• Publicerat 21 april, 2013
  • Skrivet av Gustav Gelin
  • 16 Kommentarer

hambyOsk 033

Årets första seger kom alltså mot seriens kanske allra bästa motstånd.
2-1 hemma mot Örebro SK är ett resultat att vara nöjda med, så klart. Men precis som de båda oavgjorda matcherna mot Ljungskile och Värnamo är det ändå spelet som säger mer om resultatet.
I dag fick vi äntligen se att Hammarby verkligen kan spela bra fotboll 2013.
Framförallt i första halvleken bjöds vi på anfallsvåg efter anfallsvåg, hög press, bra bolltempo och hårt fokus i varje närkamp. Det var precis det där spelet som jag önskat mig av Bajen hela våren.

***
Christoffer Carlsson gör sin hittills bästa match på vänsterkanten, med ett par smått geniala framspelningar, inte minst till Sundins mål.
Erik Sundin och Billy Schuler hittade varandra mycket bättre än tidigare på topp och dessutom hittade de ju målnätet varsin gång. Anfallare som gör mål, den enskilda faktor jag har skrikit mig mest desperat över den här försäsongen. Schuler betonade själv i Patric Erikssons Bara Bajen-intervju efteråt hur viktigt det var för självförtroendet att äntligen få sätta dit ett mål.

Michael Timisela tog för sig med äran på sin högerbacksplats. Nik och Baggio nötte på innermittfältet och såg ut att vara ruskigt jobbiga att möta båda två. Hopf fortsätter kännas ruskigt stabil i mål. Och Kennedy briljerar precis på det sätt han gjort oss bortskämda med.

Och Monday James! Som tillsammans med Guldborg verkligen dominerade i mittlåset! Monday är en speciell spelare, det har nog alla som följt Bajen de senaste åren märkt. Han kan vara vårdslös, rentav klumpig, i vissa lägen och har det orsakat skador, utvisningar och självmål. Men när han håller sig i skinnet – som i dag – så är han faktiskt hur säker som helst. Han vinner varenda nickduell, fullkomligt kör över i varje närkamp och är konstant rätt placerad.
Samtidigt vill jag nog fortfarande välja Theorin före Monday framöver. För hur bra högstanivå Monday än må ha så går det inte att komma ifrån att hans vårdslöshet sprider osäkerhet i laget. Den kapningen som han varnades för i dag kunde mycket väl varit ett rött kort direkt i stället, till exempel.
Men visst känns det skönt att veta att vi har fyra mittbackar (Max inräknad) som allihop håller riktigt hög nivå.

***
Som helhet fick vi igång ett spel som såg både kreativt och farligt ut. Sedan kan man ju så klart säga att det var just på grund av att vi mötte ett lag som för en gångs skull inte bara backar hem med nio man och spelar på omställningar. Att Hammarby har ”lättare för bättre motstånd”.
Så kan det vara och det är i så fall en uppgift att lösa hur man kör över även mindre ”spelande” lagen i serien. Något som man kanske kan tycka att vi borde lärt oss efter 93 matcher i Superettan?
Och att vi släpper in ett mål och tappar greppet om matchen sista 20-25 minuterna är också något som vi måste bli bättre på, även om vi ju nu lyckades hålla ut till slutsignalen denna gång.

***
Hursomhelst var det en förlösande seger. En härlig känsla i hela kropen att äntligen få lämna Söderstadion som vinnare. Det är inte så många stockholmare som fått uppleva den känslan i elitfotbollen ännu i år.

***
hambyOsk 018
Foto: Anna Wester.

Och vilket tifo som Ultra Boys hade styrt upp!
Jag fick hjälpa till att hålla upp ett ark, och kände mig riktigt stolt över hur snyggt det blev och hur grymma killarna i UB (och HU och SB också) är. Den tid och energi som de lägger ner på slitet med att skapa sånt här är värd att hylla så mycket!

Respekt också till Örebro-klacken som i halvtid drog upp banderoller som hyllade Söderstadions minne.
”Ännu en klassisk arena går i graven – Nej till skrytbyggen – Mot Den Moderna Fotbollen”.
Jag fick gåshud och applåderade högt och länge som tack för den fina gesten. Med största sannolikhet första gången någonsin som jag applåderar en motståndarklack på Söderstadion.
hambyOsk 022

Roligt också att se bitterheten och besvikelsen hos ÖSK-tränaren Per-Ola Ljung på presskonferensen efter matchen. ”Det var inte mycket till fotbollsmatch”, menar han och sågar inte bara sitt eget lag utan också Hammarbys obefintliga passningsspel och kreativitet. Något som nog inte så många åskådare utanför Örebro lär hålla med om direkt.

***
Nu har vi lite andrum några dagar. Vi ska verkligen inte sväva iväg på rosa moln, men vi kan åtminstone tillåta oss att känna lite hopp igen.
Både spelarna, ledarna och vi supportrar kan njuta av segern ett kort tag, men redan på torsdag är det match igen. Då möter vi faktiskt serieledarna igen, eftersom Falkenberg ju gick om Örebro i tabellen i dag när de tog sin tredje raka vinst.
Det finns bara några enstaka platser kvar på Bajen Fans-bussen ner på torsdag. Jag ska givetvis dit.

Forza Bajen!


Gustav Gelin


"Har skrikit mig hes på Söderstadion sen 1983. Ser Hammarby borta som hemma och är en obotlig romantiker. Anser att supportrar får sporten att leva och att en schysst glidtackling är det vackraste som finns."

Twitter: @gustavgelin
Mejl: gustav.gelin@fotbolldirekt.se