• Publicerat 22 september, 2014
  • Skrivet av Jonas Jacobson
  • 0 Kommentarer

I den pengastinna Premier League-världen är det inte ofta som man genuint kan tycka om en klubb. Det finns sanslösa tränarkaruseller, ohälsosam resultatfixering, ungdomsnegligering, utförsäljning av institutioner, ohederliga ägare och biljettpriser som blivit parodier på sig själva vart man än vänder sig.

Det vore förstås konstigt om en klubb tilltalade oss fotbollsromantiker helt och hållet. Och det är förstås ingen slump att det är Swansea AFC, där 20% av klubben ägs av en supporterorganisation, som kommer allra högst i nån sorts godtycklig godhetsranking.

Burnley FC är en klubb som kan tyckas vara varken bättre eller sämre än någon annan om man gör någon sorts översiktsbild, men utöver duktige managern Sean Dyche finns det ännu en person i klubben som kan ta åt sig mycket av den relativa glans man nu kan spegla sig i.

Burnley lyckades inte riktigt förvaltat fallskärmspengarna från senaste Premier League-perioden på ett jätteimponerande sätt, och för drygt ett år sedan meddelade man en förlust på drygt 80Mkr – stora siffror för en klubb av deras storlek.

Vad klubbens två ganska färska huvudägare John Banaszkiewicz (frakt-företag) och Mike Garlick (IT-konsult) däremot varit med och drivit igenom är återköp av arenan Turf Moor och träningsanläggningen i Gawthorpe. Dessutom var försäljningen av nuvarandra QPR-strikern Charlie Austin inte medräknad i de där finansiella resultaten.

Men det allra viktigaste man gjorde var att ta en ny vd i klubben i december 2011: Lee Hoos. Hoos är en 53-årig amerikan som gått via en direktörspost på Harrods till Mohamed Al Fayeds andra ögonsten, Fulham FC under slutet av 90-talet. På den vägen kom Hoos in i fotbollen.

Efter Fulham följde Southampton, Leicester och nu alltså Burnley. När han klev in på Turf Moor prisades han för sitt jobb i klubbar med ansträngd ekonomi och andra krävande omständigheter. Man hinner lära sig ett och annat under 20 år i The Championship och Premier League.

En sak som står ut hos Hoos är hans manager-facit under de senaste åren. Under Hoos tid i Southampton anställdes Nigel Pearson som manager, och till nästa säsong befann sig de båda i Leicester. Jag behöver väl knappast redogöra för den framgång Pearson haft med Leicester efter en helg som denna.

Allt var dock inte guld och gröna skogar hos The Foxes, utan nyckfulle ägaren Milan Mandarics agerande såg till att Pearson lämnade klubben för Hull sommaren 2010. Nya thailändska ägare klev in, Paulo Sousa tillsattes och ersattes sedan av Sven-Göran Eriksson. Sommaren 2011 lämnade Hoos Leicester och Pearson kom tillbaka till klubben.

Ett halvår senare befann sig Hoos i Burnley, där han försökte men misslyckades med att hålla kvar spännande tränaren Eddie Howe, vars längtan efter sydkusten och Bournemouth igen inte kunde kväsas.

Efter att Howe lämnat i oktober 2012 låg Hoos bakom den välscoutade anställningen av förre Watford-managern Sean Dyche – en utnämning som resulterade i uppflyttning till Premier League under den robuste engelsmannen.

På grund av Burnleys taskiga ekonomiska situation har Hoos tvingats ta flera beslut på rent ekonomiska grunder som inte gått hem speciellt väl hos fansen. Och sånt gillar vi ju inte. Men det är en sak att köra en klubb mot botten, och en annan att städa upp efter någon annan. Burnley är trots allt en av de klubbar i ligan som fungerar allra vettigast, något som inte minst blir synligt i den modesta transfersommar som nyss genomförts.

Både Banaszkiewicz och Garlick jobbar utanför Burnley, utanför Lancashire, och det faller därför på Hoos att vara den seniora figuren på plats i klubben. Ett tungt ok, men ett som amerikanen klarar av tack vare vändorna i Fulham, Southampton och Leicester.

Hylla för all del Sean Dyche. Han har gjort det fantastiskt bra med små medel i Championship, och laget verkar vara på rätt väg även i Premier League. Men när man undrar hur en klubb med så relativt små medel som Burnley kan nå Premier League så är det ofta värt att gå ett par steg högre upp för att hitta en stor del av framgångsförklaringen. Lee Hoos utför just nu sitt livs jobb i Burnley.