QPR lånade tidigt i januarifönstret in mittfältaren/anfallaren Mauro Zarate från West Ham. Efter ett tag bestämde man sig dock för att nä, Zarate är inget för oss. Man ville byta lånespelare: skicka tillbaka Zarate och istället ta in Matt Jarvis från samma klubb. Affären var aktuell ända in på Deadline Day i måndags, men föll till slut ihop på grund av Premier Leagues regelverk rörande lån mellan PL-klubbar. Man blev fast med Zarate.

En sista fars. Droppen som fick bägaren att rinna över? Hur som helst: dagen efter avgick Harry Redknapp. Om det faktiskt är hans opererade knä som är anledningen eller ej vet vi inte, men klubben vill ta en ny riktning nu.

Idag, en dag efter Redknapps avsked, befordrade ”The R’s” Les Ferdinand till ”Director of Football”, en sorts sportchef som är tänkt att hålla koll på allt i klubben från upplägget i ungdomslagen till vilka spelare som värvas till a-laget.

— Det här är vår nya strategi. Sättet vi rekryterar folk på i QPR håller på att ändras. Vår färska värvning av Ryan Manning [18-årig eftertraktad irländsk forward] till Elite Development Squad [U21-laget] är ett tecken på vad vi vill göra här. Vi vill utveckla en filosofi som kretsar kring att köpa unga, hungriga spelare som kan göra karriärer hos oss.

Orden är ägaren Tony Fernandes, och de går bjärt emot den transferfilosofi som Harry Redknapp hade, som i princip gick ut på att värva gamla, pålitliga spelare som tjänat honom tidigare.

Ferdinands tidigare titel i QPR, som han innehade sedan oktober förra året, löd ”Head of Football Operations”, och det låter lite som att hans nya roll egentligen mest bara är en tydlig signal från klubben om att saker kommer vara annorlunda i framtiden.

— Det är dags att vi börjar producera några egna spelare som kommer upp genom akademin in i a-laget. QPR har alltid haft den traditionen men har kommit ifrån det under de senaste åren. Jag har suttit ned och pratat med ägarna, de vill gärna återinföra talangsatsningen. De känner att de inte har råd att fortsätta spendera pengar på värvningar under transferfönsterna, sa Ferdinand i en i efterhand kuslig hint om den konservative Redknapps öde, när han anställdes för några månader sedan.

Ferdinands gamle vapendragare Chris Ramsey och Redknapps gamle assistent Kevin Bond tar över den temporära tränarsysslan för a-laget – i väntan på Tim Sherwood. Det skulle förvåna mig om inte Sherwood – som jobbade tillsammans med Ferdinand och Ramsey i Spurs ungdomsakademi, och som sedan lyfte med sig de båda när han blev utsedd till tränare för a-laget våren 2014 – tar över QPR inom kort.

Enligt BBC har QPR kontaktat Sherwood angående tränarjobbet. Att döma av hur nära den gode Tim var WBA-jobbet i somras borde han vara beredd att jobba under en sportchef.

Även Derby Countys tränare Steve McClaren och den aktade Real Madrid-assistenten Paul Clement är av intresse för QPR. I McClarens fall är han förmodligen allt för besluten att ta Derby till PL för att lämna, och Paul Clements obefintliga senior-manager-erfarenhet bör vara en tydlig nackdel. Sherwood känns som en spännande blandning mellan de båda.

Oavsett om det blir Sherwood, McClaren, Clement eller någon annan som tar över QPR så tror jag att man är något på spåren med Ferdinand, som snittade ett mål varannan match under sina 168 matcher för klubben, i en bred sportchefsroll. Det har varit alldeles för stor ruljans på spelare, tränare och värvningsansvariga i klubben under de senaste åren. Nu går man över till en sportchef med ungdomsinriktning, och om man bara ger det tid kan det bli något bra av det hela.

Tid kommer behövas, för allt är inte på plats än. QPR:s akademi har kategori 2-status, och i en stad med fem kategori 1-klubbar (även Reading, som ligger en liten bit väster om London, är på 1-nivån) kommer det krävas mycket arbete för att etablera sig. Att vara en uttalad ungdomssatsande klubb räcker knappt heller, då Fulham och i viss mån Tottenham och Arsenal just nu excellerar i det avseendet.

Jag gillar dock tanken på att låta en klubbikon vara en del av framtiden på ett sånt här tydligt sätt. I många fall plockas en sportchef in på rena meriter, precis som managers, men ibland kan det bli väldigt bra med någon som verkligen kan klubben och dess historia. Michael Zorc spenderade hela sin spelarkarriär i Dortmund innan han nu är en viktig kugge som sportchef i ett Borussia som utmanar Bayern med betydligt mindre medel (jag vet precis som ni inte vad jag ska säga om just den här Dortmund-säsongen, men vi ser det som en sjuk avvikelse i alla fall).

Redknapp är borta. Bond är som sagt kvar tills vidare, men två andra ledare, Joe Jordan och Glenn Hoddle, har lämnat klubben efter Redknapps avhopp. Det har blåst länge kring QPR, och istället för att använda metaforen om ”nya vindar” så skulle jag snarare vilja avsluta med att det till slut kanske kan bli lite lugn och ro i QPR (om man bortser från det massiva frågetecknet kring den nya arenan). Vi håller hur som helst ögonen på Ferdinand. Skrid till verket.