• Publicerat 26 september, 2012
 • Skrivet av Gustav Gelin
 • 10 Kommentarer

Tidigare i kväll sände både SVTs regionala nyheter ABC och Sportnytt ett inslag på TV som handlade om hur polisens nya kamera lyckats få en Hammarby-supporter fälld och dömd till ett halvårs fängelse.

Det var från händelserna runt Hammarby-Assyriska den 18 maj i år, vilket jag skrivit om bland annat här (direkt dagen efter, därmed är det vissa spekulationer som inte är bekräftade i inlägget, men nästan samtliga av dessa har jag kollat i efterhand vilket bara stärkt min åsikt i frågan ännu mer).

Inslaget gjorde mig väldigt illa berörd.

Det som upprörde mig var att inslaget helt och hållet var vinklat från polisens sida, som en ren reklamkanal utan någon antydan till kritisk granskning (mer än ett kort uppläst meddelande efteråt i den sena ABC-sändningen).

Det var polisen som fick svara på frågor, i lugn och ro berätta om hur fantastiskt bra deras nya superkamera är och vagga tittaren in i en bild av hur hur tryggt samhället kommer att bli om bara polisen får lite mer resurser till såna här finfina innovationer.

Av supportrarna, 11 550 åskådare var på plats på Söderstadion denna match, är det enda tittaren får se en synnerligen upprörd folkhop på väg att gå till attack mot polisen.

ABC-redaktionen väljer helt att avstå från att berätta om bakgrunden till upploppet.

Om hur poliser – mot den uttalade gemensamma strategin – gick rakt upp på läktaren för att stävja ett mindre bråk som redan var avslutat när de kom fram.

Om hur polisen använde batonger och pepparsprej i ansiktet helt urskiljningslöst på hundratals oskyldiga fotbollssupportrar, däribland flera barn.

***

Allt detta finns också på film. Med bra och skarpa närbilder i  hög upplösning. Hos klubb och supportrar, men också på Polishuset eftersom man konfiskerade alla Hammarbys officiella övervakningsfilmer direkt under matchen.

Men polisens propagandaavdelning kanske glömde att bifoga dem till media?

***

Jag är ganska säker att man på journalistutbildningar får lära sig vikten av att berätta hela historien, inte bara redovisa ena parten i en öppen konflikt. Men detta gäller tydligen inte när polisen är inblandad.

I en konflikt mellan fotbollssuportrar och polis har (de flesta) media alltid valt sida redan från början.

Vi supportrar ska alltid få anledning att gå i försvarsställning och förklara oss för våra vänner, arbetskamrater och familj. Helt oavsett om jag aldrig har bråkat med någon i hela mitt vuxna liv eller inte.

Vi ska alltid behöva bevisa vår oskuld, medan polisen står och brer ut sig om sina nya kameror (som av en slump råkade finnas på plats just samtidigt som de själva aktivt provocerade fram kravaller både på och utanför läktaren).

***

Det är över hundra stycken JO-anmälningar inlämnade från Hammarby-supportrar som bevittnade polisens övervåld och missbruk av tjänstevapen (pepparsprej är likställt med övriga vapen i polisen egna manual) under denna match i våras.

Därtill kommer också ett antal polisanmälningar, varav ett par enligt uppgift ska ha kommit från dem själva.

Det rör sig alltså om grova misstankar om tjänstefel och övervåld från polisens sida.

Jag kan tänka mig att rätt många vanliga tv-tittare kan tycka att en sån vinkel hade varit ganska intressant också.

***

Jag har mejlat delar av ovanstående text till berörd journalist och redaktörer på ABC – och fått svar från Jens Larsson som menade att nyhetsvärdet ligger i att en supporter blev dömd i dag och att det var genom polisens kameror.

Det får stå för honom. Jag hoppas de tänker en extra gång innan de sväljer allt polisen säger med hull och hår framöver.

Vidare skrev han att han tillfrågat personer från Hammarby om intervju och filmklipp.

Jag räknar därmed med att vi får se en uppföljning på detta reportage inom de närmsta dagarna.

Där vi kanske kommer åtminstone en liten del närmare sanningen.

För det allra mest absurda i den här sorgliga historien är ju att om polisen inte hade gjort något så hade absolut ingenting hänt. Polisen utgjorde ju själva den enda hotbild som fanns på arenan.

De skyddade inte någon enda människa den där majkvällen på Söderstadion, men de gjorde illa och skrämde många hundra.

***

Läs gärna Pernillas text i ämnet också!

Godnatt.

Forza Bajen!

 

Gustav Gelin


"Har skrikit mig hes på Söderstadion sen 1983. Ser Hammarby borta som hemma och är en obotlig romantiker. Anser att supportrar får sporten att leva och att en schysst glidtackling är det vackraste som finns."

Twitter: @gustavgelin
Mejl: gustav.gelin@fotbolldirekt.se

10 thoughts on “Om huligankameror och polisens tolkningsföreträde

  • Om det har någon relevans vad jag tycker så är det självklart inte ok att kasta pinnar på en häst t ex.
   Men det är fortfarande enorm skillnad mot det rättsövergrepp som en statlig myndighet med våldsmonopol gjorde mot helt oskyldiga människor samma kväll.

   • Eftersom du inte tycker det är okej med att kasta pinnar på en häst; tycker du då inte det är bra att man har skaffat sig en metod för att fånga bildbevis? Det var inte ett nyhetsinslag om själva händelsen utan om en metod för att skaffa bevisning. Exemplet kunde lika väl ha varit en politisk demonstration. 

    • Självklart ska polisen ha bra utrustning för att sköta sitt jobb men vid just detta tillfälle kändes det som polisen provocerad fram en situation så att dom skulle få använda sin nya utrustning. DET är fel enl. mig..!

