• Publicerat 11 maj, 2014
  • Skrivet av Gustav Gelin
  • 0 Kommentarer

Två väldigt olika matcher har avverkats den gångna veckan.
Först Värnamo hemma i söndags, då vi hade 24-8 i skott, radade upp bra chanser, spelade runt och totaldominerade matchen offensivt, men ändå inte lyckades få med oss mer än 2-2 efter alldeles för slarvigt försvarsspel på två fasta situationer.
Sedan åkte vi till Ljungskile i torsdags och kom hem tidigt på fredagsmorgonen med tre extremt sköna poäng och ett stort leende i bagaget.
Det var mitt femte besök på den lätt surrealistiska skogsarenan i den lilla bohusländska byn. Givetvis regnade det (men de hade faktiskt byggt ett tak över läktaren!), givetvis såg planen mer ut som en potatisåker (även om den var klart mindre dålig än många gånger tidigare) och givetvis bjöds det på en riktigt dålig fotbollsmatch där det ena laget för fjärde gången på de fem senaste mötena vann med 1-0.
Där hade Ljungskile 10-7 i favör, sett till avslut, men Bajen drog alltså det längre strået och Kennedy satte ett skott, via en styrning från LSK-back.
Och vi 200 tillresta bajare fick jubla sönder våra halsar och kramas sådär som vi gör lite extra när man åker 100 mil tur och retur på en bortamatch en torsdagskväll.
Det var en befriande seger, tre väldigt sköna poäng, men kanske framförallt ett bevis på att Bajen kan spela den där cyniska fotbollen som vi behöver spela ibland för att slå lag som Ljungskile.
Försvarsspelet var mycket bättre, över hela banan. Glädjande att se Marko Mihajlovic kliva in och göra en stabil insats bredvid Theorin i Guldborgs frånvaro. Hopf gjorde några riktigt svettiga räddningar i mål. Och Israelsson/Persson/Kennedy var riktigt bra på innermittfältet.
Överlag var det långtifrån någon bra match, men vi lyckades vinna tack vare hårt fokus, kamp och taktiska detaljer som att spela med lite lägre press, att maska och spela på gränsen, precis sånt där som många av våra motståndarlag i Superettan alltid gjort alltså.

***
I morgon är det dags igen. Nykomlingen Husqvarna kommer till Nya Söderstadion och det lär nog inte bli någon enkel match alls. HFF har imponerat på de flesta.
Jag har sett dem en del sporadiskt på tv och tycker att de blandar och ger ganska mycket, men har flera intressanta spelare framförallt framåt med namn som Dragan Kapcevic, Johan Karlefjärd, Tobias Nilsson och Philip Bernholtz.
Positivt är att de saknar sin kapten och mittfältsstrateg Diego Olate Jeria som är avstängd efter tre gula kort.

***
Vinner vi kan vi gå upp på andraplats bakom Giffarna. Torskar vi så riskerar vi tappa mark mot en handfull lag som trängs runt strecken uppe i topp.
Det är bara hoppas att Nannes process går framåt och att vi tar ett steg till i den där långa trappan uppåt. Och att vi kan spela lika disciplinerat och smart som i Ljungskile, fast med lika många farliga avslut som mot Värnamo.

Knappt 20 timmar till matchstart.
Jag är nervös. Har märkt att jag börjat bli det lite mer igen. Det kanske är för att det känns mer nära på riktigt i år.

Forza Bajen!


Gustav Gelin


"Har skrikit mig hes på Söderstadion sen 1983. Ser Hammarby borta som hemma och är en obotlig romantiker. Anser att supportrar får sporten att leva och att en schysst glidtackling är det vackraste som finns."

Twitter: @gustavgelin
Mejl: gustav.gelin@fotbolldirekt.se