Med risk för urtråkiga klyschor och redan väl använda ”ordspråk”: Det svänger om Bajen. Verkligen. Första halvlek mot Ljungskile var urusel spelmässigt och att man trots allt ”bara” låg under med 1-2 var en skänk från ovan. Men något hände i andra halvlek, något som skakade liv i gruppen och som gör avslutningen mot Djurgården högst intressant. Minst sagt.

Jag såg Ljungskile möta Djurgården i måndags i en match där Jonas Olssons mannar gjorde en bra match, framför allt i den första halvleken. Jag noterade två stora utropstecken i deras offensiv:

  1. De många och långa inkasten som skapade stor oreda (och drog ner på tempot)
  2. Den ständigt löpande och farlige norrmannen Tim Nilsen på topp (som Jonas Olsson ”tagit med sig” från norska Sogndal.

Efter tre minuter mellan Hammarby och Ljungskile var ställningen 0-2. Det första målet efter ett långt inkast( inkastare Tim Nilsen) och 0-2 efter en djupledsboll centralt (målskytt Tim Nilsen). Tidernas bedövningsspruta för Hammarby som ju skulle ordna derbynerv mot Djurgården kommande helg. Rullgardinen var nästan neddragen.

Men Erik Israelsson var ju med, han klev fram (upp) och knoppade in 1-2 efter ett fint inlägg från Melker Hallberg i ett läge där Bajen absolut inte förtjänade det. Det målet gav Hammarby en livlina att hänga kvar i. Utan det målet hade det nog varit tack och godnatt till cupfesten.

***

Andra halvlek inleddes spelmässigt aningen bättre av Hammarby (det var svårt att göra det sämre) men det var knappast övertygande. Ljungskile var farliga och hade mer än ett läge att ”stänga matchen”. Men man missade, och det blev ödesdigert för gästerna.

Sen blev Melker Hallberg utvisad. 10 man mot 11. Det var ju knappast vad Hammarby behövde. Eller?

***

Det var en startelva som gav frågetecken med bland annat Amadayia Rennie som forward i en match där man kunde ana ett motstånd som skulle försvara ”lågt”. Oliver Silverholt som högerback var inte heller något jag hade kunnat gissa mig till även om jag fått fler än en chans. Startelvan gav frågetecken och det gjorde sannerligen insatsen i första halvlek också. Men det handlar ju om 2 x 45 minuter.

***

Man har som tränare tre byten att göra och om man nu, som jag, tycker att Nanne Bergstrand ”valde fel” startelva måste man ge honom 100% rätt i de byten han gjorde. Med en man mindre kom Kennedy Bakircioglu in och tog tak i taktpinnen, Imad Khalili klev in med kreativitet och dessutom fick han göra sitt första mål i Bajen.

Så var det ju det där med forwards och Hammarby, det är ingen rolig historia de senaste åren. Linus Hallenius är borta av olika anledningar och han har dessutom redan börjat leverera i Helsingborgströjan. Surt, surt, surt för alla bajare.

Surt om det inte varit för Alexssander Medeiros de Azeredo, Alex kort och gott. Hans inhopp betydde allt för Hammarby i den här matchen och nog tror jag att många grön-vita hoppas att han är den där forwarden man har letat efter. Länge.

Med snabba fötter, fin teknik och en allmänt svårstoppad spelstil satte han en ny ton i ett annat ganska andefattigt Hammarby. Det började hända grejer runt, och i,  motståndarnas straffområde. Det hända plötsligt massor av saker.

***

Mats Jingblad var, som väntat, fåordig på frågan om vad den senaste Brasilienresan hade gett ”det är många som ska vara med och ta beslut” och han kunde luta sig mot en fin insats av Alex när han sa det. Men det luktar nyförvärv lång väg.

***

Nu väntar derby mot Djurgården, en match som betyder massor. Ett derby handlar inte bara om själva matchen utan om mycket mer än det, det är en vägvisare för fansen och lagen och så mycket känslor inblandade. Hammarby gav sig själva, i och med vändningen mot Ljungskile, chansen att avancera vidare men ingenting är vunnet utan framgång mot Djurgården. Dessutom ska man inte glömma att Syrianska har ett bra utgångsläge i gruppen, man möter redan avsågade LSK i den sista omgången.

DIF är säkerligen väldigt revanschsugna efter en slätstruken insats mot Syrianska senast (där man dessutom fick spela med en man kort) och att tro något annat än på en stentuff kamp nästa söndag är oundvikligt. DIF kan ge chansen till nye Olunga och han kan mycket väl vara den vitamininjektion Pelle Olssons gäng behöver.

***

DIF kommer till derbyt utan flertalet viktiga spelare och Hammarby utan Hallberg och Solheim, det öppnar för många ändringar i startuppställningarna hos båda lagen, men nu vet vi ju att även byten kan spela en stor roll i matchernas utgång.