• Publicerat 24 februari, 2015
  • Skrivet av Gustav Gelin
  • 0 Kommentarer

Ja, rubriken är lite kvällstidningsvinklad, men det får man väl vara ibland? Åtminstone om det är glada nyheter det handlar om.
För dagens nyhet om att Hammarby Fotboll gör ett plusresultat på drygt 3,2 miljoner kronor för 2014 är naturligtvis smått fantastisk.

– Motorn i bolagets ekonomi är den starka biljettförsäljningen och goda sportsliga resultat, i kombination med bra marknadsföring, säger ekonomichefen Jörgen Willgård (för övrigt en person som verkligen förtjänar att hyllas efter de senaste årens hästjobb).

Därav min rubrik här. Många, både hammarbyare och övrigt löst folk, har ju de senaste åren stört sig en del på allt snack om våra publiksiffror. Allt hetsande och hajpande och kampanjande och självskryt.
Men publik ger pengar. Det är svart på vitt. Våra fullständigt galna publiksiffror i fjol (20 451 personer i snitt – överlägset bäst i hela Norden) är alltså grunden för denna ekonomiska vinst.
Då ska vi även ha i åtanke att en hel del utgifter och investeringar har gjorts under året. Planvärme och upprustningen på Årsta IP, en utbyggd ledarstab (Patrik, Anders och Claes), flera spelarförvärv med sannolikt ganska höga löner. Samtidigt kan inte en enda spelarförsäljning räknas in på intäktskontot.
Detta medan många andra klubbar tvingas sälja flera av sina bästa spelare för att få ekonomin att gå runt.

***
Responsen från de icke invigda har dock låtit ungefär så här under kvällen:
– Tre miljoner bara? Det låter lite. Borde inte ni gå typ 20 mille plus med all er publik och grejer?

Det kan man kanske tycka. Men faktum är att Hammarby Fotboll länge, väldigt länge, har gått på knäna ekonomiskt.
Som någon skrev på Twitter: ”Vinst utan spelarförsäljningar har nog inte hänt sen innan Lennart Nyman tog över”.

Jag frågade den fotbollsekonomiskt kunnige bajaren Kristof Vogel, för de flesta mer känd under bloggnamnet Osynlige Handen, hur det låg till. Han svarade att vi gick plus-minus-noll 2003 och att 1998 hade vi ett driftsresultat på fem miljoner.
Det är ett tag sen.
Normalt sett är man ju van vid att som hammarbyare behöva skramla pengar, ordna stödgalor, kräva extra årsmöten, demonstrera och manifestera mot i stort sett det mesta som är misskött i vår förening. Pengar är aldrig något jag kan minnas att vi haft. Åtminstone inte mer än i uppblåsta luftslott. Aldrig som en någorlunda trygghet.
Nu är ju inte 7 miljoner i eget kapital något som vi kan vara överdrivet trygga med direkt. Det kan mycket väl braka åt helvete snart igen om inte saker sköts på rätt sätt. Men känslan är att det går åt rätt håll åtminstone. Ja, inte bara känslan utan även siffrorna i bokslutet nu alltså.

***
Givetvis måste omsättningen upp mycket mer på sikt. Dagens 64,5 miljoner är färgade av fem år i Superettan. Om ett par år ska vi ha ökat det avsevärt.
Jag tror att nyckeln till ökade intäkter ligger på marknadssidan. Att få in stora eller halvstora sponsorer som är beredda att satsa långsiktigt. Det i kombination med att få ut mer i försäljningen på arenan och i souvenirer. Biljettförsäljning tror jag inte vi ska räkna med att det går att höja speciellt mycket mer. Självklart ska det arbetas hårt för det, men jag tror lite surt realistiskt sådär att det finns ett tak och att det ligger någonstans runt de 20 000 vi nått nu, med undantag för en handfull större eller mer avgörande matcher per säsong.
Hursomhelst så ser det bra ut. Nästan oroväckande bra.
Nu ska bara den där lilla detaljen med sportslig framgång gå vägen också.

Den 12 mars är det årsmöte, då får vi veta mer.

Forza Bajen!


Gustav Gelin


"Har skrikit mig hes på Söderstadion sen 1983. Ser Hammarby borta som hemma och är en obotlig romantiker. Anser att supportrar får sporten att leva och att en schysst glidtackling är det vackraste som finns."

Twitter: @gustavgelin
Mejl: gustav.gelin@fotbolldirekt.se