• Publicerat 27 november, 2014
  • Skrivet av Jonas Jacobson
  • 0 Kommentarer

Jag tänkte att vi skulle ha lite kul för en gångs skull. Min gode vän Jonas Hansson sammanställde en lista över de 40 största talangerna i franska Ligue 1 nyligen – här är nu min egen, halvkonsulterade lista där jag rankar de 30 största talangerna i Premier League. Jag har valt ut några kriterier för att spelare ska kunna inkluderas i diskussionen. De…

  • måste vara född 1 januari 1993 eller senare.
  • måste spela i ett Premier League-lag just nu (utlåningar till andra ligor räknas alltså inte).
  • måste ha ett visst mått av seniorfotboll i bagaget (supertalanger som Dominic Solanke eller Gedion Zelalem räknas alltså inte).

Idag presenteras den avslutande topp 10. Plats 30-11 såg ut så här:

30. Nathaniel Chalobah, Burnley (lån från Chelsea)
29. Hector Bellerin, Arsenal
28. Connor Wickham, Sunderland
27. Nathan Ake, Chelsea
26. Liam Moore, Leicester City
25. Andre Wisdom, West Bromwich Albion (lån från Liverpool)
24. Javier Manquillo, Liverpool (lån från Atletico de Madrid)
23. Rolando Aarons, Newcastle
22. Harry Kane, Tottenham Hotspur
21. Andrew Robertson, Hull City
20. Serge Gnabry, Arsenal
19. Emre Can, Liverpool
18. Ben Davies, Tottenham Hotspur
17. Ayoze Perez, Newcastle United
16. Eric Dier, Tottenham Hotspur
15. Lazar Markovic, Liverpool
14. James Ward-Prowse, Southampton
13. Kurt Zouma, Chelsea
12. Jon Flanagan, Liverpool
11. Nabil Bentaleb, Tottenham Hotspur

¤ ¤ ¤

10. Matija Nastasic, Manchester City
Född: 28 mars 1993
Position: försvarare
Matcher (mål) 14/15: 1 (0)
Matcher (mål) i karriären: 80 (3)
Klev fram och bildade mittlås tillsammans med Vincent Kompany i Manchester City som 19-åring säsongen 12/13. Var kanske hela ligans bästa unga spelare den säsongen. Inte samma förtroende under Pellegrini, som tvingas ställa ”egenporducerade” Dedryck Boyata före i kön av registreringsskäl. Redo att gå in i nästan vilken startelva som helst i världen.

9. Saido Berahino, West Bromwich Albion
Född: 4 augusti 1993
Position: anfallare
Matcher (mål) 14/15: 15 (8)
Matcher (mål) i karriären: 84 (29)
Slog sig in i WBA:s a-lag redan förra säsongen och gjorde det bra då. Utmärkt i år. Speedig anfallare med fin teknik, speluppfattning och öga för mål. Har dock i dagarna åkt fast för rattfylla, väntar på dom i ärendet. Vore ett otroligt slöseri med en enorm talang.

8. Calum Chambers, Arsenal
Född: 20 januari 1995
Position: försvarare
Matcher (mål) 14/15: 16 (1)
Matcher (mål) i karriären: 41 (1)
Delade på högerbackssysslan med Nathaniel Clyne i Southampton i fjol, köptes av Arsenal för vad som kan bli över 170Mkr i somras. Wenger ser honom som mittback i framtiden men nu högerback. Lite för långsam för topplagsytterback, men har allt för att bli en modern världsmittback.

7. John Stones, Everton
Född: 28 maj 1994
Position: försvarare
Matcher (mål) 14/15: 7 (0)
Matcher (mål) i karriären: 61 (1)
Den här listans sista engelska mittback som ibland tvingas ut som högerback, jag lovar. Stones får dock ses som en blandning av Wisdoms, Moores och Chambers alla bästa egenskaper. Speluppfattningen, fysiken och tekniken finns där redan. Skolas sakta men säkert fram till världstoppen av Roberto Martinez.

6. Adnan Januzaj, Manchester United
Född: 5 februari 1995
Position: mittfältare
Matcher (mål) 14/15: 10 (0)
Matcher (mål) i karriären: 45 (4)
För ett år sedan hade Januzaj förmodligen toppat en sådan här lista. Det säger dels något om hur svårt det är att rangordna spelarna i toppen, och, tyvärr, dels något om hur hans status har sjunkit. Att inte ständigt kunna prestera på topp som tonåring är normalt, men Man Uniteds indunkningar av Mata, Di Maria och Falcao får en ju att undra lite. Massiv potential, hur som helst.

5. Luke Shaw, Manchester United
Född: 12 juli 1995
Position: försvarare
Matcher (mål) 14/15: 6 (0)
Matcher (mål) i karriären: 73 (0)
Vägen till toppen känns rakare för Luke Shaw än för Adnan Januzaj. Precis som många andra på den här listan skolad i Southampton. Vänsterback med snabbhet, styrka, teknik, genombrottskraft och försvarstänk i ett. Kommer förmodligen att räknas som en av världens bästa vänsterbackar inom några år.

4. Ross Barkley, Everton
Född: 5 december 1993
Position: mittfältare
Matcher (mål) 14/15: 6 (0)
Matcher (mål) i karriären: 79 (11)
Lyftes upp i Everton av David Moyes, exploderade under Roberto Martinez. En av alla dessa nya engelska mittfältare med sublim teknik och kreativitet, blandat med fin fysik och fighterhjärta. Redan nu essentiell i engelskt topplag som drivkraft i mitten av banan, men behöver förbättra sitt beslutsfattande.

3. Alex Oxlade-Chamberlain, Arsenal
Född: 15 augusti 1993
Position: mittfältare
Matcher (mål) 14/15: 21 (2)
Matcher (mål) i karriären: 143 (21)
Personifierar en sån här listas godtycklighet. Det finns ingen spelare som passar in på de ovan nämnda kriterierna som visat lika stor individuell kvalitet som The Ox i Premier League den här säsongen. Hans driv, teknik och påhittighet är nästintill otroligt. Än så länge för svag slutproduktion för att rankas allra högst, dock. Kan spela både på kant och centralt.

2. Romelu Lukaku, Everton
Född: 13 maj 1993
Position: anfallare
Matcher (mål) 14/15: 17 (5)
Matcher (mål) i karriären: 201 (79)
Inte direkt motsatsen till Oxlade-Chamberlain, men något åt det hållet. Toklevererade som 19- och 20-åring utlånad från Chelsea till WBA och Everton, men har haft svårt att komma igång igen efter VM-slutspelet. Sett till vad han åstadkommit får han ändå räknas som världens bästa unga anfallare. Lär inte bli sämre med åren.

1. Raheem Sterling, Liverpool
Född: 8 december 1994
Position: mittfältare/anfallare
Matcher (mål) 14/15: 17 (3)
Matcher (mål) i karriären: 94 (15)
Första gången jag såg Raheem Sterling spela var som en uppenbarelse. Liverpool hade sin egen talang i Jack Wilshere-klass. Inte samma spelstil, men samma mod och driv. Flög fram med The Reds förra säsongen, men tvingats dra ett för tungt lass själv i år. Flyfotad, iskall, dribblingssäker. Kan spela som ytter, innermitt och anfallare. På toppen för att stanna.