    • Man måste ha förståelse för att människor i pressade situationer reagerar orationellt. Som fullutbildad polis är man tränad för det men väljer ändå att bemöta hemvändade supportrar med hästar, dragna batonger och kravallsköldar, nästan en halvtimme efter den första händelsen. Den som ansvarade för polisinsatsen bör därför granskas internt, dels för att ha brutit mot överenskommelsen man nått med Hammarbys supporteransvariga och dels för de flertal övergrepp och lagvidriga övertramp som skedde under och efter match. Som ansvarig har man ansvar för samtliga i sitt manskap.

     Du har rätt i att nyhetsinslaget var om kamerorna och inte direkt om händelsen. Dock så valde man att uteslutande visa bilder från just den matchen när man, om man velat nyansera inslaget och rikta det mer till denna innovativa lösning, kunde ha inkludera andra tillfällen.

     Förövrigt så anser jag att kamerorna kan börja brukas den dagen polisen själva följer de regler som bestämts på högsta ort gällande deras identifiering, användning av pepparspray samt när ett tydligt regelverk träder i kraft kring användningen av videobeviset. Det ska inte gå att godtyckligt täcka för kameran eller ”tappa bort” filmbevis när en polis missbrukat sin maktposition. Då brister rättssamhället.

 1. Är det sant att polisen konfiskerade Bajens filmer? Finns det alltså ingen kopia kvar? Bara det borde rendera en prickning av JO. 
  Har åklagaren och försvarsadvokaten haft tillgång till alla filmer i det målet som de nu gjorde inslaget kring?

 2. ”Jag är ganska säker att man på journalistutbildningar får lära sig
  vikten av att berätta hela historien, inte bara redovisa ena parten i en
  öppen konflikt. Men detta gäller tydligen inte när polisen är
  inblandad.”

  Kan bara hålla med. Bästa exemplet kanske är ”Göteborgskravallerna” i samband med EU-toppmötet 2001 då media snabbt tog ställning. Problemet med poliser som agerar på det sätt som beskrivs ovan ligger i att de, liksom vissa supportrar, är individer men som när de ingår i ett kollektiv beter sig på ett sätt som de aldrig skulle ha gjort annars. Det blir en form av gruppsykos och ett tunnelseende där det blir ”vi mot dom”.

  Problemet med övervåld från polisens sida är därför samma fenomen som skapar ”huliganer” av vanliga godhjärtade människor som går över gränsen i extrema situationer (jag talar nu inte om den lilla klick ”supportrar” som regelmässigt beter sig illa, dessa vill väl alla vi fotbollsälskare vara utan).

  Dellösningar från polisens sida skulle kunna vara att utbilda fler supporterpoliser, avmilitarisera attityden och utrustningen samt hålla en lägre profil på och utanför arenorna. Då skulle många inte bli så provocerade av deras närvaro.

  Från klubbarnas och de de vanliga supportrarnas sida borde man jobba mer med att hjälpa polisen med att ”plocka ut de dåliga äpplena”. De måste satsa mer på god supporterkultur och inte acceptera s k Ultras. Det kan aldrig vara ok att bete sig på ett sätt som skadar den egna klubben.

  Jag var på match i Italien häromåret och blev förskräckt över utvecklingen där Avspärrningar på flera kilometer, legitimation och namn på matchbiljetten, fyra fem kontroller av leg och biljett innan man kom in på arenan inklusive kroppsvisiteringar utförda av k-pistbeväpnade poliser (eller var det militärer, de såg ut som de).

  Tyvärr finns ingen quick fix mot detta samhällsproblem (för det är just vad det är). Men att stå upp för den goda supporterkulturen, som jag tycker Gustav Gelin alltid gör, är ett steg på vägen. Därför är det också glädjande att se att kommentarer till denna krönika hittills är så pass balanserade.

 3. Claes Murray – snuten i inslaget är en pajas som jobbat på många Djurgårdsmatcher och betett sig illa. Att han får vara med i TV får mig att må illa. Snackat med snuten många gånger kring matcher när de ska provocera och hålla på. De tror sig själva vara bland de bästa i Europa. Dock kan jag säga, efter fyra år i London med Tottenham och Millwall matcher besökta, att de har så jäkla fel. I England bemöts supportrar med respekt och provoceras inte. Först när någon faktiskt gör något – så hanteras det.

 4. Övervåld från poliser är överhuvudtaget inte ok varken mot huliganer eller ”julgranar”, men istället för att alla ska sitta och grina här och på andra forum så kan man ju konstatera att utan bråkiga supportrar hade vi inte behövt poliser vid
  matcherna och då hade vi sluppit allt eventuellt övervåld från poliser som uppkommer av all hets fram och tillbaka, dom stökiga supportrarna hetsar polisen och ja polisen hetsar säkert tillbaka en hel del.  Sen kan man ju alltid vara naiv och säga ”polisen är skit, ta bort dom från läktarna och matcherna”, men då hoppas jag alla kan räkna ut hur det skulle se ut på ”högriskmatcherna”. Sen att folk sitter och säger att polisen provocerar bla bla bla, klart dom gör det efter att få skit kastat mot sig i årtal från supportrar. Supporterpoliser är också människor och för att kunna hantera huliganer/supportrar kan man inte slänga in lobotomerad Berit som suttit i inretjänst i 30 år, som inte säger ett knyst när en supporter slänger ett föremål och skriker ”snutfi**a”.  Sen gynnar ju den här kameran både poliser och utsatta supportrar för det visar ju även mycket fel som polisen eventuellt gör. Klart dom kan konfiskera bilderna men då kan dom heller inte använda materialet för att åtala supportrar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *