Jörgen Lennartsson nämns som huvudkandidat till förbundskapten-stolen och jag fick två frågor av min chef som jag tänkte besvara på ett mer eller mindre rappt sätt:

1. Skulle Lennartsson vara ett bra val?
Tittar man på de inhemska alternativen så bör Lennartsson vara ett av huvudspåren, med sin bakgrund inom förbundet och med ett genomgående positivt trackrecord på såväl klubb- som landslagsnivå. Jörgen Lennartsson verkar dessutom ha en god relation med flera spelare som kan vara landslagsaktuella de kommande åren. Jämfört med ett namn som Håkan Ericson, som också lär vara en kandidat till jobbet, så har Lennartsson mer och bättre erfarenhet av att träna klubblag.

Han har en uppdaterad kunskap om internationell fotboll efter sitt sabbatsår då han reste runt bland europeiska klubbar och bekantade sig med deras strategier. Han är även omtyckt av många inom branschen, såväl spelare som andra tränare.

2. Vad skulle det betyda för IFK Göteborg?
Blåvitt bör vara oroliga. Nu tror jag inte att klubbens eventuella framgångar hänger enbart på Jörgen Lennartsson, men det blir svårt för Mats Gren att lösa en bättre ersättare i nuläget. Och framför allt är Lennartsson en viktig del i det ombygge Blåvitt har gjort från och med i fjol. Han har varit med från början där och spelat en betydande roll i att det har fungerat så bra som det ändå har gjort, sportsligt. Han visade i fjol att han är duktig på att få ihop en spelartrupp med många nya ansikten och att han fixar att maximera förutsättningarna trots begränsade medel. En egenskap som dessutom är nyttig i rollen som förbundskapten.

lennartsson2SUG i blicken är också nyttigt.