Det slog mig någon gång i höstas när Emil Salomonsson drog en frispark i muren.
”När gjorde IFK Göteborg egentligen ett frisparksmål senast?”

Och så spann hjärnan vidare, som den gör ibland, och fortsatte tänka frisparkar.
”Visst har jag sett väldigt få frisparksmål överlag i år?”

Nu har jag inte haft möjlighet att se 240 allsvenska matcher detta året, men en del har jag sett och jag kan på rakt arm erinra mig två eller tre frisparksmål. Och framför allt är det deppigt att man hör uttrycket ”frisparksspecialist” så sällan numera. Sådana gillar man ju. När jag googlar får jag veta att Falkenberg försöker sälja in Johan Svahn med det epitetet, och det ska Falkenberg ha ros för.

Johan Svahn är, förutom en ”hiphipdiggande Manchester United-supporter”, en av tio spelare som har nätat på frispark under årets allsvenska säsong.

Här är alla tio:
Christoffer Andersson, Markus Rosenberg, Samuel Gustafson, Daniel Berntsen, Calle Wede, Jere Uronen, Lars Krogh Gerson, Nordin Gerzic, Johan Oremo och Johan Svahn.

Så, är det här ovanligt få nu då?

Mjo, ett lågt antal är det. Bara två gånger sedan 2001 har färre än tio frisparksmål noterats. Och de senaste fyra åren är generellt frisparksmålfattiga, jämfört med tidigare säsonger.

Jag använder mig av SvFF:s statistikskrubb som finns att tillgå på förbundets hemsida. I skrubben finns bara statistik från säsongen 2001 att hitta, men det räcker väl.

Vi vänder på oss och går baklänges.

2015: 10

2014: 16 – Inte heller i fjol var det någon som gjorde fler än ett frisparksmål. Däremot gjorde Kennedy Bakircioglu sex (6!) stycken i Superettan. 2015 gjorde han noll i Allsvenskan.

2013: 8 – Gemensam frisparksnämnare för de tre senaste säsongerna är Christoffer Andersson. Han har gjort ett per år sedan 2013.

2012: 13 – Det här är senaste gången någon gjorde fler än ett frisparksmål på en säsong. Stefan Ishizaki, Jesper Arvidsson och Daniel Nordmark (ha?!) hängde två var.

2011: 23 – Boom! Här smattrade fullträffarna in på löpande band.

2010: 22 – Hjalmar Jonsson gjorde mål på frispark. Hjalmar. Jonsson. Gjorde. Mål. På. Frispark.

2009: 12 – Vad i… Hjalmar igen! Med decenniets torftigaste tillslagsteknik:

2008: 22

2007: 18 – Här börjar jag misstänka någon form av lus i registreringen, för det står att Hjalmar Jonsson nitade dit en frisparksstrut även 2007.

2006: 20

2005: 6 – Frisparksmålens dike. ”Undantaget som bekräftar regeln” hör jag folk som säger och det skulle kunna utnyttjas här, men jag har aldrig begripit mig på vad fan det uttrycket betyder.

2004: 16

2003: 20

2002: 22 – Mellan 2002 och 2004 gjorde Afonso Alves tio frisparksmål i Allsvenskan.

2001: 13

Om det sjunkande antalet frisparksmål beror på fler trubbiga fötter, mer välskolade målvakter eller att Johan Svahn får för lite speltid kan jag inte svara på.

IFK Göteborg då, tänker ni. Det var där jag tog avstamp. För att hitta det senaste blåvita frisparksmålet tvingas jag gå tillbaka till säsongen 2012:s sista match. Den var även Stefan Selakovic sista i Blåvitt-tröjan, eftersom klubben inte ville förlänga hans kontrakt. Då knorrade han in matchens enda mål på frispark och sedan dess har IFK Göteborg inte gjort ett enda frisparksmål i Allsvenskan.

En superstitiös person skulle misstänka någon sorts frisparksförbannelse i krokarna. Karma för den kalla handen mot ”Sella”.

Lösningen finns mitt framför ögonen på Blåvitt. Nästa säsong bör frisparksgeniet Hjalmar Jonsson ansvara för stillaliggande boll.

hjallefrispark
Hjalmar Jonsson, frisparksspecialist.

OBS! Om någon del av denna statistiken skulle visa sig vara osann är det antingen SvFF eller min inbyggda miniräknare ni ska vända er till.

@FredrikTillberg