• Publicerat 20 november, 2014
  • Skrivet av Jonas Jacobson
  • 0 Kommentarer

Queens Park Rangers spelar sina hemmamatcher på en av landets härligaste arenor, Loftus Road. Jag har själv suttit och svurit över benutrymmet på långsidan, men det är just tätheten som skapar arenans magiska atmosfär. Närheten till planen, närheten till de andra läktarsektionerna, närheten till sätesgrannen.

QPR vill inte längre vara kvar på Loftus Road. Men de vill fortfarande vara nära – nära sina rötter, nära sitt folk. De vill flytta en dryg kilometer norrut till ett område som kallas Old Oak.

Old Oak ligger, precis som QPR, förstås, i de västra delarna av London. Området är enligt rapporterna ett av stadens fattigaste. Men redan innan QPR kom in i bilden planerade staden London och de tre ”kommunerna” som området påverkar en massiv rekonstruktion av denna bortglömda stadsdel.

I juni 2013 presenterades de första planerna. 19 000 nya bostäder skulle byggas och upp emot 90 000 nya jobb skulle uppstå. Höghastighetståg och en ny ”Overground”-station skulle hjälpa till att knyta ihop säcken. Västra Hamnen i Malmö har sedan dess nämnts som en av förebilderna till hur man vill att området ska formas om: man är inte ute efter något överdådigt, utan något hållbart som integrerar med omgivande områden på ett bra sätt. (Brasklapp: Som boende i Malmö vill jag flika in att jag verkligen gillar själva konceptet med Västra Hamnen. Men som nyinflyttad i Malmö har jag egentligen ingen aning om hur de flesta i stan känner för just den utvecklingen).

Om QPR fanns med i bakgrunden redan från början är svårt att veta, men redan i december samma år annonserade man sina planer på att bli en del av projektet genom att bygga sin nya arena inom det avsedda området. De knappa 19 000 åskådarna på elektriska Loftus Road räcker helt enkelt inte till om man vill bli ett etablerat Premier League-lag. 40 000 är det nya målet.

Igår gick QPR ut med att man efter en massiv PR-kampanj där över 50 000 flygblad delats ut i området nu har ett överväldigande lokalt stöd för sina arenaplaner – diverse myndigheters backning hade man redan försäkrat sig om. Tony Fernandes, QPR:s ägare, via klubbens officiella hemsida:

— Vi vill tacka alla som gett respons och delat med sig av sina tankar med oss i detta konsultationsstadie.Vi är överlyckliga över att så många av våra fans och andra människor i lokalsamhället delar vår framtidsvision för både QPR och Old Oak.

QPR vill flytta, allmänheten verkar acceptera att ha dem där, och man är enligt fastighetsbolaget Savills, som företräder QPR i frågan, beredda att hosta upp för den ”enormt dyra” nota som ett arenabygge kommer att hamna på.

Allt går dock inte som på höghastighetsräls för QPR i den här frågan.

Old Oak-området som ska få sig en ansiktslyftning motsvarar ungefär 155 hektar, varav QPR i dagsläget säger sig ha kontroll över en tredjedel. Inom detta område finns dock ett stort etablerat företag, Car Giant, som inte är beredda att sälja sin mark och omlokalisera. Istället presenterade man igår planer på att komma med ett eget förslag till myndigheterna om hur de nya bostäderna och jobben (som sedan tidigare gått från 19 000 till 24 000 och 90 000 till 55 000) ska skapas.

— Vi äger marken. Vi kommer att utveckla den. Arenabygget kommer helt enkelt inte att bli av. Det finns ingen möjlighet att det kommer att fungera, säger Car Giants ägare Geoff Warren, som hävdar att det handlar om ett motstånd mot ”stadium-miljön” snarare än ett ekonomiskt ställningstagande.

Att QPR i sin artikel från igår, där man pratade om hur positivt allt är och hur bra det kommer att bli, inte nämner ett planerat inflyttningsår säger det mesta i frågan. När planerna på att genomföra flytten först presenterades nämndes år 2018 som ett hoppfullt alternativ. I ljuset av Car Giants motstånd får vi nog rikta in oss på att sista ordet inte är sagt i den här frågan.