Hammarby premiärvann i sin första match för säsongen, man spelade den på Tyresövallen och finska KuPs stod för motståndet. Det finns ingen anledning att dra några större slutsatser efter matchen som rättvisande slutade 2-0 till Bajen då KuPs inte höll någon högre klass.  På många sätt innehöll den här matchen precis det som de första matcherna för året ofta gör, det blir en salig blandning av allt. Ambitionen och kunnandet går inte riktigt hand-i-hand och spelet kan i långa stunder bölja fram och tillbaka. Den här matchen böljade visserligen inte så våldsamt, främst för att KuPs sällan klarade av att få någon spets på sina försök till kontringar. Hammarbys förde spelet och kontrollerade det allra mesta som hände även om några mindre lyckade aktioner gav de finska gästerna chanser man kunde ha tagit vara på bättre.

Hammarbys startelva innehöll flera namn värda att lyfta lite på ögonbrynen för. Exempelvis spelade både Amadayia Rennie och Lars Fuhre som har varit föremål för spekulationer gällande deras framtid i klubben, kanske var det här ett sätt att visa upp dem för potentiella intressenter? Båda två var väldigt involverade i den första halvleken, Rennie (tillsammans med högerbacken i den första halvleken, Oliver Silverholt) stod för mycket av Hammarbys anfallsspel och Fuhre var relativt aktiv han också med ett antal kvalificerade målchanser.

Det gick bra att känna igen Hammarbys sätt att spela, framför allt i att det fanns en aggressivitet och intensitet i viljan att sätta press på motståndarna  högt upp i planen och i återerövringspressen rent generellt. Det offensiva spelet var ok, men det saknades en del timing och en hel del skärpa, men det är som sagt inget underligt med tanke på att det var årspremiär.

***

Den andra halvleken blev annorlunda, fortfarande var Hammarby det bättre laget men på ett annat sätt, KuPs tröttnade allt mer och Hammarby fick ännu mera boll. Med ett aningen bättre passningsspel och en bättre skärpa hade Hammarby på ren fart kunnat skapa väldigt mycket mer än vad som blev fallet. Det blev lite ”plottrigt” och lite väl krångligt istället för att använda de ytor som fanns. Men det är väl förlåtligt en dag som denna.

En spelare som däremot visade att han har mycket fart i sig var nye Arnor Smarason, han fick rollen som forward här, jag tror dock att hans bästa position är på en av kanterna, där kommer han mer till sin rätt i mina ögon. Smarasons fart och tydlighet i djupled är en ingrediens som Hammarby saknade hela 2015, det finns goda utsikter till att det kan bli en nyckelroll direkt för islänningen.

Melker Hallberg spelade den andra halvleken, utan att på något sätt briljera visade Hallberg en del prov på sina kvaliteter, även Hallberg är en spelare vars egenskaper är nödvändiga om Hammarbys ska utvecklas positivt jämfört med förra säsongen.

***

Generellt sett så gjorde de flesta spelarna en godkänd premiär. De två yngsta spelarna, Isac Lidberg och Dusan Jajic gjorde båda två en helt ok första halvlek och Joseph Aidoo sattes inte på några större prov defensivt i sin mittbacksroll.

Birkir Mar Saevarsson bjöd på en riktig kalasträff, skottet gav 2-0 (Magyar målnickare till 1-0) och säkrade en välförtjänt premiärseger till Bajen. Islänningen blir fortsatt en nyckelspelare, dessutom har han ett EM-slutspel att se fram emot i sommar.

***

Det verkar nu mer eller mindre klart att Linus Hallenius lämnar Hammarby, det ger utrymme för spekulationer om det ska rekryteras in en ”striker” innan det drar igång på allvar. Det finns många spelare i truppen som ”kan” spela forward men magkänslan säger ändå att det kan ske något om affären med Hallenius till Helsingborg går igenom. Det kan rent av vara så att det är den sista pusselbiten Nanne Bergstrand behöver just nu.

***

Det bör noteras att det inte var något jättebra motstånd Hammarby ställdes mot idag, det väntar betydligt tuffare motstånd inom kort. Oavsett det tror jag ändå att man är ganska nöjda med hur man genomförde sin premiär.

Hammarby åker iväg på sitt andra läger senare denna vecka (till Spanien, igen) och då väntar tre matcher (Östersund, Halmstad och Helsingborg). Bedömningen jag gör är att det är betydligt bättre värdemätare för alla som vill veta hur Hammarby står sig i konkurrensen.