Okategoriserade

PÅ FD: Talang för talang – betyg på Sveriges främsta löften

ANNONS

I kväll kliver Sveriges U21-representanter över EM-tröskeln och på andra sidan av den står elva etablerade Serie A-löften. Uj, uj, uj.

Det italienska laget kryllar av intressanta namn som har imponerat i Serie A, såsom Danilo Cataldi (Lazio), Stefano Sturaro (Juventus) och stadiga mittbacksduon Daniele Rugani (Juventus) och Alessio Romagnoli (Roma) som har fina säsonger i Empoli respektive Sampdoria i ryggen. Domenico Berardi (Sassuolo) har redan etablerat sig i skytteligatoppen och bör betraktas som en av världens främsta anfallstalanger. Men mest spännande är kanske Fiorentinas offensiva vindfläkt Federico Bernardeschi. Just som Bernardeschi var på vippen till genombrott i höstas så bröt han ankeljäveln. Nu är han tillbaka och spelar (om han är hundraprocentig) en kreativ nyckelroll för Italien, precis som han gjorde i deras kval.

Några sådana guldklimpar hittar vi inte i den svenska truppen, men visst finns där gott om talang, framför allt offensiv sådan. Jag har satt betyg på varenda kotte.

Notera att måttstocken för betygen är U21-EM-nivå och inget annat. +++++ är Harry Kane och Marc-André ter Stegen. + är (spoiler alert) Joseph Baffo.

Målvakter

Patrik Carlgren, 23, AIK: ++
Nummer ett i AIK-kassen sedan ett år tillbaka och ingen ordinarie förstekeeper i allsvenskan är yngre. Patrik har en hög nivå i sig och om han kommer in i mästerskapet på ett skönt sätt kan det bli ett gäng fantomräddningar när Kane och grabbarna öser på. I U21 har Carlgren imponerat och hans insatser där förtjänar kanske ett plus till. Men han är ojämn fortfarande. Någon tvål här och någon misstajmad luftfläng där har han bjuckat motståndare på i vår.

Jacob Rinne, 21, Örebro: +
Här finns en saftig dos målvaktstalang. Rinne lade beslag på en starttröja i division 1 (BK Forward) när han var 17 år gammal. Det är ovanligt på målvaktspositionen. Sedan dess har han, förutom 75 division 1-matcher för Forward, representerat ÖSK i allsvenskan elva gånger och inte gjort bort sig. I vår har han fått chansen tre gånger och verkar pressa Oscar Jansson om platsen i elvan. En godkänd back-up-slips bakom Patte.

Andreas Linde, 21, Molde: +
Den här gossen har knappt spelat a-lagsfotboll. Elva division 2-matcher i Helsingborgs akademilag, två allsvenska matcher och tre cupfajter är Lindes tävlingsfacit i seniorsammanhang. Om du undrar hur Andreas sköter sig i Moldes reservlag är jag fel människa att fråga. Men Håkan Ericson hintade om att Linde kan bli Sveriges Tim Krul i sommar: ”En liten specialitet: han är bra på straffar.”

Försvarare

Victor Nilsson Lindelöf, 20, Benfica: +
Jag har aldrig sett Lindelöf kicka boll men om Benfica lägger ett femårskontrakt på ditt bord så har du något. Än så länge saknas här erfarenhet av a-nivå.

Alexander Milosevic, 23, Besiktas: +++
Ett brutet ben i ena foten satte stopp för Milosevic vårplaner i Turkiet, där han annars hade utmanat om en startplats i landets tredje bästa lag. Milosevic är en av flera uttagna spelare med skadebekymmer i vårbagaget, men han gjorde en fin samling med a-landslaget. Uppspelsfoten är nyttig och på U21-nivå är Milosevic en väldigt stabil mittback.

Filip Helander, 22, Malmö: ++
Snudd på trean, Fille! I höstas hade du fått den. Enbart sett till defensiva kvaliteter (positionsspel, följsamhet, brytningsförmåga) är han en av allsvenskans bästa mittbackar, men under våren har Helanders prestationer svajat. Tryggheten från i fjol är inte i närheten av lika påtaglig längre. U21-EM kliver han trots allt in i som en defensiv nyckel, liksom han var i kvalet. Allsvenskan vinkar av Fille vid kajen efteråt.

