”Tack för dessa 9 år IFK Göteborg!” skrev Karl Bohm på Twitter i går. Nu lämnar 20-åringen IFK Göteborg på fri transfer.

Jag såg Bohm en del under försäsongen och tyckte då att yttern var en av de intressantare egna produkterna som IFK Göteborg har fått fram de senaste åren.

David Moberg-Karlsson och framför allt Sam Larsson toppar den listan och Karl Bohm påminner om den senare i spelstilen – något jag skrev om i februari. Då ställde jag också frågan:

”Kan Blåvitt-talangen bli ett av 2015 års allsvenska genombrott?”

Det kunde han inte. Göteborg gick som tåget under våren och Jörgen Lennartsson valde att rotera sin trupp så lite som möjligt. Efter 16 matcher (varav nio på bänken) utan inhopp lånades Bohm ut till Utsikten i Superettan. Där gjorde han två mål och en assist på 13 framträdanden i höst. Ingen succé, men han visade att han håller Superettan-mått.

Vad kan tänkas hända nu med den knixige yttern? Gais? Örgryte? Utsikten i division 1? Jag, som är stationerad i Göteborg, ser gärna mer av Bohm på nära håll och jag tror att Superettan är rätt nivå att utvecklas vidare på. Däremot vet jag inte om han själv vill representera någon av Blåvitts lokala rivaler. På klubbens spelarpresentationssida lyfter Bohm fram sitt främsta Blåvitt-minne: ”När jag själv stod i klacken när jag var yngre”.

Jag pratade med Bohm efter Göteborgs bortamatch mot Djurgården i somras och då var han lite besviken på Jörgen Lennartsson för den obefintliga speltiden, och för att han inte hade fått veta vad han behövde förbättra för att ta sig in i laget. Lennartsson som under hela året har fått beröm för sitt sätt att hantera spelarna – framför allt inifrån spelargruppen.

En annan ung spelare som tränade en del med Blåvitts a-lag under försäsongen var Victor Edvardsen, anfallare född 1996. Efter en utlåning till Utsikten har även han nu lämnat Blåvitt på fri transfer. Mats Gren och den blåvita ledarstaben bedömer uppenbarligen att Bohm och Edvardsen saknar förmågan och potentialen som krävs för att slå sig in i a-laget, men det här väcker ändå tankar kring om IFK Göteborg gör tillräckligt när det kommer till att förädla sina löften.