säkert med annat också. Storm i ett vattenglas eller stökigt på riktigt?

***

Spelare är ofta missnöjda. Det är ofrånkomligt i en miljö där kraven är stora, där viljan att prestera enligt sina egna och många andras önskemål är väldigt stor. Alla vill vara med och bidra, när det inte går ”som man vill” är det alltid nära till att hitta anledningar till vad som är fel. Ganska ofta hittar man anledningar som inte är kopplade till sig själva.

Nu vet jag inte vad som är rätt och fel, vad som är sant eller falskt i allt detta. Det finns en situation och man har från Hammarbys har medgett att möten förekommit (det gör det alltid) och att man inte är nöjda med situationen. Det ska man inte heller vara med tanke på hur det har sett ut. För visst har det tagit stopp i den berömda processen? Vad det beror på lär det dock finnas många tankar om.

***

Djurgården då?

Det har väl varit relativt tyst underveckan med undantag från att laget saknar några spelare som normalt skulle starta dagens match. Haris Radetinac och Kerim Mrabti var borta sedan tidigare, Marcus Hansson åkte på en smäll i förra matchen och saknas liksom den avstängde Kevin Walker.

Vidare är inte Mathias Ranégie i spelbart skick ännu även om det väl närmar sig debut. En som inte saknas utan som gör tävlingsdebut i Djurgården är nye kenyanen, ”Ingenjören” Michael Olunga. Det han har visat upp hittills känns onekligen spännande och det ska bli högst intressant att se om Pelle Olsson slänger in forwarden från start eller om det blir en plats bänken till att börja med?

Det har blivit en intressant målvaktskamp mellan Kenneth Höie och Hampus Nilsson, vem får stå i den här heta matchen?

Stefan Karlsson och Tim Björkström utkämpar en liknande kamp om högerbacksplatsen och även där har Olsson ett val att göra. Une-Larsson & Omar Colley känns givna som mittbackar och Elliot Käck är given till vänster. Centralt på mittfältet lär det bli Alexander Faltsetas och Jesper Karlström med Daniel Berntsen på ena kanten. Det är mycket möjligt att det blir Seon-Min Moon på de andra kanten, eller skräller det till med Mihlali Mayambela? Sam Johnson och Sebastian Andersson har varit första valet som forwardspar så här långt men nog lär Olunga finnas med i bilden här?

Djurgården har inte imponerat men inte heller underpresterat i någon hög grad. Det här är ett derby och då glöms allt annat bort. Efter den här matchen pekar riktningen åt endera hållet (ja om det nu inte blir ett intetsägande kryss) och man får ta riktning efter det.

Något säger mig att Djurgården i alla fall är redo för den här bataljen.

***

Undrar om IF Elfsborgs spelare är missnöjda med Magnus Haglund efter misslyckandet att gå vidare i cupen?

***

Nanne Bergstrand har varit med förr, han ”kan” media och han är nog väldigt medveten om vad han kommunicerar ut och vad som får fäste i olika medier. Men det här med att hota med avgå bör han sluta upp med direkt, det tappar liksom i värde för varje gång det återkommer. Å andra sidan kan ju saker och ting tolkas till vad man vill ha det till också. Men det är bättre för Nanne att fokusera på att pågå istället för att avgå.

Det går inte att bortse ifrån att Nanne Bergstrand och sportchefen Mats Jingblad hela tiden har varit oerhört tydliga med att den här processen att ta Hammarby till toppen igen kommer att ta tid. Det är på många sätt ett rimligt antagande med också delvis ett sätt att köpa sig själva tid och tålamod. Med andra ord helt enligt vad alla ansvariga, oavsett klubb, gör eller skulle göra i samma situation.

Med det i åtanke är det ändå satt så att den trupp som är uttagna till dagens derby är Nannes och Jingblads trupp, spelare de själva valt och rekryterat. Det finns liksom inget ”arv” från tidigare sportslig ledning. De spår av att ekonomin inte varit helt på topp fram till förra hösten har givetvis satt en del ramar, men ändå. Det går inte att skylla på någon annan i det avseendet.

***

Matchen idag avgör ju som bekant det fortsatta ödet i cupen 2016, men det kan vi lägga åt sidan. I alla fall nästan. Med tanke på det som skrivits kan man utgå ifrån att:

  1. Vinner Hammarby lär det inte höras så mycket i frågan om det omskrivna missnöjet på ett tag.
  2. Blir det förlust kommer det att spinnas vidare i ämnet. Oavsett om media fortsätter skriva om det eller inte. Folk har läst, supportrar har läst. Alla tolkar det på sitt eget vis, tycker och tänker. Då är det inte alltid säkert att 1+1=2.

Får vi ett utfall av matchen enligt det andra scenariot sätts saker och ting på sin spets, så skört kan det vara i den här miljön. Processen måste gå framåt sett över tid, allt annat är ju underkänt. Det vore dock inget vidare styrkebesked om tålamodet är så lågt hos ledning och/eller supportrar.

***

Att förlora ett derby innebär alltid misär för det förlorande laget,  så är det och så kommer det alltid att förbli. Det är så mycket känslor som spelar in, främst på läktarna och hos supportrarna , att betydelsen av insatsen i allmänhet och resultatet i synnerhet är så viktigt. Att det här derbyt utspelas i cupen glömmer de flesta när matchen är igång. Då handlar det bara om att vinna just den matchen. Inget annat.

***

Det är bara åtta lag som går vidare i cupen. Alla andra får gå hem, glöm inte det.