Sebastian Holmén, 23, Elfsborg: ++
Känner ni, Alex och Fille? Det där är Sebbe som flåsar er i nacken. Holmén är en härlig försvarsälg med sin fina passningsfot. Och det är lätt att stirra sig blind på den, men Holmén har även lyft sin defensiva nivå och förtjänar kredd för den. Smart, är vad han är. För att nå upp till trean behöver Sebbe mäta sig och hålla jämna steg med internationellt motstånd av högre kvalitet.

Joseph Baffo, 22, Halmstad: +
Sämst i laget.

Ludwig Augustinsson, 21, FC Köpenhamn: +++
Ouff! Vilken ljuvlig ytterback-duo Håkan hade suttit inne med om Emil Krafths rygg varit hel. Ludde verkar äga de danska ytterzonerna som han ägde de allsvenska i fjol. Snart är Krafth och Ludde ohotade ettor på a-landslagets försvarskanter, kanske i många år framöver.

Pa Konate, 21, Malmö: +
Vänsterbacken överraskade i höstens Champions League-matcher men Pas två allsvenska inhopp sedan dess skrämmer nog inte slag på Berardi, Bernardo och Kane och boysen. Men Pa är en okej back-up bakom Augustinsson.

Mittfältare

Oscar Lewicki, 22, Malmö: ++
Lewicki har verkat tryggt som ankare på MFF:s mittfält i vår, men har haft en liten prestationsdipp i de senaste matcherna när MFF gått knackigt. En oerhört mogen människa och fotbollsspelare. Lewicki har en nyckelroll i EM mot världsvana centralmittfält som Ward Prowse/Carroll/Hughes, Cataldi/Sturaro/Baselli och framför allt William Carvalho/Ruben Neves/Bernardo Silva.

Oscar Hiljemark, 22, PSV Eindhoven: +++
För ett drygt halvår sedan hade jag tryckt dit ett plus till, men nu är det tyvärr så att Hiljemark inte har spelat så himla mycket fotboll sedan dess. Först var det ljumskarna och sedan var det bänken. Men trots en skraltig klubbsäsong är kapten Hiljemark, liksom vice-kapten Milosevic, viktig för det här laget. 22-åringens kraftfullhet och lungor behövs mot de där motståndarmittfälten.

Abdulrahman Khalili, 22, Mersin: ++
Jag har sett alla Mersins matcher i år och Khalili är… nä, jag har inte sett en enda minut av Mersin eller Khalili. Men Abbe är helt ordinarie och gör mål och assist och grejer i ett lag som är sjua i Turkiet. Och jag har gillat Abbe i U21-matcherna. Han har ett skönt flyt i sina rörelser och en fräsch bolltouch. Och spelförståelse, som den här truppens mittfält har gott om.

Simon Gustafson, 20, Häcken: ++
Simme har liksom hela Häcken en knagglig vår bakom sig men han har högst potential av alla i den här truppen, om jag ska ge mig på att mäta sådana saker. Han har inte haft möjlighet att visa det mot sådant här motstånd tidigare, men känslan är att Simons högstanivå mäter sig med mästerskapets allra bästa. En tvättäkta påläggskalv. Vid bättre form förtjänar han en trea, men Simon är dessutom oprövad mot sådant här motstånd.

Simon Tibbling, 20, Groningen: +++
Sedan han flyttade ner i vintras har Tibbe startat varenda match i Groningen och han äger redan en betydelsefull spelfördelarroll på holländarnas mittfält. Dessutom lyfte han sin första (cup)titel mot skyn för bara en månad sedan och går in i EM med behagliga vibbar. Tibbe är en fiffig bolltalang som knackar hårt mot speltidsdörren.

Kristoffer Olsson, 19, Midtjylland: ++
Östgöta-dialekten genererar nästan ett plus till. Den är fin, den. Kris har jobbat sig tillbaka från sitt benbrott och inte hunnit nå sin toppnivå, men Håkan vill ha med honom för ett mentalt vett och en mogen inställning till saker och ting. Det vill Håkan rätt i, för i de där bolltrygga fötterna finns matchavgörarkvaliteter.

