• Publicerat 25 november, 2014
  • Skrivet av Jonas Jacobson
  • 0 Kommentarer

Jag tänkte att vi skulle ha lite kul för en gångs skull. Min gode vän Jonas Hansson sammanställde en lista över de 40 största talangerna i franska Ligue 1 nyligen – här är nu min egen, halvkonsulterade lista där jag rankar de 30 största talangerna i Premier League. Jag har valt ut några kriterier för att spelare ska kunna inkluderas i diskussionen. De…

  • måste vara född 1 januari 1993 eller senare.
  • måste spela i ett Premier League-lag just nu (utlåningar till andra ligor räknas alltså inte).
  • måste ha ett visst mått av seniorfotboll i bagaget (supertalanger som Dominic Solanke eller Gedion Zelalem räknas alltså inte).

Idag behandlas spelarna på plats 30-21. Nästa del behandlar plats 20-11 och kommer imorgon. Hör gärna av er om ni tycker annorlunda.

¤ ¤ ¤

30. Nathaniel Chalobah, Burnley (lån från Chelsea)
Född: 12 december 1994
Position: försvarare/mittfältare
Matcher (mål) 14/15: 4 (0)
Matcher (mål) i karriären: 77 (8)
Seniorkarriären startade tidigt för fysiskt imponerande och tekniskt skicklige Nathaniel Chalobah. Redan hunnit med två säsonger på lån i Championship med tre olika klubbar. Inte slagit sig in i sammansvetsade Burnleys startelva än.

29. Hector Bellerin, Arsenal
Född: 19 mars 1995
Position: försvarare
Matcher (mål) 14/15: 4 (0)
Matcher (mål) i karriären: 13 (0)
Vindsnabbe högerbacken Bellerin kom till Arsenal från Barcelona 2011. Varit Arsenals u-lags mest högpresterande spelare senaste två åren. Kreativ och teknisk, gillar att gå framåt. Lyftes upp i a-truppen till den här säsongen där speltiden varit skral trots back-skador.

28. Connor Wickham, Sunderland
Född: 31 mars 1993
Position: mittfältare/anfallare
Matcher (mål) 14/15: 12 (2)
Matcher (mål) i karriären: 157 (35)
Wickham beskrevs som engelsk fotbolls stora framtidshopp efter att ha skjutit U17-landslaget till EM-guld 2009, då som anfallare. Gjort gedigna jobb i olika Championship-vändor innan PL-målskyttet lossnade och banade väg för Sunderlands ”great escape” i våras. Används främst i yttermittsposition nu för tiden.

27. Nathan Ake, Chelsea
Född: 18 februari 1995
Position: försvarare/mittfältare
Matcher (mål) 14/15: 3 (0)
Matcher (mål) i karriären: 10 (0)
Född -95, men redan fått speltid av både Rafa Benitez och Jose Mourinho i en klubb som Chelsea, där kraven på talangerna är enorma. Smart och spelskicklig, används främst som defensiv mittfältare. Inget PL-framträdande än den här säsongen i ett skadevälsignat CFC. Läskigt lik landsmannen Ruud Gullit till utseendet.

26. Liam Moore, Leicester City
Född: 31 januari 1993
Position: försvarare
Matcher (mål) 14/15: 11 (0)
Matcher (mål) i karriären: 92 (1)
Leicester-produkten Moore har jobbat sig hela vägen upp från ungdomslagen, via ett par utlåningar, upp till en startplats i a-lagets mittförsvar. Stark men även tillräckligt rörlig för att kunna användas som ytterback. Ryktas om intresse från Arsenal och Man City.

25. Andre Wisdom, West Bromwich Albion (lån från Liverpool)
Född: 9 maj 1993
Position: försvarare
Matcher (mål) 14/15: 12 (0)
Matcher (mål) i karriären: 72 (1)
Brendan Rodgers har inte tid att försöka spela in unga mittbackar just nu, vilket andra lag kan dra nytta av. Utmärkta lånesejourer i Derby i fjol och WBA i år visar att denne hajpade mittback/ytterback kan leverera på planen upp till en imponerande nivå än så länge. Fysiskt starke Wisdom bär även sitt efternamn med den äran.

24. Javier Manquillo, Liverpool (lån från Atletico de Madrid)
Född: 5 maj 1994
Position: försvarare
Matcher (mål) 14/15: 13 (0)
Matcher (mål) i karriären: 29 (0) + 42 matcher för Atletico de Madrid B
Det var nog många som höjde på ögonbrynen när Liverpool tog in orutinerade högerbacken Manquillo på tvåårslån i somras. Hela laget har gått knackigt under hösten, men spanjorens talang är uppenbar. ”Modern spansk ytterback” säger det mesta.

23. Rolando Aarons, Newcastle United
Född: 16 november 1995
Position: mittfältare
Matcher (mål) 14/15: 5 (2)
Matcher (mål) i karriären: 5 (2)
En av de färskaste spelarna på listan. Seniordebuterade i premiären mot Man City, men om det inte varit för en snabb skada hade det blivit fler än bara fem matcher så här långt, varav tre i ligan. Rivig, atletisk ytter med mycket fin bollkänsla. Slog igenom på försäsongen och har tvingat sig in i a-lagsdiskussionen.

22. Harry Kane, Tottenham Hotspur
Född: 28 juli 1993
Position: anfallare
Matcher (mål) 14/15: 16 (11)
Matcher (mål) i karriären: 107 (32)
Spurs-produkten Kane är i ropet just nu. Efter att ha öst in mål i Europa League under hösten har bollarna även börjat rulla in i ligaspelet. Storväxt striker som jobbat ihop erfarenhet under fyra olika lånesejourer. Nosar sig fram till målchanser på ett fint sätt.

21. Andrew Robertson, Hull City
Född: 11 mars 1994
Position: försvarare
Matcher (mål) 14/15: 10 (0)
Matcher (mål) i karriären: 95 (7)
För två år sedan exploderade Andrew Robertsons karriär i klassiska Queen’s Park i skotska fjärdedivisionen. Succén fortsatte i Dundee United, och nu är vänsterlöparen Robertson PL- och a-landslagsman. En av väldigt få ungdomar som slagit sig in i Steve Bruces robusta Hull.