Herrlandslaget

FD:s krönikör hyllar Aidoo efter Bajens läger

ANNONS

Hammarbys matchläger i Spanien är över. De tre matcherna (ÖFK 0-2, HBK 4-1 och Helsingborg 0-3) har gett en skaplig bild av var Hammarby står just nu, två veckor innan gruppspelet i Svenska Cupen drar igång. Vill man vara dramatisk kan man överanalysera insatserna (resultaten i första hand), vill man spela lugn och sansad vänder man blicken mot det som komma skall. Jag själv föredrar att ställa mig någonstans i mitten.

Nu när laget är åter på hemmaplan och det blir dags för lite vardag igen för Hammarbys räkning tänker jag göra en liten sammanfattning av hur jag sett på det skett den dryga veckan i Spanien. Först är det viktigt att komma ihåg att ett träningsläger är ett träningsläger och att klubbarna, tränarna och spelarna hanterar den här typen av tillfällen på olika sätt. Med tanke på att tävlingssäsongen är knappt två veckor bort är det ändå läge att gräva lite djupare och åtminstone snegla lite på vilka förväntningar man ska ha när gruppspelet drar igång.

Jag har följt i stort sett hela träningslägret på plats, både träningar och matcher, jag har prata med många spelare och intervjuat ett antal av dem. Jag säger inte att jag har rätt i mina funderingar, men jag hävdar att jag har tillräckligt mycket känsla för att skriva det jag gör. Och det blir antagligen en hel del.

***

En snabb titt på resultaten ger en ganska negativ bild av vad som har hänt där nere i solen, men som jag nämnde inledningsvis är det inte svart eller vitt när det gäller resultaten så här års, det är hur spelet ser ut, intentionerna och den totala prestationen bortsett från siffrorna. Inte minst handlar det om vad tränaren vill fokusera på i enskilda matcher var de olika lagen ligger i för olika faser.

Såhär ser min bild ut av prestationerna i de tre matcherna.

Hammarby – Östersund 0-2

Hammarby blev till synes rejält överraskade av Östersunds intensiva press, det var den tydliga känslan här. ÖFK:arna var pigga, aggressiva och ändå väldigt samlade som lag. Hammarby blev stressade, slog bort alldeles för många enkla passningar och fick därför jaga bollen väldigt mycket mot ett spelskickligt motståndarlag. Det tog en halvtimme innan laget samlade sig och klarade av att skapa lite fler chanser och öka sitt bollinnehav en del. Det fanns chanser, åt båda hållen, men för Hammarbys del så kunde man inte spräcka nollan.

Ljusglimtarna för Hammarby i den här matchen var inte jättemånga totalt sett men några fanns det trots allt:

  • Joseph Aidoo gjorde en bra match, dock, är man inblandad i insläppta mål dras betygen ner. Han svarade också för många bra brytningar och hade några väldigt fina uppspel och hans snabbhet är en riktig styrka.
  • Måns Söderkvist var pigg, skapade lägen både till andra och för sig själv. Borde ha gjort ett mål i alla fall men det uteblev den här matchen.
  • Omställningsspelet som gav chanser på lite olika sätt. Djupledsspelet var skapligt, undantagen första kvarten i synnerhet.

Hammarby – Halmstad 4-1

Mönstret från den första matchen höll i sig, Hammarby startade svagt och hamnade i underläge då man drog på sig en straff bara ett par minuter in i matchen. Det var samma tveksamheter både defensivt och offensivt som i match ett men perioden varade ungefär bara den första kvarten denna match. Sedan vände man blixtsnabbt på steken utan att spelet var lika övertygande som effektiviteten och det var en bra vändning. Andra halvlek ganska intetsägande men insatsen som helhet absolut godkänd. Ljusglimtarna:

  • Måns Söderqvist visade fortsatt fin form och krönte en bra insats med två snabba mål i den första halvleken.
  • Joseph Aidoo visade åter igen att han har kapacitet att utmana om startplats på allvar. Bättre lycka i sina uppspel denna match dessutom.
  • Att laget samlade sig trots en likadan inledning som i första matchen var starkt och viktigt för alla inblandade.

