I kväll kliver Sveriges U21-representanter över EM-tröskeln och på andra sidan av den står elva etablerade Serie A-löften. Uj, uj, uj.

Det italienska laget kryllar av intressanta namn som har imponerat i Serie A, såsom Danilo Cataldi (Lazio), Stefano Sturaro (Juventus) och stadiga mittbacksduon Daniele Rugani (Juventus) och Alessio Romagnoli (Roma) som har fina säsonger i Empoli respektive Sampdoria i ryggen. Domenico Berardi (Sassuolo) har redan etablerat sig i skytteligatoppen och bör betraktas som en av världens främsta anfallstalanger. Men mest spännande är kanske Fiorentinas offensiva vindfläkt Federico Bernardeschi. Just som Bernardeschi var på vippen till genombrott i höstas så bröt han ankeljäveln. Nu är han tillbaka och spelar (om han är hundraprocentig) en kreativ nyckelroll för Italien, precis som han gjorde i deras kval.

Några sådana guldklimpar hittar vi inte i den svenska truppen, men visst finns där gott om talang, framför allt offensiv sådan. Jag har satt betyg på varenda kotte.

Notera att måttstocken för betygen är U21-EM-nivå och inget annat. +++++ är Harry Kane och Marc-André ter Stegen. + är (spoiler alert) Joseph Baffo.

Målvakter

Patrik Carlgren, 23, AIK: ++
Nummer ett i AIK-kassen sedan ett år tillbaka och ingen ordinarie förstekeeper i allsvenskan är yngre. Patrik har en hög nivå i sig och om han kommer in i mästerskapet på ett skönt sätt kan det bli ett gäng fantomräddningar när Kane och grabbarna öser på. I U21 har Carlgren imponerat och hans insatser där förtjänar kanske ett plus till. Men han är ojämn fortfarande. Någon tvål här och någon misstajmad luftfläng där har han bjuckat motståndare på i vår.

Jacob Rinne, 21, Örebro: +
Här finns en saftig dos målvaktstalang. Rinne lade beslag på en starttröja i division 1 (BK Forward) när han var 17 år gammal. Det är ovanligt på målvaktspositionen. Sedan dess har han, förutom 75 division 1-matcher för Forward, representerat ÖSK i allsvenskan elva gånger och inte gjort bort sig. I vår har han fått chansen tre gånger och verkar pressa Oscar Jansson om platsen i elvan. En godkänd back-up-slips bakom Patte.

Andreas Linde, 21, Molde: +
Den här gossen har knappt spelat a-lagsfotboll. Elva division 2-matcher i Helsingborgs akademilag, två allsvenska matcher och tre cupfajter är Lindes tävlingsfacit i seniorsammanhang. Om du undrar hur Andreas sköter sig i Moldes reservlag är jag fel människa att fråga. Men Håkan Ericson hintade om att Linde kan bli Sveriges Tim Krul i sommar: ”En liten specialitet: han är bra på straffar.”

Försvarare

Victor Nilsson Lindelöf, 20, Benfica: +
Jag har aldrig sett Lindelöf kicka boll men om Benfica lägger ett femårskontrakt på ditt bord så har du något. Än så länge saknas här erfarenhet av a-nivå.

Alexander Milosevic, 23, Besiktas: +++
Ett brutet ben i ena foten satte stopp för Milosevic vårplaner i Turkiet, där han annars hade utmanat om en startplats i landets tredje bästa lag. Milosevic är en av flera uttagna spelare med skadebekymmer i vårbagaget, men han gjorde en fin samling med a-landslaget. Uppspelsfoten är nyttig och på U21-nivå är Milosevic en väldigt stabil mittback.

Filip Helander, 22, Malmö: ++
Snudd på trean, Fille! I höstas hade du fått den. Enbart sett till defensiva kvaliteter (positionsspel, följsamhet, brytningsförmåga) är han en av allsvenskans bästa mittbackar, men under våren har Helanders prestationer svajat. Tryggheten från i fjol är inte i närheten av lika påtaglig längre. U21-EM kliver han trots allt in i som en defensiv nyckel, liksom han var i kvalet. Allsvenskan vinkar av Fille vid kajen efteråt.

Sebastian Holmén, 23, Elfsborg: ++
Känner ni, Alex och Fille? Det där är Sebbe som flåsar er i nacken. Holmén är en härlig försvarsälg med sin fina passningsfot. Och det är lätt att stirra sig blind på den, men Holmén har även lyft sin defensiva nivå och förtjänar kredd för den. Smart, är vad han är. För att nå upp till trean behöver Sebbe mäta sig och hålla jämna steg med internationellt motstånd av högre kvalitet.

Joseph Baffo, 22, Halmstad: +
Sämst i laget.

Ludwig Augustinsson, 21, FC Köpenhamn: +++
Ouff! Vilken ljuvlig ytterback-duo Håkan hade suttit inne med om Emil Krafths rygg varit hel. Ludde verkar äga de danska ytterzonerna som han ägde de allsvenska i fjol. Snart är Krafth och Ludde ohotade ettor på a-landslagets försvarskanter, kanske i många år framöver.

Pa Konate, 21, Malmö: +
Vänsterbacken överraskade i höstens Champions League-matcher men Pas två allsvenska inhopp sedan dess skrämmer nog inte slag på Berardi, Bernardo och Kane och boysen. Men Pa är en okej back-up bakom Augustinsson.

Mittfältare

Oscar Lewicki, 22, Malmö: ++
Lewicki har verkat tryggt som ankare på MFF:s mittfält i vår, men har haft en liten prestationsdipp i de senaste matcherna när MFF gått knackigt. En oerhört mogen människa och fotbollsspelare. Lewicki har en nyckelroll i EM mot världsvana centralmittfält som Ward Prowse/Carroll/Hughes, Cataldi/Sturaro/Baselli och framför allt William Carvalho/Ruben Neves/Bernardo Silva.

