• Publicerat 3 april, 2015
  • Skrivet av Gustav Gelin
  • 0 Kommentarer

Det är dags nu. Fem och ett halvt års väntan är äntligen över.
I morgon klockan 14.00 blåser domare Mohammed Al-Hakim igång den allsvenska säsongen 2015, med matchen Hammarby IF mot BK Häcken.
Då har det gått exakt 1 980 dagar sedan Stefan Johannesson satte pipan i munnen och förkunnade att den allsvenska säsongen 2009 var över. Hammarby mötte Häcken då också, förlorade med 1-0 inför blott 4 133 åskådare hemma på Söderstadion. Bajen hade ju redan ramlat ur i omgången innan nere i Trelleborg, så vi som stod där gjorde det av en enda anledning: kärleken till klubbmärket.

marschencollage
Fotocollage från Sudra Divizione.

När vi i morgon är tillbaka igen efter den längsta perioden utanför högstadivisionen sedan tidigt 1950-tal, så kommer vi att vara nästan åtta gånger fler som tar plasts på Nya Söderstadion. Det är naturligtvis en fantastisk uppslutning – och väldigt mycket av mediernas fokus inför säsongen har legat på just våra publiksiffror. Det är fullt förståeligt, nyhetsvärdet är självklart stort i att berätta om exceptionella supportrar.

Av allt som skrivits vill jag gärna lyfta fram (min arbetsplats) DN Lördags storartade reportage, där kulturskribenten Jesper Högström försöker gå till botten med Bajen-myten genom att bland annat hänga med Magnus Hagström och Kajsa Birgersson före och under det underbara derbyt mot Gnaget.
Magnus och Kajsa är ju även huvudpersoner i min gode vän Andreas Bjunérs mästerliga – och internationellt hyllade – dokumentärfilm ”Vi är bäst ändå”. En film som handlar om att lämna Söderstadion, om kärleken till och passionen för en idrottsförening, men också om att gå från en gammal tid till en ny, okänd. Den visas imorrn förmiddag klockan 11 på Biograf Victoria i hörnet Götgatan/Åsögatan, men hinner ni inte dit så går det bra att köpa den på DVD här också!

***
Samtidigt känner jag mig lite nervös, förlåt väldigt jävla toknervös, över att det fokuseras så mycket på publiken och knappt pratas om matchen i sig.
Det låter sannolikt totalt annorlunda i omklädningsrummet och nere på Årsta, så klart. Och jag litar på att spelarna kommer vara hundraprocentigt fokuserade i morgon, även om vissa visar lite andra tendenser ibland, hehe.

Häcken är ett ruskigt bra motstånd, som inte direkt blev sämre när de värvade Uruguays VM-kapten Diego Lugano härom veckan.
Jag tror att vi inte har råd med några misstag alls i morgon.
Vi bara måste, måste, måste, vara på tårna från första sekund och inte släppa in något slarvmål i inledningen. Mot ett lag som är så bra som Häcken kommer det straffa sig för mycket.

***
Alla pratar om de fyra första omgångarna, Häcken, Elfsborg, Djurgården och Malmö, som en mardrömsöppning. Jag väljer att se det såhär:
Vi är nykomlingar efter fem säsonger i Superettan.
Vi ska först och främst ha som målsättning att undvika att bli indragna i bottenstriden.
Därmed kanske tre poäng på dessa fyra matcher (vinst mot Dif) faktiskt är en ganska rimlig miniminivå.
Allt annat är en bonus.
Det vill säga, tar vi poäng i morgon så är det bra, vinner vi så ska vi vara sanslöst nöjda.

***
Det känns fortfarande så himla konstigt bara. Så svårt att greppa. Nästan ofattbart.
Hammarby är tillbaka i Allsvenskan igen.

Efter vintern kommer våren, vi har längtat allihop
Snön är borta och sommaren är på väg
Sången ekar bland betongen, flaggor vajar överallt
Solen lyser över Söderstadions gräs
Mitt i trängseln sjunger vi vår sång, med en och samma röst
Vi är Bajen och det känns i våra bröst – Hammarby Hammarby
Vi går enade från Söder för att heja fram vårt lag – Hammarby

Forza Bajen!


Gustav Gelin


"Har skrikit mig hes på Söderstadion sen 1983. Ser Hammarby borta som hemma och är en obotlig romantiker. Anser att supportrar får sporten att leva och att en schysst glidtackling är det vackraste som finns."

Twitter: @gustavgelin
Mejl: gustav.gelin@fotbolldirekt.se