• Publicerat 20 augusti, 2014
  • Skrivet av Gustav Gelin
  • 0 Kommentarer

Jag skulle fylla 14 år bara fem dagar senare – och mina föräldrar tyckte väl, med viss rätt, att det var för lite för ungt för att släppas iväg i en buss full med fulla Bajenfans ända till Karlstad.
Så jag fick sitta hemma i pappas vardagsrum i stället. Jag minns fortfarande exakt hur stereon såg ut, att jag satt där i soffan, precis intill och skruvade upp volymen på Radiosporten. Hur man hela tiden växlade mellan Luleå-Vasalund och Tingvalla IP där Karlstad BK mötte Hammarby. Hur Thomas Lundin sätter 4-0 med bara någon minut kvar av ordinarie speltid samtidigt som Luleå-Vasalund alltjämt var mållöst, vilket innebar att Bajen skulle behöva göra två mål för att nå Allsvenskan. När Leffe Strandh satte 5-0 i 93:e minuten var jag nog så nervös som jag någonsin varit i hela mitt trettonåriga liv. Ett mål till bara, skulle vi falla så oerhört nära målsnöret verkligen?
Men så sätter plötsligt Niclas Jönsson sexan och Hammarby var klara för Allsvenskan 1990.
Jag minns att jag storgrät och hoppade runt skrikandes där hemma i vardagsrummet i Orminge. Jag minns hur jag skrattade åt Vasalundstränaren Bosse Peterssons bittra röst uppifrån Luleå. Och hur en kompis ringde på hemtelefonen, som stod i köket, och jag svarade ”Hammarby!” och så bara skrattade vi tillsammans i flera minuter.

***
I morgon är vi där igen. 25 år senare. På Tingvalla IP i Karlstad.
Det betyder kanske inte riktigt lika mycket denna gång, men det är ändå en viktig match på många sätt.
Hammarby spelar andra omgången av Svenska Cupen och vinner vi så går vi alltså vidare till gruppspelet. Då är vi garanterade tre tävlingsmatcher mot bra motstånd under försäsongen i vår. Och håller drömmen om magiska cupäventyr och framtida Europaspel levande.

***
Jag blev lite förvånad när truppen släpptes i eftermiddags. Många hade nog väntat sig en mer reservbetonad trupp, med lite fler juniorer och några ordinarie spelare vilande.
Men förutom Daniel Theorin och skadade Fredrik Torsteinbö är det nog bästa möjliga manskap som Nanne skickar till Värmland.
Därmed inte sagt att vi kommer ställa en helt ordinarie startelva på benen. Jag gissar att det blir rätt många förändringar sen senast. Och efter debaclet i Ängelholm i måndags så är det väl rätt välkommet med lite förändringar.
Jag orkar inte ens prata om den matchen, så uselt var det. Det gjorde bara ont att än en gång vandra ut därifrån i regn och uppgivenhet.
Kanske får till exempel Tim Markström stå i mål i stället för Johannes Hopf. Kanske får Viktor Nordin och Nicklas Lindqvist chansen från start.
Det återstår att se, men jag tror att det kommer bli en del rotation bland spelarna för att de inte ska bli alltför slitna.

Det väntar ju trots allt en liten match på söndag också.
31 500 biljetter är sålda. Fullsatt Nya Söderstadion och en tvättäkta sexpoängsmatch mot Ljungskile.
Men först tar vi Karlstad.
Vi sänder för övrigt matchen i både webb-tv (49 kronor) och webbradio (gratis) med Bara Bajen.
Jag sköter intervjuerna vid sidlinjen denna gång, medan Kent och John kommenterar.
Lyssna här!

Forza Bajen!


Gustav Gelin


"Har skrikit mig hes på Söderstadion sen 1983. Ser Hammarby borta som hemma och är en obotlig romantiker. Anser att supportrar får sporten att leva och att en schysst glidtackling är det vackraste som finns."

Twitter: @gustavgelin
Mejl: gustav.gelin@fotbolldirekt.se