• Publicerat 26 november, 2014
  • Skrivet av Jonas Jacobson
  • 0 Kommentarer

Jag tänkte att vi skulle ha lite kul för en gångs skull. Min gode vän Jonas Hansson sammanställde en lista över de 40 största talangerna i franska Ligue 1 nyligen – här är nu min egen, halvkonsulterade lista där jag rankar de 30 största talangerna i Premier League. Jag har valt ut några kriterier för att spelare ska kunna inkluderas i diskussionen. De…

  • måste vara född 1 januari 1993 eller senare.
  • måste spela i ett Premier League-lag just nu (utlåningar till andra ligor räknas alltså inte).
  • måste ha ett visst mått av seniorfotboll i bagaget (supertalanger som Dominic Solanke eller Gedion Zelalem räknas alltså inte).

Idag behandlas spelarna på plats 20-11, topp 10 kommer imorgon torsdag. Så här såg plats 30-21 ut:

30. Nathaniel Chalobah, Burnley (lån från Chelsea)
29. Hector Bellerin, Arsenal
28. Connor Wickham, Sunderland
27. Nathan Ake, Chelsea
26. Liam Moore, Leicester City
25. Andre Wisdom, West Bromwich Albion (lån från Liverpool)
24. Javier Manquillo, Liverpool (lån från Atletico de Madrid)
23. Rolando Aarons, Newcastle
22. Harry Kane, Tottenham Hotspur
21. Andrew Robertson, Hull City

¤ ¤ ¤

20. Serge Gnabry, Arsenal
Född: 14 juli 1995
Position: mittfältare
Matcher (mål) 14/15: 0 (0)
Matcher (mål) i karriären: 18 (1)
Nej, det har inte blivit några matcher för Arsenals kraftpaket Serge Gnabry den här säsongen. En långtidsskada har satt stopp för det. I fjol slog han sig dock in i a-laget och gjorde hela 14 matcher. Komplett, offensivt lagd mittfältare. Om han kommit fram för sju år sedan hade han gått rakt in i Wengers startelva, annan konkurrens nu.

19. Emre Can, Liverpool
Född: 12 januari 1994
Position: mittfältare
Matcher (mål) 14/15: 8 (1)
Matcher (mål) i karriären: 53 (6)
Oerhört mångsidig spelare som bland annat skolats i Bayern München. Det är inte lätt att imponera i ett knackigt Liverpool just nu, men Can har potentialen att lyfta med laget. Stark offensivt, defensivt och passningsskicklig, precis vad Brendan Rodgers gillar hos sina innermittar.

18. Ben Davies, Tottenham Hotspur
Född: 24 april 1993
Position: försvarare
Matcher (mål) 14/15: 10 (0)
Matcher (mål) i karriären: 94 (3)
Tog sin chans i Swansea när den gavs till honom efter att Neil Taylor bröt benet i början av 12/13. Inte blickat tillbaka sedan dess och är nu i betydligt större Tottenham. Anfallsvillig och defensivt säker vänsterback som oväntat petas av Danny Rose i ligaspelet.

17. Ayoze Perez, Newcastle United
Född: 23 juli 1993
Position: anfallare
Matcher (mål) 14/15: 13 (3)
Matcher (mål) i karriären: 99 (31)
En av säsongens tidigaste värvningar för Newcastle, då rapporterades det om att han var tänkt för U21-laget primärt. Spanjoren har dock tagit sin chans när andra svikit och har just nu en fast plats i startelvan. Påhittig, pålitlig målskytt som kommer från succésäsong i spanska andraligan. Sublim rörelse i straffområdet.

16. Eric Dier, Tottenham Hotspur
Född: 15 januari 1994
Position: försvarare
Matcher (mål) 14/15: 14 (2)
Matcher (mål) i karriären: 60 (5)
Växt upp och brutit igenom i portugisiska Sportings kugghjul, en bättre fotbollsskolning kan man knappt önska sig. Återvänt till England för att växla upp proffskarriären i Spurs. Oerhört följsam och skicklig försvarare som redan avgjort två täta matcher för sitt nya lag. Kan spela överallt i backlinjen.

15. Lazar Markovic, Liverpool
Född: 2 mars 1994
Position: mittfältare/anfallare
Matcher (mål) 14/15: 9 (0)
Matcher (mål) i karriären: 123 (21)
Serben Markovic slog igenom i hyperoffensiva Benfica och har visat glimtar av sin stora potential när han fått chansen i Liverpool. Speedig kreatör som får saker att hända men har en lång väg kvar till att rättfärdiga prislappen på över 200Mkr. Helt klart kapabel att nå dit och längre ändå.

14. James Ward-Prowse, Southampton
Född: 1 november 1994
Position: mittfältare
Matcher (mål) 14/15: 6 (0)
Matcher (mål) i karriären: 66 (1)
Ward-Prowse är en i raden av högintressanta Southampton-spelare som kommit fram senaste åren. Mångsidig – kan spela högerback vid behov – men även med oerhörd spets i form av precis högerfot. Dålig målskytt men bättre spelfördelare. Ordinarie i säsongsinledningen men missat mycket pga skada sedan dess.

13. Kurt Zouma, Chelsea
Född: 27 oktober 1994
Position: försvarare
Matcher (mål) 14/15: 5 (1)
Matcher (mål) i karriären: 78 (5)
Senaste unga franska mittbacken som Jose Mourinho lyfte fram var Raphael Varane i Real Madrid. Nu har han pekat ut Kurt Zouma som näste omutlige Chelsea-mittback genom att ge honom plats i truppen och speltid i år, mest i cuperna men ändå. Stor och stark, ojämna prestationer som ordinarie tidigare i Saint-Etienne, men får lära av John Terry nu.

12. Jon Flanagan, Liverpool
Född: 1 januari 1993
Position: försvarare
Matcher (mål) 14/15: 0 (0)
Matcher (mål) i karriären: 42 (1)
Precis som Gnabry har Flanagan inte hunnit spela än den här säsongen pga skada. Däremot minns vi väl alla hans fantastiska prestationer när Liverpool utmanade om titeln i våras? Funnits med i a-laget länge och det tack vare en försvarshjärna och psykisk fotbollsmognad som tycks bli ovanligare och ovanligare i dagens fotboll. Saknar lite offensiv kvalitet.

11. Nabil Bentaleb, Tottenham Hotspur
Född: 24 november 1994
Position: mittfältare
Matcher (mål) 14/15: 8 (0)
Matcher (mål) i karriären: 28 (0)
Av de fyra Tottenhamspelarna som finns med på den här listan ser innermittfältaren Nabil Bentaleb ut som den största talangen. Rörlig, ledande defensiv mittfältare som delvis varit skadad under hösten. Lyftes upp i a-laget av Tim Sherwood när denne tog över i mitten av förra säsongen och har lagt ett helt koppel av mer etablerade mittfältare bakom sig i kön sedan dess. Var snack om fransk VM-trupp i våras, men valde Algeriet.