BRAVIDA ARENA. Häcken bjöd in till Bravida-premiär och det blev en trivsam kväll i Rambergsstaden för de flesta av oss sex tusen som dök upp. Tajt fotboll, tre-fyra fullträffar med stort f, anti-konstgräs-banderoller och så en rökbengal som gäckade Samuel Gustafsons näsa.

Jag trillade in ett par minuter efter avspark och missade invigningshålligånget inför matchen, men såhär såg det ut tydligen. Någon form av flaggbaluns i sann Gothia-anda och fyrverkerier i Falkenberg-färger.

Foto: Bildbyrån

Foto: Bildbyrån

Foto: Bildbyrån/Fredrik Tillberg

Foto: Bildbyrån/Fredrik Tillberg

Jag fick nöja mig med en t-shirt. En knallgul t-shirt med texten ”världspremiär Bravida Arena, femte juli tjugohundrafemton” och så 143 sponsorblaffor. Likadana tischor fick varenda kotte och en och annan tog beslutet att trä sitt exemplar över huvudet ögonaböj. Det gjorde inte jag.

”Ole ole ole, vi älskar BK Häcken, vi är från Hisingen, från Hisingen”. I halvtid studsade ett Hisingsband som heter ”Andra generationen” runt i mittcirkeln med en nyskriven Häcken-låt och den Häcken-låten var en usel Häcken-låt. Bolibompa.

”Häcken är vårt goa gäng, när vi spelar blir det sväng”. Okej.

Arenan då? Den är Häcken. Den är ju inte Rambergsvallen. Rambergsvallen var en genial idrottsplats. Men Bravida Arena är modernt byggd utifrån klubbens förutsättningar och känns Häcken 2015.

Henke:
– Jag tycker att det var en fin inramning, den är lagom stor, den är inte för stor. Vad är kapaciteten? 6 500? Ja. Även om det är 2 000-3 000 så kommer det se fullt ut. Jättefin arena.

Peter Gerhardsson:
– Det är första gången i år som vi spelar med en publik och med en inramning som är fantastisk.

Arenan klarade av att vårda en skön ljudkuliss som stannade kvar därinne. Någon tysk arena-räv har tydligen rådgivit på den fronten i byggprocessen.

Men sina ben fick man inte plats med. Ytterligare en pressläktare som är byggd för Nasiru Mohammed-kroppar snarare än Tom Söderberg.

Jag fick bilder skickade till mig från en vän som satt på ena kortsidan. Sex-sju stolar är placerade bakom storbildsskärmen i ena hörnet. Här har inte tysken varit inblandad, det ser väl jag det.
bildskarm

bravida

Ovan är synen som möter dig om du kommer från Wieselgrensplatsen-hållet. Utvärtes är arenan ingen skönhet, utan ett tillskott i den grådaskiga betongklump-familjen. Den har sina avkommor lite varstans numera. Inte minst i Göteborg.

Skitlag på en plastplan

Dags att ta ansvar, dags att agera!
Nio klubbar pissar på vår sport – nu måste plasten bort
Fotboll spelas på gräs!

Helsingborg-klacken tog tillfället i akt att hiva upp banderoller med anti-konstgräs-budskap och det gjorde Helsingborg-klacken rätt i. Sju av sexton allsvenska lag spelar hemmafotboll på gräs. Sju av sexton.

Jag pratade med Samuel Gustafson efteråt. De röda Ray-ban-solbågarna satt som en smäck under det lössläppta barret. De skulle inte av i första taget.

Gillar du mattan, Samuel?
– För att vara konstgräs är den jättefin.

Vad får premiärpubliken för omdöme?
– Den var galant tycker jag. När vi hade målchanser var det lite GUNG i det. ”Getingarna” jobbade på. Så det var en hit, tycker jag. Man får ta det för vad det är, det är inte Galatasaray liksom. Jag tycker ändå att det var en härlig stämning, de gjorde sitt.

Såg du rökbengalen i Häcken-klacken efter 1-1?
– Ja den var onödig, det luktade ju ***** alltså. Det gick ju fan inte att andas nere i det hörnet då.

Gillar du inte pyro?
– Jag bryr mig inte men när det är 60 grader i luften och man är hur andfådd som helst och man kommer ner i det hörnet och det luktar *** rakt in i näsan, då är det inte så jävla najs.

bravida-bengal

Betygsättning.
Bravida Arena: +++
Samuel Gustafson: +++++

@FredrikTillberg