Hammarby – Helsingborg 0-3

Den sista matchen var på pappret också den svåraste. Man kan säga att det blev så också, Helsingborg var helt enkelt för bra för Hammarby den här matchen, egentligen på alla plan. Defensivt hade man stora problem, inte minst centralt i planen där man trots numerärt överläge (3 mot 2) inte fick grepp om matchen. Offensiven ville inte alls fungera heller och testet med ytterligare en ny ”nia” fick inga bra svar svar. Bollen kom för sällan dit den skulle på grund av brister uppbyggnaden, det gäller både spelbarheten och själva passningarna.

  • I 60:e minuten gjorde Hammarby sex (6) stycken byten och då tappar matchen både i organisation och intresse men den var redan ”körd” sett ur ett helhetsperspektiv.
  • Unge Dusan Jajic fick återigen göra ett inhopp och trots att det i den här matchen bara kan betecknas som ett halmstrå att leta efter något positivt så visade han igen att han älskar att spela och att han har många saker i sig som är lovande.
  • Ytterligare speltid för Jajic och Erik Israelsson får stå på pluskontot, annars var det inte mycket att glädjas åt sett till enbart matchen.

Med allt detta sagt: vad tränaren, laget och de enskilda spelarna hade för fokus innan veckan vet bara de inblandad. Alla vill alltid göra sitt bästa sett utifrån förutsättningarna. Det här är vad jag såg i alla fall.

***

Jag hade en snabb tanke på att betygsätta spelarnas insatser men med tanke på den splittrade speltid som blev så hoppar jag över den tanken. Jag tar det lagdel för lagdel istället och nämner lite plus och lite minus. Detta ger också en liten bild av hur balansen i truppen kan uppfattas just nu.(spelarnas positioner tagna från klubbens hemsida 2016-02-07)

Målvakterna:  Ögmundur Kristinsson, Tim Markström och William Eskelinen.

Markström i mål i den första matchen, en ok insats från hans sida men 2-0 målet får han sätta på sitt konto. Kristinsson anslöt från landslagsläger och spelade de övriga två. Ingen katastrof men inte heller klockren. Jag gissar att Ögmundur hoppas att han snart har ”samma” backlinje framför sig mer frekvent för att slipa på samspelet. Islänningen solklar etta., Markström nr två och Eskelinen på tillväxt.

Backar: Birkir M Saevarsson, Mats Solheim, Richard Magyar, Lars Saetra, Joseph Aidoo, Stefan Batan

Likadant här med senare ankomst för Saevarsson som inte visade samma beslutsamhet och kvalitet som han annars alltid gör, jag tillskriver det att vi befinner oss i början av februari. Mats Solheim inte heller på topp även om han alltid krigar och gör sitt bästa, särskilt vad gäller kampmoment.  Mittbackstrion blev en duo sedan Richard Magyar skadat sig och flugits hem, hur allvarligt det är är inte känt för mig i skrivande stund. Det Magyar visade upp var helt ok, tråkigt för alla inblandade om han för en lång konvalescens. Aidoo är redan nämnd som ett positivt inslag sett över hela lägret. Lars Saetra var sjuk i inledning av lägret och även om han både tränade och spelade en hel del kändes han inte riktigt fräsch.

Mittfältare: Måns Söderqvist, Amadayia Rennie,  Kennedy Bakircioglu, Erik Israelsson, Philip Haglund, Melker Hallberg, Johan Persson, Arnor Smarason, Lars Fuhre, Dusan Jajic, Oliver Silverholt, Fredrik Torsteinbö

Många namn, väldigt varierad speltid. Det får det bli en kortare genomgång av den här lagdelen. Söderqvist lär abonnera på högerkanten om hans form sitter i och Melker Hallberg lär få mycket speltid centralt. Hallbergs läger ger jag godkänt godkänt men inte mer han har stundtals visat prov på sina ”fina fötter” och blir en tillgång. Persson/Haglund lär slåss om en tröja och Israelsson känns given när han är fullt frisk. Smarason har inte imponerat men har egenskaper i from av fysik och djupledsspel som inte många andra kantaspiranter har. Jajic lovande inhopp och vass i träning, kanske kan han blomma ut redan i år. Fuhre/Rennie blir känns långt ifrån en startelva, Rennie användes som ”nia”. Torsteinbö likt många andra – inte sitt forna jag. Silverholts comeback sista matchen. Svårbedömd. Kennedy Bakircioglu har alltid ett tryck på sig att leverera, han har två veckor på sig att hitta formen. Många spelare och det finns många möjligheter för Nanne Bergstrand här.

