• Publicerat 15 mars, 2015
  • Skrivet av Gustav Gelin
  • 0 Kommentarer

Cupäventyret är över för denna gång.
Efter att ha avverkat Karlstad, Kristianstad, Landskrona och AIK tog det tvärstopp i eftermiddags på ett soligt Borås Arena.
Elfsborg var klasser bättre än Hammarby i dag. 3-0-vinsten var inget att diskutera. Det hade varit mer rättvist med 5-0 än 3-2 till och med, så stor var nivåskillnaden.
Det som syntes allra tydligast var tempot. Det såg bitvis ut som ett seniorlag mötte ett juniorlag, där de gula snurrade runt i åttor kring de vilsna vita.
Men även sett till fysiken och passningsspelet var Elfsborg överlägsna. Vann vi ens fem närkamper på hela matchen?

Att vi dessutom ännu en gång släpper in ett tidigt mål, redan efter knappa fyra minuter (med en provokativt jublande Simon Hedlund mitt framför vår klack som grädde på moset, som Elena Lövholm skriver bra om här) är rent ut sagt horribelt.
På de nio matcher som Bajen spelat i år har vi släppt in ett baklängesmål inom den första halvtimmen i samtliga utom 1-0-vinsten mot Kristianstad. I fem av dem har första insläppta målet kommit inom de första åtta minuterna. (Tack till Palini på Bara Bajens forum för denna statistik!).
Det är bedrövligt så klart. Jag hoppas verkligen att Nanne, med hjälp av såväl mentale coachen Anders Friberg som fystränare Claes Hellgren (som för övrigt höll ett magiskt intressant anförande på årsmötet i torsdags kväll) för att på alla tillgängliga sätt förbättra denna pinsamma tendens.
Framförallt är det skrämmande med tanke på hur uddlösa vi är framåt samtidigt. Mot ett så här bra lag får vi inte många chanser och då måste vi vara mycket mer effektiva på de få vi ändå lyckas skapa.
I dag var vi uddlösa framåt, tröga på mitten och svajiga i defensiven.

ellosaway
***
Samtidigt tror jag inte vi behöver dra alltför höga växlar för den här förlusten.
Det är tidigt på året. Elfsborg är ett omtalat bra hemmalag. Inga klubbar i Sverige kan komma till konstgräset i Borås och räkna hem några poäng – och fler lag än Hammarby har blivit utspelade där genom åren.
De är snabba, tekniska, har en hög press, bra passningsspel och en närmast kolossal ork att springa tills de stupar.
Med andra ord ganska mycket som en viss Nanne Bergstrand vill spela. Men i dag vann Magnus Haglund den kampen.
Jag hoppas att Nanne tar med sig detta inför nästa resa tillbaka till Borås om lite drygt tre veckor.
Om vi ska se något positivt med dagens match var det att vi fick ett rejält uppvaknande in i verkligheten inför säsongsstarten av det som verkligen gäller något. Allsvenskan.

Forza Bajen!


Gustav Gelin


"Har skrikit mig hes på Söderstadion sen 1983. Ser Hammarby borta som hemma och är en obotlig romantiker. Anser att supportrar får sporten att leva och att en schysst glidtackling är det vackraste som finns."

Twitter: @gustavgelin
Mejl: gustav.gelin@fotbolldirekt.se