Slask Wroclaw. Så heter IFK Göteborgs motståndare i Europa League-kvalet och om man ska tro Alf Westerberg, vilket man ska, så uttalar polackerna Slask som ”Slånsk”. Det tar vi med oss.

Jag pratade med SvenskaFans sympatiske Blåvitt-redaktör Philip Semmler efter matchen mot Norrköping och Philip berättade om supporterskaran som tillhör Slask Wroclaw. Blåvitt-supportrarna har längtat efter en Europa-motståndare med ett stort och hängivet supporterfölje. Det stämmer in på Slask Wroclaw.

Generellt har polska fotbollsfans en högljudd och rörig image och Slask är en av de större klubbarna med en av de större supporterskarorna. Där vevas det upp och ner både det ena och det andra.

En del av Wroclaw-supportrarnas värderingar behöver dra åt helvete. David Berg skriver här om supportrarnas högerextrema känningar och att klubbens stora supporterorganisation tar öppet avstånd från homosexuella. Kämpa, Slånsk.

Klubbens publiksnitt i den inhemska ligan är snarlikt IFK Göteborgs allsvenska hemmasnitt, alltså närmare 11 000 per match.

För tre år sedan besökte ett annat svenskt lag Stadion Miejski och det laget var Helsingborg. Med Åge Hareide vid rodret chockade HIF polackerna i Champions League-kvalet och åkte därifrån med 3-0 upp. Men de mötte en helt annan Slask-upplaga än den nuvarande. Då hade Slask kammat hem den polska ligan under våren.

Det nuvarande upplagan då? Den är nog inte heller så pjåkig. Enligt Alf, som man ska tro på, så rör det sig om ett erfaret lag med en 30-årig snittålder. Då talar Alf nog om den förväntade startelvan, för truppens genomsnittliga ålder ligger på 25 år enligt Transfermarkts uträkning.
– Ett lag som präglas av ett ganska fysiskt spel, bra tryck i löpningar och omställningar. De är taktiskt medvetna, meddelar Alf.

Tom Hateley heter en av Slasks defensiva mittfältare. Toms pappa heter Mark och Mark skojade man inte med när det begav sig. Framför allt skojade man inte med Marks panna, för den var det krut i, ska ni ha klart för er.

Det finns en video på Youtube som har titeln ”The best header of a ball ever” och där går det att se otaliga styrkenickar från pappa Hateleys skult.

Vid något tillfälle använde han sin panna för att stånga ner motståndare också. En snubbe som heter Stewart Kerr ska tydligen ha fått sin häst varm.

I Rangers betraktas Mark som en superikon och vid 32 tillfällen representerade han dessutom det engelska landslaget. Men det har inte så mycket med varken Tom, Slask, Blåvitt eller Europa League att göra.

Jag har aldrig sett lille Tom sparka boll men om han bara är en hälften så skön spelartyp som farsan så blir centralkampen mellan honom och Gustav Svensson intressant att följa, om Gustav nu spelar.

Det är svårt att få grepp om förutsättningarna inför den här matchen men vi bör förvänta oss en tät fajt med Slask som knappa favoriter nere i Polen. Det är den där bortastruten det handlar om för IFK Göteborg.

Foto: Bildbyrån

Foto: Bildbyrån

42 771. Så många människor rymmer Stadion Miejski, som snickrades upp inför EM 2012.  I kväll förväntas ungefär 15 000 av de sätena befolkas.

@FredrikTillberg