• Publicerat 24 augusti, 2014
  • Skrivet av Gustav Gelin
  • 0 Kommentarer

Det snackas om Bajens publiksiffror exakt överallt nu.
Från Paris och London till Marieberg och Västra Järnvägsgatan.
Och visst är det imponerande. Fantastiskt. Osannolikt. Unikt och alldeles, alldeles underbart.
En klubb som gör sitt femte raka år i den gudsförgätna svenska andradivisionen drar mer publik än fyra av sex matcher i världens största och bästa liga i det land som anser sig ha skapat hela sporten, samma helg.
Vi drar mer publik än varenda klubb i andradivisionerna i länder som Italien, Portugal, Holland, Grekland, Turkiet och Spanien (bortsett från Deportivo La Coruna).
Jag gjorde min analys av faktorerna bakom publikboomen redan för ett par veckor sedan.
Det går inte att peka ut bara en sak som skapat denna hajp. Det handlar om en kombination och samverkan av saker som Nanne Bergstrand, nya arenan, sportslig framgång, massiv supportermobiliseringen och hög aktivitet på sociala medier.

***
I kväll fyller vi alltså Nya Söderstadion med över 30 000 hammarbyiter. Jag hoppas alla tar i och sjunger under 95 minuter också. Det har varit lite halvdant med det på de senaste matcherna när många ovana åskådare dyker upp. Står man i klacken så sjunger man, annars får man sätta sig på sittplats i stället. Sjung för Bajen!

***
Mitt i all publikhets känns det ofta som att betydelsen av matchen försvinner bort lite. Det skrämmer mig.
Det är så nära en ”sexpoängsmatch” man kan komma.
Vinner vi så passerar vi Ljungskile och Giffarna (åtminstone tillfälligt i det sistnämnda fallet) och går upp i serieledning igen.
Förlorar vi så kan vi halka ner på fjärdeplatsen om Östersund slår Sirius på tisdag kväll.
Ljungskile är ett riktigt bra fotbollslag. Fjorton raka matcher utan förlust, minst insläppta mål i serien och en moral i truppen som inneburit många sena kvitteringar eller vinstmål i slutminuterna är tecken på det.

Det kommer bli en tuff match. Hammarby behöver vara betydligt mer på tårna, betydligt mer effektiva och helt enkelt betydligt bättre på alla moment än i de senaste matcherna.
Jag hoppas innerligt att spelartruppen har vaknat på rätt sida i dag, att de tänds av publikstormen på läktarna och når upp till den där nivån som vi alla vet att de har i sig. Inte minst gäller det våra två åldermän Kennedy och Pablo.
Kan vi på läktarna få spelarna att lyfta och bäras fram mot en seger så lär det bli en magisk kväll på Nya Söderstadion.

Vi ses om några timmar, köp gärna Supportrarnas Matchprogram av mig utanför arenan.

Forza Bajen!


Gustav Gelin


"Har skrikit mig hes på Söderstadion sen 1983. Ser Hammarby borta som hemma och är en obotlig romantiker. Anser att supportrar får sporten att leva och att en schysst glidtackling är det vackraste som finns."

Twitter: @gustavgelin
Mejl: gustav.gelin@fotbolldirekt.se