Att träffa människor som brinner för det dom gör och som har en uppenbar kunskap och medvetenhet för sitt uppdrag, det inspirerar mig något alldeles enormt. Jag är en ”färsking” som krönikör men framförallt som reporter, det är skrämmande och samtidigt en mycket utvecklande utmaning. Att få möjligheten att prata med, och att göra intervjuer med personer som man är genuint nyfiken på är en ren bonus, ett sant nöje. Jag träffade Östersund FK:s engelska tränare Graham Potter på träningslägret här i Salou, ett sådant där samtal men lätt hade kunnat förvandla till en hel dags aktivitet. Potter är intressant, saklig, kunnig och alldeles vanlig. Det är inga konstigheter alls, det är därför jag tror att Östersund kan göra det mycket bättre i den kommande allsvenskan än vad många andra tror.

Jag intervjuade Graham Potter i ganska exakt 27 minuter, det var ett samtal som gav mig mycket information om vad det är man håller på att skapa där uppe, i Jämtland, i Östersund. Precis bredvid det som många bara tänker ”skidort” om. Ett allsvenskt fotbollslag, dessutom sysslar man med poesi och teater. Vad är det egentligen som sker?

Allt handlar om att utveckla människorna, det är Potters filosofi. Om personerna är rätt och dessa känner sig trygga i miljön, då kan man få ut det bästa av dessa individer även på fotbollsplanen.

Östersund har gjort succé på flera sätt, förutom det uppenbara i att man har avancerat till allsvenskan har man sålt spelare med stor vinst, man har visat upp en sida av sig själva med kulturen som redskap. Dessutom har man tagit klivit in i den svenska fotbollens finrum utan ”storvärvningar” som skapat rubriker i svensk press. Man har byggt LAGET Östersund, man är ett helt nytt kapitel i allsvenskan som det ska bli mycket spännande att följa.

Föga förvånande säger Potter i min intervju att han framförallt vill ge spelarna som tog laget till allsvenskan chansen att visa vad man kan, det var ett extremt väntat svar på den fråga han fick. Man får de svar man förtjänar.

***

Träningsmatchen mot Hammarby gav åtminstone en fingervisning om att laget håller en skaplig nivå när det gäller att spela fotboll också. Det var en aggressiv press och ett eget passningsspel som stundtals höll en väldigt hög svensk nivå. Det trupp man har är väl designad för att föra spelet, att styra hur matcherna ser ut och att vara spelförande. Det är bra och det är, ”rolig” fotboll när man tittar på det.

Jag vet, Graham Potter vet och alla ni andra vet också, så enkelt blir inte livet när allsvenskan drar igång. Det kommer att bli stentufft.

Östersund kommer under många av sina matcher att behöva gräva djupt i sin lagkänsla, djupt i sitt kunnande för att klara av att ta de poäng man måste. Engelskans ”grind it out” målar det på bästa sätt. Någonting säger mig att det här inte är en vanlig nykomling.

***

Det är lätt att förtjusas av Östersunds sätt att spela fotboll eller Potters utmärkta sätt att uttrycka sig, inget snack om den saken, men något säger mig att den allsvenska publiken kommer att bli överraskade. Alltså överraskade på allvar. Dels finns det en stor kompetens i laget och dels gör man saker som ingen annan gör. Jag kan inte nog uttrycka hur nyfiken jag är på att följa vad ÖFK kommer att uträtta i allsvenskan 2016.

***

När man läser truppens utformning på hemsidan reagerar man nog inte så kraftigt på den, om man inte följt superettan de senaste åren. Jag kan meddela att truppen man har, i alla fall enligt mig, är helt ok, ja rent av bra faktiskt,

  • Brwa Nouri är skickligare än vad många har en aning om, han är en playmaker av hög kaliber.
  • Michael Omoh kommer att göra livet surt för många vänsterbackar
  • Saman Ghoddos har gjort det bra i Syrianska FC tidigare och han kommer tillföra mycket centralt i planen tillsamman med till exempel . Alex Dyer.

Jag har en personlig favorit i Jamie Hopcutt, han måste blir frisk igen efter sin operation, men det är en spelare som håller bra nivå i allsvenskan, det är jag övertygad om.

***

Östersund är nykomling och bara det faktumet i sig gör att man måste reservera sig lite i sina tankar om laget. Det här är en annan nivå.

Det blir givetvis ingen lätt resa att etablerar sig men det finns anledning att inte underskatta det här hänget. Graham Potter vet vad han sysslar med och att han har en trupp som tror både på honom och sig själva är glasklart. Alla andra måste inse det.

***

Det blir ingen enkel match för ÖFK att komma till Swedbank i Malmö, Friends Arena i Solna, Tele 2 Arena eller Ullevi, absolut inte. Det här laget kommer att älska utmaningen, det är ett rent faktum och något för alla andra att inse.

Fotboll är ”komplext” men jag tror att Graham Potter och hans lag är förberedda på ett annat sätt än vad nykomlingar brukar vara, det här är ett gäng som kommer älska varenda ny tuff utmaning som man ställs inför.

Grind it out, Grind it out.

Östersund är redo för Allsvenskan, är Allsvenskan redo för Östersund?