Mesut Özil drar på sig en knäskada och blir borta i tre månader. Världens samlade fotbollsfans suckar och säger ”samma gamla Arsenal, det är helt otroligt”. Men då har man fel, för det är inte samma gamla Arsenal. Det finns ett tydligt ljus där borta i den goonerska tunneln.

Det där ljuset kan vi kalla Shad Forsythe, en 41-årig amerikan som är Arsenals nya ”head of athletic performance enhancement”. Med meriter från tyska landslaget och allmänt betraktad som en av de bästa i världen på det han gör. Arsene Wenger tog in honom under sommaren för att komma tillrätta med de absurda skadebesvär klubben dragits med under de senaste åren.

Så varför ser skadelistan, som utöver Özil även inkluderar bland andra startspelarna Aaron Ramsey, Olivier Giroud och Mathieu Debuchy, fortfarande så bedrövlig ut?

I säsongsstarten av Euro Talk i augusti tog man upp just Forsythe och fysregimbytet i Arsenal. Kristian Borell  berättade att han pratat med folk i Sverige inom samma område, och alla säger att det nästan alltid blir sämre innan det blir bättre när man byter träningssätt på det här viset. Det är alltså varken någon överraskning eller anledning till oro (eller jo, men ni fattar) för Arsenalfansen att laget i år igen sitter på en av seriens gruvligaste skadelistor.

¤ ¤ ¤

En annan Arsenalgren som är i ropet är den om engelsmännen: de fem som just nu befinner sig i det engelska herrlandslaget.

Callum Chambers, Kieran Gibbs, Alex Oxlade-Chamberlain, Jack Wilshere och Danny Welbeck.

Chambers och Gibbs må har kallats upp på grund av skador på andra spelare, men samtidigt är en sådan som annars givne Theo Walcott fortfarande inte tillbaka från sin korsbandsskada.

Wenger har efter försöken med opålitliga världstalanger som Cesc Fabregas, Samir Nasri och Robin van Persie gett en mer brittisk truppkärna en chans att växa fram, i förhoppning om att de ska känna en större tillhörighet och inte lämna klubben lika lättvindigt. Så här sa den gode Wenger i somras:

I hope in the future we have a core of the English national team because what we have learned over the past two World Cups is that Spain won it with six players from Barcelona, this time Germany won it with six players from Bayern Munich – I hope England win it with six players from Arsenal.

De där sex Arsenalspelarna är alltså bara en något förlängd skadeperiod på Walcott från att vara en hyfsat realistisk möjlighet.

Three Lions EM-kvalat mot San Marino och Estland under landslagsuppehållet.
Vi får helt enkelt bara hålla ut tills Premier League är tillbaka igen.