Förra årets säsong för Djurgården kan, grovt förenklat, beskrivas som ned, upp, upp, upp, ned, plana ut, svagt upp. Det började illa, fortsatte sedan strålande för att sedan mot slutet hamna i ett litet vakum rent tabellmässigt. Det som i övrigt i stor utsträckning präglade Djurgården var Nyasha Mushekwi. Först hans ”Mr X-status” sen hans målstim följt av följetongen om hur och var hans framtid skulle utspelas. Hans egen önskan om att spela ”karriären ut” i Djurgården blev inte mer än tomma rubriker som fick djurgårdarna att drömma. Nu, med en ny säsong framför sig får andra spelare chansen att bli publikfavoriter, och det finns kandidater.

Kerim Mrabti hade en väldigt fin utveckling under året, hans skada under landslagslägret kom olyckligt, givetvis både för honom själv och för Djurgården som klubb. Bosse Andersson har i sin roll som sportchef sett till att man kunnat förstärka laget på ett bra sätt trots en ganska stram ekonomisk situation och det måste han fortsätta med. Att ersätta ”Mush” är prio nummer ett och nu har det landat en spelare som möjligen ska fylla den tröjan: Michael Olunga, en 21-årig kenyan med fint målfacit från den inhemska ligan. Värt att notera är att Mushekwi gjorde ett liknande provspel innan man signerande honom.

Här går jag igenom Djurgårdens trupp så som den ser ut idag. Truppen hämtad från klubbens hemsida 2016-01-20.

Målvakter: K.Höie, H.Nilsson, O.Jonsson (U21)

En rutinerad och given Kenneth Höie som verkligen inte visat några ålderskrämpor alls utan snarare var en av de bättre spelarna sett över hela säsongen 2015. Det har viskats lite om att det finns intresse för Örebro SK:s Jakob Rinne, men att han skulle konkurrera ut Höie, eller snarare att DIF skulle välja att värva in någon ”framför” Höie känns osannolikt. Reservmålvakten Hampus Nilsson fick vänta länge, väldigt länge, på sin möjlighet att visa att han duger på allsvensk nivå. Han gjorde det bra men får nog rikta in sig på ännu en säsong som back-up.

Backar: T.Björkström, S.Karlsson, E.Bergström, O.Colley, J.Une-Larsson, E.Käck, K.Deeroram (U21), M.Jahn(U21)

Med ”bara” sex stycken A-lagskontrakterade backar undrar jag om inte Bosse Andersson håller dörren öppen för ytterligare en i denna lagdel? Jesper Arvidsson hade en ruskigt bra säsong men försvann till Norge. Den positionen lär vara vikt till Elliot Käck som fick en del speltid, framför allt under hösten. Käcks snabbhet och känsliga vänsterfot håller hög klass och gör honom till en offensivt sett bra allsvensk ytterback. Frågan är om Käck klarar att göra det defensiva jobbet som krävs vecka ut, vecka in på det sätt som Arvidsson gjorde? Mittbacksuppsättningen är bra, Une-Larsson är fysiskt sett ingen jätte, men han har riktigt bra kvaliteter. Sin relativa litenhet kompenserar han med bra timing och spänst och som ”tacklings- och brytningsspelare” är han väldigt duktig. En annan egenskap Djurgården kommer  att få glädje av är att han är en väldigt bra passningsspelare. På högerbacksplatsen är Björkström/Karlsson en kapabel duo att slåss om platsen. Björkström blir väl förstavalet, igen?

Mittfältare: K.Walker, A.Faltsetas, K.Mrabti, H.Radetinac, J.Karlström, S.Moon, D.Berntsen, S.Yoon, B.Sabovic, F.Tasic (U21)

Det är klart att Mrbatis frånvaro kommer märkas och Bosse Andersson har flaggat för att man eventuellt söker en ersättare för honom. Förhoppningarna måste vara starka på att Radetinac kommer tillbaka och att han kan fortsätta att visa hur bra han är, då är han en enorm tillgång för Djurgårdens offensiv. Centralt ser det ut att bli samma trio som turas om. Walker, Faltsetas och Karlström, tre ganska typiska ”Pelle Olsson-mittfältare” med relativt låga utgångspositioner. Här finns utvecklingspotential för Djurgårdensspel, att få med sina centrala mittfälter högre upp i planen lite oftare. Daniel Berntsen är en skicklig spelare som behöver bli lite jämnare i sina prestationer men när han är som bäst är en mycket skicklig offensiv spelare. Det blir också spännande att se om lovande Besard Sabovic kan bli en joker, kapaciteten finns onekligen.

Forwards: S.Andersson, S.Johnson, T.Kadewere, A.Jawo.

Jag har redan nämnt att det lär signeras en forward till innan man är nöjda med forwardsbesättningen. Det vore ingen skräll om den tidigare nämnde Michael Olunga är den man bestämmer sig för. Sebastian Andersson har kapacitet att bli en pålitlig målskytt men han har haft det svårt, kanske var förra årets avslutning ett tecken på att Andersson börjar känna sig hemma. Sam Johnson med sin snabbhet är alltid ett vapen att använda. Kadewere verkar man tro mycket på och kanske kan han blomma ut redan 2016? Amadou Jawo vill nog bara glömma förra säsongen, i dagsläget ser han inte ut att kunna få särskilt mycket speltid i framtiden heller, eller kan Olsson tänka sig honom som vänster yttermittfältare? En vänsterkant med Käck/Jawo skulle i vart fall med ren fart kunna hota alla lag i serien.

***

Vi räknar väl med att vi får se ett 1-4-4-2 igen.

Johnson        Andersson (Olunga)

Berntsen       Walker          Faltsetas       Radetinac

Käck              Colley           Bergström    Björkström

                                  Höie

Med tanke på att jag underskattade Djurgården inför förra säsongen reserverar jag mig lite och väntar och ser lite innan jag ”bestämmer mig”. Haris Radetinac behöver blir frisk, Elliot Käck måste klara defensiven fullt ut och den där forwarden behöver bli klar. Faller detta på plats kan Djurgården givetvis bli minst lika bra som ifjol.

Den kontinuitet som det  mycket väl kan bli tal om för Djurgården (sett till startelvor) ger Olsson fina möjligheter att bygga vidare på det som var bra redan ifjol. Ska vi tro att laget kanske presterar lite jämnare under 2016 och inte så mycket ”berg-och dalbana”?