Arber Zeneli, 20, Elfsborg: ++
Den här lille spelevinken är förstås truppens joker. Med sina rappa fötter och oberäkneliga rörelser är Arber ett skönt alternativ för Håkan att slänga in när mönster behöver brytas.

Sam Larsson, 22, Heerenveen: +++
Sam blev omgående en viktig beståndsdel i Heerenveens offensiv och när klubbens stjärnskott Daley Sinkgraven köptes av Ajax i januari klev Sam upp ytterligare en nivå, inte minst vad gäller poängproduktion. Sam är en trollgubbe som i sina trolligaste stunder håller toppklass i det här mästerskapet. Närmast ++++ av alla i den svenska truppen.

Robin Quaison, 21, Palermo: +++
Här kan det explodera. Jag har sett en del Palermo-matcher i år och stundtals har Quaison verkligen bidragit till sicilianarnas kvicka offensiv, i vilken han får utdelning av sina styrkor som spelare. Inte helt given i elvan varken här eller där, men Quaison startade de fyra sista seriematcherna och tar med sig en Serie A-form till Tjeckien. Där är han en potentiell stjärna.

Forwards

Branimir Hrgota, 22, Borussia Mönchengladbach: +++
Detta är en trist historia, i avseendet att Branne inte har spelat klubbfotboll sedan den 4 mars. Då spelade han en minut i en cupåttondel. Han är förstås given i den här truppen ändå, men tänk om han hade åkt ner med eld i arslet efter en positiv vårsäsong. Då hade samtliga EM-försvar fått hålla hårt i sina hattar.

John Guidetti, 23, Manchester City: +++
Trots få minuter under säsongens sista omgångar med Celtic så är John Guidetti John Guidetti. En matchavgörare med ett vinnarpsyke som lär tända till när det vankas Europamästerskap. Tände till gjorde han i kvalet, men under den perioden var han också i högform i Celtic-tröjan. Sedan den 22 november har Guidetti bara gjort tre mål, inklusive en cuppåse.

Mikael Ishak, 22, Randers: ++
Det osar inte EM-medalj om den här forwarden, det gör det inte. Men bakom tre internationellt dugliga strikers är Ishak en godkänd fjärdefiol. Han har varit med hela kvalvägen och gjort mål i varannan U21-landskamp han spelat (21/10) så uttagningen är lätt att förstå. Dessutom har han varit ordinarie, duktig och målfarlig i ett Randers som imponerade (och kom fyra) i den danska ligan. Men Ishak bör vara fyra i ledet.

Isaac Kiese Thelin, 22, Bordeaux: +++
Även kring Kiesen råder det oklarheter vad gäller form- och skadestatus. Ett mål på femton Ligue 1-matcher (varav 12 starter) är en tam skörd. I U21-EM är han en offensiv nyckel med sina sköna targetkvaliteter. Effektivitet krävs av Thelin och Guidettis avslutsfötter om Sverige ska kunna röra sig någon vart i mästerskapet.

Håkans premiärelva i betyg:
++
+, +++, ++, +++
++, ++, +++, +++
+++, +++

Carlgren
Baffo, Milosevic, Helander, Augustinsson
Khalili, Lewicki, Hiljemark, Larsson
Thelin, Guidetti

@FredrikTillberg

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Karlberg - Hammarby TFF Ettan norra
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
18:30 Duisburg - Wolfsburg Bundesliga damer
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Queens PR - Leeds Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
lördag 27 april
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
21:00 Preston - Leicester Championship
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 4 4 0 0 11 12
2 AIK 4 2 2 0 3 8
3 IF Brommapojkarna 4 2 1 1 5 7
4 Djurgårdens IF 4 2 1 1 3 7
5 Mjällby AIF 4 2 1 1 3 7
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 4 2 1 1 1 7
7 Hammarby IF 4 2 0 2 2 6
8 IK Sirius 4 2 0 2 1 6
9 Gais 4 2 0 2 -3 6
10 Halmstads BK 4 2 0 2 -3 6
11 IF Elfsborg 4 1 1 2 -3 4
12 IFK Göteborg 4 1 1 2 -3 4
13 IFK Värnamo 4 1 1 2 -4 4
14 IFK Norrköping 4 1 1 2 -6 4
15 Kalmar FF 4 1 0 3 -3 3
16 Västerås SK FK 4 0 0 4 -4 0