Helgen bestod av EM-kvalhets och Serie B. Dessutom börjar upp- och nedflyttningarna i det svenska seriesystemet kristallera sig.

Serie B. I Sveriges motsvarighet kommer en härlig klubb att spela nästa år. Borlänge-föreningen och integrationsprojektet Dalkurd FF fullbordade i helgen sin klättring till den svenska elitfotbollsscenen. Mellan 2005 och 2010 gick raketen spikrakt uppåt – från division sex till ettan – och ytterligare fem år senare har den raketen landat på sin första elitmåne.

Det är stort. Det är inte livsviktigt. Kristian Borell beskriver det på ett fint sätt:

”I bergen, på slätterna och i samhällena slåss det kurdiska folket för sin överlevnad. Fotbollen är inte viktig alls i jämförelse med det som händer i de bergen, men Dalkurd i Serie B är en viktig signal om att det oändligt svåra och jobbiga, det som känns omöjligt, faktiskt är möjligt.”

Dalkurds framgångar betyder mycket för många människor.

När jag skriver den här texten har 1 113 239 personer ”gillat” Dalkurd på Facebook. Enmiljonetthundratrettontusentvåhundratrettionio personer. Den elvaåriga Borlänge-klubben är Europas mest välkända kurdiska klubb, enligt sportchefen Adil Kizil.

Jag vet inte särskilt mycket om spelarna eller klubben eller dess raketfärd, mer än att de har gjort den och att den är storvulen. Så jag läser texter om Dalkurd och blir berörd. Där finns en speciell sorts värme. Den har sin grund i någonting större och väsentligare än fotboll. Men just fotbollen är en betydelsefull, förenande pusselbit i sig.

Några texter vill jag dela med mig av:
Mustafa Can skrev 2010 om hur Dalkurd jobbar för integration
Erik Nivas allomfattande reportage från i fjol innehåller många fina detaljer
› I vintras skildrade Kristian Bågefeldt klubbsymbolen Peshraw Azizis upplevelser
Samme Bågefeldt formulerade vidden av helgens uppflyttning

1 113 412.

Brage-supportern Carl Stam försökte jinxa Dalkurds uppflyttning genom att slänga in ett bet på Dalkurd-seger. Vinstpengarna skänker han till Dalkurds insamling för att hjälpa invånarna i den kurdisk-syriska staden Kobane, som har drabbats hårt i kriget.

Fotbollsfamiljen – de storhjärtade jinxarnas hemvist”, skrev Niklas Jarelind på Twitter.

Det känns viktigt att Dalkurd spelar elitfotboll 2016. Symboliken i att de gör det känns ännu viktigare, såsom världen ser ut den här hösten.

Klubbmärket utgörs av Kurdistans flagga. Och så två dalahästar. Genier.

1 113 569.