Inför Hammarby – Helsingborg känner jag att det finns två spår att följa:

1. Det är tredje matchen på kort tid och man är lite slitna, det vill säga att man inte kan ställa för höga krav.

2. Nu har man fått ytterligare träningar i benen och dessutom fler matchminuter i kroppen. Det borde med andra ord bli bättre och bättre för varje match. Jag väljer att gå enligt spår två också med anledning av att det snart är dags för matcher i Svenska Cupen, med andra ord ska matchen mot Helsingborg vara den bästa insatsen den här veckan.

Jag väljer alternativ 2.

Nanne vill säkerligen prioritera defensiven,jag ser vem som ska spela ”nia” som en stor fråga att lösa. Med lägret två tidigare matcher i minnet känns det befogat att tro på en annan lösning i denna match.Med sitt djupledsspel och sin fysiska styrka ser jag Arnor Smarason som ett namn att testa i positionen, han har dessutom spelat i den rollen förut.

Innan det här lägret hade Hammarby inte särskilt många fotbollspass i benen och matchen mot KuPs delades upp på många spelare. Nu har nästan alla fått bra mycket fler minuter i benen och med andra ord ska både fysik och timing sitta att bättre och det är en anledning att sätta lite högre krav på insatsen mot Helsingborg. Hammarbys nyförvärv, Arnor Smarason och Melker Hallberg känner sina medspelare bättre och bättre för varje dag som går,det ska leda till att dessa två med sina kvaliteter ska göra Hammarby starkare.

***

På hemmaplan säljer Hammarby årskort i rasande fart och förväntningarna på laget lär säkerligen öka,redan om två veckor när cupspelet startar.

***

Det är givetvis så att Helsingborg är en bra motståndare och en rejäl värdemätare för vilket allsvenskt lag som helst. Det handlar inte alls om resultatet, det handlar bara om prestationen. Det finns några saker som man välja att fokusera på för att kunna ”mäta” hur insatsen står sig gentemot de tidigare framträdandena:

  • Hammarbys två tidigare matcher här har präglats av svaga matchinledningar och det är en sak jag tror man vill se en förbättring på i den här matchen.
  • Det egna försvarsspelet, både vad gäller press – och positionsspel har man pratat väldigt mycket om. Nanne Bergstrand vill ha en trygg defensiv att bygga ifrån och i den här matchen möter man ett lag som har en stark offensiv. Med andra ord är det ypperligt test för att se vart man står.
  • Effektiviteten mot Östersund var inte bra men förbättringen mot Halmstad bådade gott med Bajen-ögon sett. Här kommer ytterligare skärpa att krävas då motståndet sannolikt är bättre.
  • Det egna offensiva spelet rent generellt kan man inte ställa så enormt höga krav på, här måste spelarna få mer tid på sig att bli samspelta däremot kan man ställa kravet att det ska bli bättre och bättre på individuell ju fler träningar alla får i benen. Jag syftar här till mottagningar, passningar och inlägg, rent tekniska detaljer som ska utföras i högre tempo med andra ord.

***

Det finns också en undran över vem som blir forward,alltså ”nia” Fredrik Torsteinbö agerade som ”nia” mot Östersund och det var Amadayia Rennies tur mot Halmstad. Blir det Arnor Smarason som får chansen mot sina gamla lagkompisar eller vad väljer Nanne?

På tal om forwards, det går inte att undvika att nämna Linus Hallenius som ju återfinns i Helsingborg, både han och Smarason har chans att ställa till med ”Släkten är värst”-rubriker..

***

Det är fortfarande försäsong och ingen anledning för vare sig Hammarby eller Helsingborg att stressa upp sig över läget,men jag är övertygad om att både Nanne Bergstrand och Henrik Larsson mer än gärna ser sina respektive lag göra en bra insats spelmässigt. Helsingborg har inte matchat lika flitigt som Hammarby och kanske väljer Larsson att dela upp matchen för vissa spelare. Det är sådana anledningar som gör träningsmatcher så svåra att ”förutspå”.

***

Man byter plan att spela på till denna match på grund av säkerhetsskäl. Både det metallräcke som löper längs långlinjen och avbytarbänkarnas närhet till hybridgräsmattan är sinnessjukt konstruerad. Matchen spelas alltså på vanligt naturgräs. Det är ett väldigt bra beslut att flytta till en annan plan.

***

Det återstår att se om jag valde ”rätt tanke-bana” men att kraven ska ställas lite högre känns rätt. Hammarby har klarat sig bra vad gäller skador såhär långt och det är enbart Richard Magyar som ej är tillgänglig, det ger Nanne Bergstrand stora valmöjligheter att matcha laget precis som han vill. Idag bör det bli synbart att laget är på väg i rätt riktning.