• Publicerat 5 november, 2014
  • Skrivet av Gustav Gelin
  • 0 Kommentarer

Det har gått några dagar nu och faktumet att Hammarby är klara för Allsvenskan börjar så sakta sjunka in i medvetandet.
Jag har läst och sett ikapp det mesta från söndagen i tidningar, på sajter och tv-filmer. Det har dokumenterats, analyserats och kommenterats en del om en säger så.
Så här med en gnutta distans så känner jag nästan bara en otrolig lättnad över att slippa Superettan – samt en enorm förväntan inför att se hur bra Hammarby faktiskt kan vara mot allsvenskt motstånd en hel säsong.
Jag tror att vi, med Nanne och Mats vid rodret, kan få den här skutan att segla ganska långt. Målsättningen bör i mina ögon, precis som Nanne sagt i otaliga intervjuer också, vara att bli ett topplag i Allsvenskan och kanske ännu högre än så till och med.

***
Det är dags att ta farväl och tacka fyra av Hammarbys spelare för denna tid.
I dag meddelades det att Daniel Theorin, Sebastian Ludzik, Andreas Haddad och Nicklas Lindqvist inte får förnyat kontrakt och därmed lämnar Bajen för denna gång.
Jag tror att det är kloka beslut i samtliga fall.
Även om jag personligen gillar alla fyra killarna mycket, både som personer och som spelare, så är det nog det bästa för ett Hammarby som siktar mot att bli ett allsvenskt topplag. Med ökade krav följer också hårdare konkurrens och då måste några bytas ut.
Alla dessa fyra spelare har varit bänkade i stor eller halvstor del av den senaste säsongen, men ingen av dem har visat några tecken på gnäll eller hängt med huvudet. I stället har de agerat som förebilder och behållit humöret i gruppen, vilket i sig har bidragit mycket till framgångarna.
Att som till exempel Daniel Theorin, med över 50 allsvenska matcher och en karriär i Norge bakom sig, acceptera en bänkplats i Superettan utan att tappa skallen eller tjura, det är ett bevis på stor professionalitet som spelare.
Därför blir jag både ledsen och förbannad när jag läste vissa bajares kommentarer när nyheten kom i förmiddags.
Man jublar inte åt att spelare lämnar föreningen. Spelare som representerat oss och gjort sitt allt för den klubb vi älskar – och som i allra högsta grad (det här gäller alla fyra) har varit delaktiga i vårt avancemang i år.

Jag vill rikta ett stort och genuint tack till Daniel, Andreas, Nicklas och Sebastian för den här tiden. Och önskar er all lycka i framtiden!

***
Med all sannolikhet kommer inte dessa fyra namn vara de sista som lämnar Bajen i år. Ett par spelare till lär försvinna. Sådan är verkligheten i elitfotbollen, det är inget konstigt med det alls.
Och så ska det ju så klart in ett gäng nya namn. Spekulationerna i media och på forum är redan i full gång. Några namn som nämnts är till exempel Halmstads och U21-landslagets talangfulle ytterback Oliver Silverholt, unge (född -97) Kalmar-mittfältaren Filip Sachpekidis samt givetvis den i Silly-sammanhang ständigt återkommande hemvändardrömmen Petter Andersson.
Vi får se vad som händer. Det är spännande tider som väntar nu, minst sagt.

Forza Bajen!


Gustav Gelin


"Har skrikit mig hes på Söderstadion sen 1983. Ser Hammarby borta som hemma och är en obotlig romantiker. Anser att supportrar får sporten att leva och att en schysst glidtackling är det vackraste som finns."

Twitter: @gustavgelin
Mejl: gustav.gelin@fotbolldirekt.se