 

Forwards:  Alexs Medeiros de Azeredo, Isac Lidberg, Imad Khalili

Nye Alex har gjort inhopp och inte uträttat jättemycket, det kan ta tid för honom. Alex visar dock fina avslutsegenskaper i träning, kylig i avslutslägena han får. Imad Khalili har på tre matcher inte startat som forward och han känns absolut mer som en offensiv mittfältare i mina ögon. Det kan just nu handla om fysiken, han har varit sjuk den mesta tiden fram till detta läger. Lidberg med ytterst lite speltid, han lär få stå på tillväxt.

***

Totalt sett: Det blir knappast godkänt sett till de insatser som presenterats men det finns ingen anledning för Hammarby att trycka på larmknappen. Ännu. Dåliga svar är också svar och några har inte gjort de avtryck man förväntar sig. Förberedelser kan se så olika ut och bara de som ansvarar för verksamheten eller lever i den vet vad som behövs, det vi alla andra håller på med är gissningar, antaganden och ”jag har lösningen-snacket”.

Om två veckor är det cupmatch, jag tar på mig ”Läktarcoachens” roll och presenterar vad jag tycker att Nanne Bergstrand har på sin ”Att-göra-lista”:

  • Verkligen känna av var spelarna står fysiskt, frågetecken finns för var man ligger, i alla fall utifrån sett.
  • Få spelarna antingen fysiskt i trim att orka pressa hårdare i längre perioder under matcherna eller hitta en lösning på att inte bli passiva när man väljer ett lägre utgångsläge i försvarsspelet.
  • Hitta rätt mix centralt mellan grovjobbare och spelfördelare. Vilka spelare passar ihop och vilket håll ska ”spetsen” peka, det vill säga är det i utgångsläget en eller två balansspelare
  • Se till att få Erik Israelsson spelklar till 100%
  • Vem ska spela forward, ingen av de tre testen (Torsteinbö, Rennie eller Smarason) gav under detta läger tydliga tecken på att vara lösningen
  • Se till att få Imad Khalili spelklar till 100% för att kunna avgöra vilken position han kan ha störts verkningsgrad i.

Mats Jingblad har kanske dessa två punkter på sin lista:

  • Snabbt som ögat bedöma när Richard Magyar är tillbaka, utan honom är antalet backar väldigt lågt. Att flytta Oliver Silverholt eller Philip Haglund ett steg bakåt i planen kan vara alternativ, men räcker den konkurrens som blir då?
  • Om inte Khalili är ”nian” och man inte hittar rätt snabbt där: Värva in en forward, en ren ”nummer nio”. Det innebär i så fall numerärt (och beror på nationalitet och utlänningskvot) att någon nog får lämna truppen.

Nästa helg väntar Tromsö i ”genrep” inför cupen och den matchen kommer att berätta ännu mer om hur läget är. Även om det inte är förrän i allsvenskan man verkligen ska bekänna färg lär man utan tvivel vilja göra bra ifrån sig. Det är nog många som, åtminstone, vill ordna fram en gruppfinal  till derbyt mot Djurgården. Det är en sådan där match som kan betyda mycket för framtidstron och då menar jag på kort sikt.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Karlbergs BK - Hammarby TFF Ettan norra
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
18:30 Duisburg - Wolfsburg Bundesliga damer
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Torslanda IK - FC Trollhättan Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Queens PR - Leeds Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
lördag 27 april
13:00 Umeå - Orebro SK Women Elitettan
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Women Elitettan
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor FC Ettan norra
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Karlstad - Karlbergs BK Ettan norra
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
21:00 Preston - Leicester Championship
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 4 4 0 0 11 12
2 AIK 4 2 2 0 3 8
3 IF Brommapojkarna 4 2 1 1 5 7
4 Djurgårdens IF 4 2 1 1 3 7
5 Mjällby AIF 4 2 1 1 3 7
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 4 2 1 1 1 7
7 Hammarby IF 4 2 0 2 2 6
8 IK Sirius 4 2 0 2 1 6
9 Gais 4 2 0 2 -3 6
10 Halmstads BK 4 2 0 2 -3 6
11 IF Elfsborg 4 1 1 2 -3 4
12 IFK Göteborg 4 1 1 2 -3 4
13 IFK Värnamo 4 1 1 2 -4 4
14 IFK Norrköping 4 1 1 2 -6 4
15 Kalmar FF 4 1 0 3 -3 3
16 Västerås SK FK 4 0 0 4 -4 0