Det är verkligen så att man märker av det nu, att det närmar sig tävlingssäsong för de allsvenska lagen. Den här helgen har till väldigt stor ägnats åt att titta till hur det ser ut för lagen inför nästa helgs tävlingsstart. Det här det blir en liten mix av de intryck helgens matcher har givit.

Hammarby – Tromsö 2-1

Bajen är tillbaka på svensk mark igen efter sitt matchläger i Barcelona och kanske var det en köldchock som låg bakom den iskalla inledningen? Norrmännen tog en tidig ledning och Hammarby var inte alls med i matchen.

Tromsö mötte tidigare i veckan GIF Sundsvall, en match jag såg glimtar av, och då gjorde man verkligen inget skarpare intryck.

Hammarby borstade av sig underläget och jämnade ut spelet en aning och i den andra halvleken fick man utdelning och kunde vända och vinna matchen efter mål av Erik Israelsson och Philip Haglund.

Den fortsatta rotationen i truppen som Nanne Bergstrand ägnar sig åt gör att samspelet dröjer, det handlar både om det defensiva och det offensiva spelet. Nycklarna för Nanne Bergstrand finns nog till stora delar i truppen men man måste hitta rätt konstellationer, rätt balans framförallt i mittbacksparet och dels centralt på mittfältet.

Den allra största frågan är ändå vem som blir central forward i Hammarby, eller tror man att nye brassen Alex är redo för det redan nu? Insatsen igår var ok, men inte övertygande.

***

Djurgården – Ålesund 2-0

Djurgården spelade på Tele2 Arena mot norska Ålesund och vann med 2-0 i en hygglig tillställning. DIF var det klart bättre laget och segern fullt rättvis. Pelle Olsson har det inte lätt med både Haris Radetinac och Kerim Mrabti på skadelistan, två av truppens skickligaste och mest kreativa offensiva spelare.

Olssons Djurgården är under ombyggnad och något säger mig att laget kommer att ta ett steg ”tillbaka” när det gäller anfallsspelet. Vad jag menar med det är att DIF ganska troligt blir ett mer rakt spelande lag, kanske inte så våldsamt publikfriande så länge skadelistan ser ut som den gör.

Provspelande Michael Olunga gjorde i alla fall bra reklam för sig själv med en vänsterkanon som närapå lyfte loss ena målet från sin plats. Det var ett kanonskott och mycket tyder väl på att han signerar kontrakt vilken dag som helst.

Det ryktas om att Djurgården vill låna Mattias Ranegie (från Watford), det om något tyder på att min gissning gällande Djurgårdens anfallsspel inte är helt tagen ur luften.

***

Malmö FF – Bröndby IF 1-0

Malmö FF tog emot danska grannarna Bröndby IF, en bra värdemätare för Allan Kuhn och hans lag. Den första kvarten visade två lag som både gick all in i presspelet och tempot blev galet. Som tur var för allt och alla lugnade det ned sig och matchen blev mer mänsklig allt eftersom. Det var dock lite slarvig och inget av lagen klarade av att skapa speciellt mycket chanser via ordnat spel. Malmö hade till antalet några fler chanser.

Markus Rosenberg är avstängd när cupen inleds nästa helg, Allan Kuhn valde därför att vila honom även i detta genrep. Jo-Inge Berget och Vidar Örn Kjartansson bildade anfallspar och några tydliga svar på att det var ett lyckat experiment lämnades inte. Berget ofta djupt ner i planen och ett allmänt rörelsemönster som vittnar om att han nog gör sig bäst på mittfältet. Molins eller Mehmeti kanske är bättre alternativ i avsaknad av Rosenberg.

Kjartansson sägs vara en riktig ”box-spelare”, den här matchen blev det inte särskilt mycket av den varan men det är en spelare som är rejäl och tydlig i sitt spel. Det skulle inte förvåna mig om han kommer att göra en väldans massa mål framöver.

Den bästa spelaren på planen var annars Anders Christenssen, en riktigt slitvarg som dessutom har en bra passningsfot. I avsaknad av Adu har Oscar Lewicki fått en riktigt bra radarpartner central på mittfältet.

Erdal Rakip stod för ett riktigt bra inhopp (30 minuter) och det är inte första gången. Det måste kännas bra för Allan Kuhn att ha tre så kompetenta spelare på den positionen (det finns dessutom fler spelare i truppen som kan komplettera).

***

IFK Göteborg – Stabaek 2-0

Blåvitt spelade med tak över huvudet i Serneke Arena mot norskt motstånd, Stabaek. Inledningsvis var det spel mot ett mål och Blåvitt kändes urstarka, 1-0 efter 12 minuters spel var fullt logiskt. Sören Rieks hittade rätt efter ett anfall på Göteborgs högerkant. Det var total blåvit dominans inledningsvis.

Tobias Hysen är hemma igen och han krutade in 2-0 ungefär tio minuter innan paus, även det målet efter fint arbete från kanten, den här gången från vänster. Förväntningarna på Hysen är bra mycket högre än taket på Serneke Arena men att nollan är spräckt ger nog alla hopp om framtiden.

Martin Smedberg Dalence har fört en anonym tillvaro i Blåvitt och har mestadels suttit bänkad. Nu är Emil Salomonsson skadad och antagligen borta ett tag till, då har den f.d Norrköpingsspelaren fått sin chans. Som högerback från start i den här matchen var han en stor anledning till hemmalagets stora övertag, jag tror att Jörgen Lennartsson myser över det.

***

  • Är Hammarby nöjda med sin trupp eller jobbar sportchefen Mats Jingblad intensivt i kulisserna för att få till en forwardsvärvning innan seriestarten?
  • Mats Gren i IFK Göteborg lär vara i diskussioner med PSV Eindhoven om att låna den isländske mittbacken Hjörtur Hermansson löser man det är det väldigt positivt och Blåvitt stabila ut. Igen.
  • Yoshimar Yotun och Pa Konate för kamp om vänsterbacksplatsen och till sommaren ansluter Behrang Safari. Det är Ingen risk att MFF blir utan vänsterback i alla fall.
  • Med tanke på att Olunga är nära kontrakt och att Ranegie sägs vara nära kontrakt, innebär det att Amadou Jawo är på väg bort? Sebastian Andersson och Sam Johnson står väl redan före i kön…

***

Det är en gissningslek att bedöma insatser i träningsmatcher, speciellt när man inte har fullständig kontroll på båda lagen men känslan är ändå att Hammarby i alla fall tog ett steg i rätt riktning utan att för den delen övertyga och att ungefär detsamma gäller för Djurgården.

Malmö FF:s andra halvlek och IFK Göteborgs andra halvlek var det starkaste jag såg av de allsvenska lagen denna helg (jag såg inte något av AIK – Norrköping). Nästa helg går det inte att ducka undan, då är det dags på riktigt.