ModernGhana.com. Jag vet ingenting om den sajten. När jag sticker in huvudet genom deras twitterfönster ser jag att de titulerar sig ”Ghana’s most trusted news portal”. Hur mycket det nu säger.

Drygt 15 000 twitterföljare och typ 148 tweets per dag. De allra flesta, nästan alla, rör sig om automatiska artikellänkar, på samma sätt som FotbollDirekt twitterjobbar. Totalt har ModernGhana.com:s twitterkonto tryckt iväg över 229 000 tweets. Tvåhundratjugoniotusen tweets. Spam deluxe.

Jag besöker sajten och möts av ett sanslöst nyhetsflöde. Tjoff. Tjoff. Tjoff. Nyhet på nyhet på nyhet. De handlar om allt från nigerianska självmordsattacker till Adebayors islam-konvertering. Radio och grejer finns också. I sin ”about us”-sektion fortsätter de att försöka bygga en trovärdig bild av sig själva: ”credible Ghanaian content and perspectives”. Över 80 000 unika besökare per dag och ”many more when there is breaking news”.

Asamoah Gyans flytt till Shanghai SIPG har ModernGhana.com följt intensivt de senaste dagarna och igår publicerade de uppgifter om att Tobias Hysén eller Jean Kouassi kommer att offras för att Shanghai ska få plats med Gyan i truppen. Den utländska spelarkvoten är redan fylld i relation till ligans regler. En av fem måste bort och ModernGhana.com tror att det står mellan Hysén och Kouassi.

Så vem är Jean Kouassi nu då? Vad är det vi har att göra med här?

Jag googlar gossen och det är ingen grå panter på dekis, detta. Jean Kouassi är en 20-årig ivoriansk yttertalang som var ett mål ifrån att slå ut Europa League-finalisten Dnipro Dnipropetrovsk i kvalet för ett knappt år sedan. I februari lämnade han Hajduk Split med 73 matcher, 17 mål och 12 assist i packningen. 18 miljoner kronor kostade ivorianen Shanghai och sedan flytten har han producerat 3 mål och 2 assist på 16 ligaframträdanden, som mestadels rör sig om inhopp.

Ställer vi Kouassi mot Hysén är svenskens output några strån vassare. Hysén har startat samtliga 17 ligafajter och nätat 11 gånger. Däremot är Hysén 13 år äldre och kostar förmodligen en luftigare påse yuan att lösa från kontraktet. Det tror Tobias själv:
– Antagligen är jag billigast att köpa loss, de andra har längre kontrakt och antagligen bättre löner, sa han till fotbollskanalen.se igår.

Hysén har kontrakt över 2016 medan Kouassis går ut den sista januari 2018.

Trots en andraplats i skytteligan kan Hysén alltså tvingas lämna Kina redan i sommar och då faller inga elefanttårar längs hans kinder.

Och så blir det väl IFK Göteborg igen, visst?

Mats Gren verkar räkna med en Vibe-försäljning i sommar och den logiska härledningen att göra är Lasse Vibe ut, Tobias Hysén in. Djupledslöpande, hårt jobbande målspruta mot djupledslöpande, hårt jobbande målspruta.

När Hysén lämnade Göteborg för ett och ett halvt år sedan försvann större delen av lagets anfallsspel och vem skulle styra upp Blåvitts målskytte nu? Sedan dess har Vibe vecklats ut till en superstriker och idag håller jag honom som en spetsigare anfallare än Hysén, men klibbar samtidigt upp brasklappen att jag inte har sett Tobias spela boll på ett tag.

Med sin energi, löpvilja och oberäknelighet påminner Vibe om Luis Suarez. Båda har förmågan att trassla sig fram till avslutslägen utan att det ser helt klockrent ut. De gör det för ofta för att det ska handla om tur. Båda är ettriga forwardstyper som gör mål på många olika sätt.

Hyséns spelstil är lite mer lättläst. Svårfångad, men du vet vad du får. Hysén kommer med ett sylvasst djupledsspel och en distinkt avslutsfot. Det är två nyttiga spetsegenskaper för en anfallare men Vibe är även en viktig spelmässig komponent i dagens Blåvitt. Den kommer att saknas även om Hysén avlöser dansken.

Vibe har visat lojalitet och ömhet gentemot IFK Göteborg men vad gäller den saken är Hyséns Blåvitt-hjärta förstås på en annan nivå. Sådant ersätter ibland rent speltekniska egenskaper.

Tobias polare Hannes Stiller är spelande assisterande tränare i Ljungskile och om Blåvitt mot förmodan skulle veva upp kalla handen har Tobbe sin plan klar:

Häcken-Sonny basunerade ut sitt intresse men kan nog glömma det draget. När Blåvitt-supportern @GuldAlex skämtsamt nämnde Utsikten avfärdade Tobias det på ett sätt som också lär utesluta Häcken:

 

@FredrikTillberg