Tre raka segrar och även om AIK inte imponerade mot Falkenberg idag är det ändå ett slags styrkebesked att vinna tre raka matcher. Att man gör det utan flertalet av sina starkaste profiler understryker att det finns en bra bredd i årets upplaga av AIK. Innan matchen var det klara förutsättningar. Oavgjort skulle räcka till kvartsfinal, en seger för AIK skulle dessutom ge gruppseger utan poängförlust. Ett fläckfritt gruppspel låg inom klart räckhåll på förhand.

Falkenberg satt kvar i bussen inledningsvis. Ett snabbt inkast av Nisse Johansson, ett vänsterinlägg av Fredrik Brustad som nådde fram Ahmed Yasin som tog en touch och sedan sköt in ledningen framför AIK-klacken på Skytteholm. Just då kändes det som att det skulle bli en enkel resa.

Det fortsatte att kännas så hela vägen fram till dess att Falkenberg, från ingenstans, plötsligt kvitterade efter ett sällsynt besök i Patrik Carlgrens straffområde. Snöpligt och inte speciellt rättvist.

Det blev dock återtagen ledning igen för hemmalaget innan paus. Den isländske högerbacken Haukur Hauksson vräkte sig fram på ett inspel från Niclas Eliassons vänsterfot. En snygg nick återställde hemmaledningen och en halvlek slutade där de första 20-25 minuterna var av bra kvalitet men där avslutningen kändes lite slarvig och faktiskt aningen avslagen.

***

Andra halvlek var inte så jättemycket att skriva om. Det blev lite många enkla tekniska misstag från båda lagen och lite väl mycket spel på mittplanen. Fredrik Brustad och Eero Markkanen turades om att bli avblåsta för offside och frisparkarna avlöste varandra. Rätt eller fel alla gånger är oklart men det som är väldigt klart är att det aldrig blev någon riktig rytm i den andra halvleken.

AIK vann rättvist utan att imponera och Falkenberg var aldrig riktig nära att hota på allvar. Falkenberg hade placerat både den kvicke och kreative mittfältaren Alexander Jakobsen och store, starke, tunge forwarden Hakeem Araba på bänken. Den före detta Hammarby-yttern Christoffer Carlsson saknades helt i truppen idag. Dessa spelare kommer att göra Falkenbergs offensiv klart bättre i det allsvenska spelet.

***

Det är som redan nämnt en styrka av att AIK lyckas vinna utan så många av sina starka kort men givetvis finns det säkert en viss oro att många av dessa inte alls fått den speltid som man kan ana att Andreas Alm hade hoppats på. Och som såklart spelarna själva behöver och vill ha innan allsvenskan startar.

Hur det står till med Stefan Ishizaki, Ebenezer Ofori, Amin Affane, Dickson Etuhu och Denni Avdic vet bara AIK och de inblandade. Nästa vecka är det ännu skarpare läge med kvartsfinal och tiden till den allsvenska premiären krymper. Det återstår att se om några av de pjäserna är med nästa helg.

Samtidigt är det numera en sanning att de unga gardet verkligen har fått bra med tid och förtroende att visa upp sig. Gravius och Saletros har gjort det väldigt bra centralt på mittfältet och skaffar sig värdefull erfarenhet, i synnerhet Gravius som ju inte figurerat i A-laget så mycket innan.

***

Måndag morgon lottas kvartsfinalerna, det som är säkert är att AIK är där och att det inte blir spel på Friends Arena( på grund(Melodifestivalen).

En annan sak som är säker är att AIK fortfarande har en bra chans att vinna cupen.