21 januari

AVSLÖJAR: Nära genombrott med isländsk playmaker – slutförhandlar

Klassikerklubben Brage är nära att knyta upp en isländsk playmaker inför nästa säsong. Enligt FD:s källor slutförhandlar man just nu med isländska KA om en övergång för Bjarni Mark Antonsson.  23-åringen spelade i det svenska seriesystemet mellan 2016-2017 då han tillhörde Kristianstad i division 1 Södra. Inför säsongen 2018 lämnade han på free transfer till isländska KA Akureyri och stod för en bra säsong med 22 spelade matcher och ett mål i högstaligan där KA slutade i mitten av tabellen. Enligt FD:s källor är Bjarni Mark Antonsson ett hett namn på den svenska marknaden. Den (vänsterfotade) centrale mittfältaren beskrivs som en spelfördelare på mitten och en klubb som är väldigt angelägna om att vinna hans underskrift är klassiska IK Brage. Enligt våra källor så slutförhandlar Brage just nu med KA med förhoppning att kunna lösa ut honom från det sista kontraktsåret. [caption id="attachment_478971" align="alignnone" width="330"] 2016-2017 spelade Bjarni Mark Antonsson i Kristianstad[/caption]

6 december

Brageprodukten får inte vara kvar – ”Får se vart jag hamnar”

Filip Roos och IK Brage gå nu skilda vägar. Skadorna har förstört för spelaren. – Planerna nu är att få kroppen hel inför nästa säsong, säger han till egna hemsidan.  Filip Roos är en egen produkt som kom tillbaka till klubben 2018 efter ett lånespel i Säters IF. Väl tillbaka i Brage har det inte gått spikrakt uppåt utan säsongen har kantats utav skador. En ljumskskada och en skada i sätesmuskeln har spökat för spelaren. Nu väljer Brage att gå vidare utan målvakten. Klubben bekräftade idag nyheten officiellt på sin hemsida. Spelaren själv säger så här kring framtiden: – Planerna nu är att få kroppen hel inför nästa säsong. För även när jag började träna för fullt i slutet av säsongen så kände jag att kroppen inte var 100% och jag var nära att gå sönder igen. Så fullt fokus kommer att ligga på rehab, uppbyggnad och att jag mentalt får återhämta mig. Så vi får se om det blir någon fotboll nästa år överhuvudtaget. Det finns en del klubbar här i området så får se vart jag hamnar, säger Roos till egna hemsidan.

28 september

Kouakous mål hjälpte inte – HIF passerade

Falkenberg är ny serieledare i superettan. Christian Kouakous 2-2-mål för Brage såg ut att resultera i ett kryss, men med knappa tio minuter kvar avgjorde hallänningarna och har nu passerat Helsingborg i tabellen. Efter två år i superettan ser det nu ut att bli allsvenskan igen för Falkenberg. Under fredagskvällen blev det seger hemma mot Brage med 3-2. När gästerna genom Christian Kouakou satte 2-2 med kvarten kvar såg det ut att sluta oavgjort, men hallänningarna hade en extra växel. I den 82:a minuten prickade Per Karlsson in segermålet för Falkenberg som nu leder superettan med en poäng före Helsingborg, men då har skåningarna en match färre spelad. Ner till tredjeplacerade AFC Eskilstuna, som likt HIF spelat en match färre än Falkenberg, har hallänningarna nio poäng till godo. Brage ligger femma i tabellen med hela nio poäng upp till just AFC.

5 september

PÅ FD: Miljonregnet över allsvenskan – diskuterar investeringar redan nu: ”Kan inte kasta alla pengar på spelarlöner”

Säsongen 2020 får klubbarna i allsvenskan och superettan helt andra ekonomiska resurser. Det nya tv-avtalet kommer enligt uppgift ge runt 550 miljoner per år, och ett nytt spelavtal ytterligare 150 miljoner. Med en rad andra nya sponsorer som anslutit ger det upp mot 750 miljoner/år, en tredubbling mot tidigare nivåer. Redan nu diskuterar klubbarna i Sef hur man ska använda pengarna. – Självklart kommer sporten få lejonparten, men ingen utveckling sker om man lägger alla pengarna på spelarlöner enbart, utan det fanns en stor enighet bland klubbarna i att man bör satsa på klubbutveckling också, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till FotbollDirekt.se. Discovery Networks Sweden börjar sända allsvenskan från och med 2020, och det nya tv-avtalet som slöts i början av året kommer enligt uppgift att ge klubbarna cirka 550 miljoner kronor/år, att jämföra med det nuvarande avtalet som ger 230 miljoner/år. Dessutom byter man Svenska Spel mot Unibet och ett sponsoravtal värt 900 miljoner över sex år från 2020. De nya tv- och sponsoravtalen börjar alltså gälla nästnästa säsong, och det innebär förstås helt nya möjligheter för klubbarna ekonomiskt. Vid Sef:s medlemsmöte förra veckan så var det en av huvudpunkterna - redan nu börjar man diskutera det som väntar…

14 augusti

Djurgården lånar ut duo

Djurgården meddelar att man lånar ut två spelare till superettanklubbar under hösten. Joseph Ceesay lånas ut till IK Brage och Oscar Jonsson till IK Frej. – Vi har satt ihop samarbetsavtal för två spelare som kommer att ha dubbel speltillhörighet, säger Djurgårdens sportchef Bosse Andersson till klubbens hemsida. Djurgården meddelar på sin hemsida att man lånar ut mittfältaren Joseph Ceesay och Oscar Jonsson. Ceesay har tidigare varit utlånad till IK Frej, men nu blir det spel i IK Brage under hösten. Jonsson lånas ut till IK Frej. Bägge spelarna kan kallas tillbaka vid behov. För Oscar Jonsson handlar det främst om matchspel med Frej. Djurgårdens sportchef Bosse Andersson berättar om upplägget med låneavtalen. – Vi har satt ihop samarbetsavtal för två spelare som kommer att ha dubbel speltillhörighet. Det handlar om Joseph Ceesay som kommer att spela för Brage men som fortfarande är tillgänglig för spel med Djurgården. Liknande förutsättningar gäller även Oscar Jonsson som kommer att ha ett avtal med IK Frej för matchspel. Oscar kommer dock fortfarande ha sin bas hos oss på Kaknäs när det gäller träningarna och kör ett pass i veckan med Frej, säger han till Djurgårdens hemsida.

11 augusti

Stora mörkret direkt – inte vad forne AIK-namnet väntat sig

Som 16-åring debuterade Christian Kouakou i allsvenskan för AIK. De två senaste åren har anfallaren hållit till i division 1, men i onsdags blev han klar för Brage och fick chansen från start. Resultatet? 0-4 hemma mot Öster. Christian Kouakou blev AIK:s yngsta spelare någonsin i allsvenskan 2011 när han hoppade in mot Gefle. Det lyfte dock aldrig i Gnaget, så heller inte i Brommapojkarna där han spelade 2014-2016. De senaste två säsongerna har 23-åringen huserat i division 1-klubben Nyköping där han öst in mål och i onsdags kom beskedet att Brage värvat anfallaren. Nu när Borlängelaget tog emot Öster på hemmaplan fanns Kouakou med från start, men det var knappast den debutmatchen som han önskat sig. Brage förlorade med hela 4-0 och i och med det passerades de av just Öster i tabellen. Växjölaget nu femma, medan Brage ligger på sjunde plats.