Ord står mot ord. Hmm, vem tror jag på? Balansen personifierad – Jörgen Lennartsson – eller Ricardo Sá Pinto, ökänt bi med en förbundskapten-käftsmäll i bagaget.

Ni kan säkert storyn. Året är 1997 och Portugals förbundskapten Artur Jorge har petat Sá Pinto från landslagstruppen. Såna grejer tolererar inte Sá Pinto så Sá Pinto sätter sig i bilen med destination Portugals träningsanläggning och så nitar han Artur med sin högerkrok.

Från hetlevrad anfallare till hetlevrad sportchef.

I november 2009 anställdes Sá Pinto av Sporting, som han även representerade under spelarkarriären. Men efter två månader som sportchef för klubben blev det inget mer sportcheferi. Sá Pinto och lagets anfallare Liedson kom nämligen inte överens om en sak i samband med en cupmatch. Och när Sá Pinto är oense med en annan människa sätter han sig inte i en soffa och benar ut saken. När Sá Pinto är oense med en annan människa försöker Sá Pinto sänka denne. Så där stod de, han och Liedson, bland tejprullar och tigerbalsam-burkar i Sportings omklädningsrum, och vevade mot varandras plyten.

Från hetlevrad sportchef till hetlevrad tränare.

Slutsignalen hade knappt hunnit ljuda när superprovokatören Sá Pinto bjöd in, Jögge accepterade, och så var raggarslagsmålet sånär igång på Gamla Ullevis matta. Hjälptränare och assisterande domare skiljde dem åt. Alf Westerberg (som man ska tro på) såg en öppning i kaoset och kom närmast Sá Pinto. Alfs insats i samband med rabaldret behöver uppas. En portugisisk stabmedlem med livvaktsaura tvingades sätta punkt för Alfs bärsärkagång.

Foto: Bildbyrån

Foto: Bildbyrån

Under de allsvenska presskonferenserna brukar lagens huvudtränare dela podium efter matcherna. Det blev ingen gemensam presskonferens efter IFK Göteborg-Belenenses.

Konferenciern Mikael Vikla:
– Vi tar Jörgen först och Sá Pinto lite senare.
Jögge:
– (Smajl) Säger du det?

Och så slog han fast:
– Jag har varit fotbollstränare i 24 år och har aldrig varit med om att tio spelare i motståndarlaget kommer fram efteråt och ber om ursäkt för sin egen coach uppträdande.

Men Jögge satt där och ljög, menade Sá Pinto när han senare fick höra om detta.
– Jag tror inte att mina spelare har sagt så.

Geni.

Utseendemässigt är Sá Pinto en mix av Bosse Andersson, Mats Gren och Scar i Lejonkungen. Kanske personlighetsmässigt också.

Bakgrunden till gurglet
Viasats bilder

@FredrikTillberg