I morgon har John Alvbåge möjlighet att vinna sitt första SM-guld.

För en del supportrar som inte är blåvita, snarare svartgula, ljusblå och gulsvarta, sticker den synen i ögonen. Synen av Lennart Johansson-pokalen mellan John Alvbåges nävar.

I samband med AIK-IFK Göteborg gjorde jag en sökning på Alvbåges namn på Twitter.
– ”Finns det någon mer överskattad målvakt än Alvbåge?”
– ”Sveriges överlägset sämste keeper” (Affektlampan blinkar)
– ”Alvbåge är ingen guldmålvakt, ruggigt överskattad”

Under en stor del av säsongen är en guldmålvakt just vad Alvbåge har varit. Fram tills i höst har 33-åringen varit näst intill prickfri, men den senaste månaden har prickarna börjat duttas dit. Han har släppt sin första stolpe, tajmat höjdbollar fel och till och med tvålat in någon boll. Henok Goitoms mål i måndags borde han nog ha kunnat styra undan.

Trots en liten formdipp, eller åtminstone tilltagande ojämnhet, toppar Alvbåge fortfarande målvaktsligan. Hans 82 räddningsprocent är fem procent bättre än närmste keeper. Och i hållna nollor-kolumnen står han noterad för 14 stycken. Ingen annan har fler än åtta.

Antalet nollor och insläppta mål har förstås med fler aspekter att göra än Alvbåges målvaktsspel. I grunden handlar det om lagets trygga försvarsspel, som satt som en smäck i våras och somras. Men i det försvarsspelet är Alvbåge inkluderad.

Försvarsspelet i stort kan även ha inverkan på räddningsprocenten. Ett väl fungerande försvarsspel släpper igenom färre farliga chanser och avslut än ett virrigt försvarsspel. Bara Gustav Svenssons städroll på Blåvitts defensiva mittfält har eventuellt höjt Alvbåges räddningsprocent med någon enhet.

Ingen av de aspekterna förtar att Alvbåge har gjort en av sina bästa säsonger i karriären.

Om inte Marcus Antonsson får fnatt lär Alvbåge knappast tvingas spela någon avgörande roll i morgon, men sett över hela säsongen spelar han en betydelsefull roll i varför IFK Göteborg sitter och trycker i sin vänsterfil i dag.

@FredrikTillberg

PS.
Hehe:
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/sverige/allsvenskan/ifkgoteborg/article21477140.ab