Oscar Hiljemark, 22, PSV Eindhoven: +++
För ett drygt halvår sedan hade jag tryckt dit ett plus till, men nu är det tyvärr så att Hiljemark inte har spelat så himla mycket fotboll sedan dess. Först var det ljumskarna och sedan var det bänken. Men trots en skraltig klubbsäsong är kapten Hiljemark, liksom vice-kapten Milosevic, viktig för det här laget. 22-åringens kraftfullhet och lungor behövs mot de där motståndarmittfälten.

Abdulrahman Khalili, 22, Mersin: ++
Jag har sett alla Mersins matcher i år och Khalili är… nä, jag har inte sett en enda minut av Mersin eller Khalili. Men Abbe är helt ordinarie och gör mål och assist och grejer i ett lag som är sjua i Turkiet. Och jag har gillat Abbe i U21-matcherna. Han har ett skönt flyt i sina rörelser och en fräsch bolltouch. Och spelförståelse, som den här truppens mittfält har gott om.

Simon Gustafson, 20, Häcken: ++
Simme har liksom hela Häcken en knagglig vår bakom sig men han har högst potential av alla i den här truppen, om jag ska ge mig på att mäta sådana saker. Han har inte haft möjlighet att visa det mot sådant här motstånd tidigare, men känslan är att Simons högstanivå mäter sig med mästerskapets allra bästa. En tvättäkta påläggskalv. Vid bättre form förtjänar han en trea, men Simon är dessutom oprövad mot sådant här motstånd.

Simon Tibbling, 20, Groningen: +++
Sedan han flyttade ner i vintras har Tibbe startat varenda match i Groningen och han äger redan en betydelsefull spelfördelarroll på holländarnas mittfält. Dessutom lyfte han sin första (cup)titel mot skyn för bara en månad sedan och går in i EM med behagliga vibbar. Tibbe är en fiffig bolltalang som knackar hårt mot speltidsdörren.

Kristoffer Olsson, 19, Midtjylland: ++
Östgöta-dialekten genererar nästan ett plus till. Den är fin, den. Kris har jobbat sig tillbaka från sitt benbrott och inte hunnit nå sin toppnivå, men Håkan vill ha med honom för ett mentalt vett och en mogen inställning till saker och ting. Det vill Håkan rätt i, för i de där bolltrygga fötterna finns matchavgörarkvaliteter.

Arber Zeneli, 20, Elfsborg: ++
Den här lille spelevinken är förstås truppens joker. Med sina rappa fötter och oberäkneliga rörelser är Arber ett skönt alternativ för Håkan att slänga in när mönster behöver brytas.

Sam Larsson, 22, Heerenveen: +++
Sam blev omgående en viktig beståndsdel i Heerenveens offensiv och när klubbens stjärnskott Daley Sinkgraven köptes av Ajax i januari klev Sam upp ytterligare en nivå, inte minst vad gäller poängproduktion. Sam är en trollgubbe som i sina trolligaste stunder håller toppklass i det här mästerskapet. Närmast ++++ av alla i den svenska truppen.

Robin Quaison, 21, Palermo: +++
Här kan det explodera. Jag har sett en del Palermo-matcher i år och stundtals har Quaison verkligen bidragit till sicilianarnas kvicka offensiv, i vilken han får utdelning av sina styrkor som spelare. Inte helt given i elvan varken här eller där, men Quaison startade de fyra sista seriematcherna och tar med sig en Serie A-form till Tjeckien. Där är han en potentiell stjärna.

Forwards

Branimir Hrgota, 22, Borussia Mönchengladbach: +++
Detta är en trist historia, i avseendet att Branne inte har spelat klubbfotboll sedan den 4 mars. Då spelade han en minut i en cupåttondel. Han är förstås given i den här truppen ändå, men tänk om han hade åkt ner med eld i arslet efter en positiv vårsäsong. Då hade samtliga EM-försvar fått hålla hårt i sina hattar.

John Guidetti, 23, Manchester City: +++
Trots få minuter under säsongens sista omgångar med Celtic så är John Guidetti John Guidetti. En matchavgörare med ett vinnarpsyke som lär tända till när det vankas Europamästerskap. Tände till gjorde han i kvalet, men under den perioden var han också i högform i Celtic-tröjan. Sedan den 22 november har Guidetti bara gjort tre mål, inklusive en cuppåse.

Mikael Ishak, 22, Randers: ++
Det osar inte EM-medalj om den här forwarden, det gör det inte. Men bakom tre internationellt dugliga strikers är Ishak en godkänd fjärdefiol. Han har varit med hela kvalvägen och gjort mål i varannan U21-landskamp han spelat (21/10) så uttagningen är lätt att förstå. Dessutom har han varit ordinarie, duktig och målfarlig i ett Randers som imponerade (och kom fyra) i den danska ligan. Men Ishak bör vara fyra i ledet.

Isaac Kiese Thelin, 22, Bordeaux: +++
Även kring Kiesen råder det oklarheter vad gäller form- och skadestatus. Ett mål på femton Ligue 1-matcher (varav 12 starter) är en tam skörd. I U21-EM är han en offensiv nyckel med sina sköna targetkvaliteter. Effektivitet krävs av Thelin och Guidettis avslutsfötter om Sverige ska kunna röra sig någon vart i mästerskapet.

Håkans premiärelva i betyg:
++
+, +++, ++, +++
++, ++, +++, +++
+++, +++

Carlgren
Baffo, Milosevic, Helander, Augustinsson
Khalili, Lewicki, Hiljemark, Larsson
Thelin, Guidetti

@FredrikTillberg