Benjamin Zalo.

Efter min lufsiga text om IFK Göteborgs transferbehov passade poddstjärnan @BBJocke på att höra av sig och undrade om jag inte kände till att Blåvitt redan har värvat en mittback inför nästa säsong. Jag fanns i rummet när Benjamin Zalo gjorde sin första pressträff i Göteborg men hade helt glömt bort norrbaggen när jag skrev den där bloggtexten.

Annars hade jag nämnt honom, men skrivit att situationen är lik den som råder kring Patrick Dyrestam. Utan att jag vet vilken nivå Zalo faktiskt håller kan jag, med andras rapporter som grund, konstatera att han är en spännande talang, men kanske inte redo för att vara förste back-up till allsvenskans bästa mittbackspar.

De förhoppningarna har @BBJocke, som skriver:
”Förhoppningsvis är han solklar ”3:a” på mittbacken efter Rogne & Bjärs.”

Jag gick till Mats Gren och frågade och min känsla nu är att Zalo faktiskt kan bli tredjealternativ. Åtminstone om Thomas Rogne blir frisk till den allsvenska starten. Gren avvaktar med att göra en eventuell mittbacksvärvning tills februari, då han förväntar sig närmare rapporter kring Rognes återhämtning från korsbandsskadan.

Tills dess har Blåvitt-truppen två månaders försäsongsträning, inklusive ett läger och ett par matcher i början av februari. Där tror jag att Zalo har en stor chans att spela till sig den där tredjetröjan. Förutom Rognes skadestatus lär Zalos försäsongsprestationer vara en faktor som spelar in i Grens beslut kring huruvida extern mittbacksförstärkning behövs (Gren pratade om att en inlåning över våren kan bli aktuell).

Till skillnad mot Dyrestam har Zalo en del erfarenhet från a-lagsspel och att döma av Grens ord så verkar norrmannen mer mogen än den två år äldre Dyrestam (1996). Där spelar också Dyrestams skadebenägenhet en roll. Under stora delar av 2015 var han inte spelbar på grund av sjukdom. Han gjorde bara tre matcher i Utsikten.
– Han var både sjuk och skadad och fick aldrig riktigt ordning på det där förrän på slutet, då han var med lite mer, och då gjorde han det ju bra, säger Gren.

Sportchefen verkar övertygad om att Dyrestam behöver regelbunden speltid innan han är aktuell för att konkurrera i Blåvitt. Allt talar för en ny utlåning nästa säsong.
– Om Patrick bara kan få en skadefri säsong, och där han inte är sjuk, så tror jag att han kan ta ett steg. Men han behöver också få spela. Med honom sitter jag och tittar på en utlåning.

En utlåning är däremot inte aktuell för Zalo, som jag förstår det. Han ska tränas in på allvar i a-lagstruppen.

I nuläget kan jag inte bedöma hur nära Zalos nuvarande förmåga är allsvensk nivå, men grabben är 17 år och har spelat i Norges motsvarighet till svenska division 1. Det säger någonting. Mats Grens (långsiktigt) förväntansfulla kommentarer säger kanske ännu mer.

Men oavsett om han är oerhört duktig och erfaren för sin ålder bör Göteborgs supportrar inte ha för höga förväntningar på att Zalo kan gå in och leverera direkt.