ELITEFOOTBALL
Hyllade och firade målskyttar här hemma i allsvenskan. Men när flyttlasset går utomlands, då är inte skyttekungs-statusen värd speciellt mycket. Med några få undantag blir det allt som oftast avbytarbänken och mycket lite speltid för spelare som lämnar allsvenskan. Elitefootball har granskat hur det har gått för dom spelare som levererat i allsvenskan dom senaste åren.

Det vi har har tittat på är hur det har gått för spelare som har firats som skyttekungar i allsvenskan och sitt klubblag och som sedan skrivit på ett kontrakt utomlands.

Resultatet blev en inte allt för uppmuntrande läsning. Om det beror på snacksaliga agenter som är angelägna att få iväg sin spelare för att tjäna egna pengar, utan att ha koll på om klubben passar spelaren den placeras i. Om det är en hastig formsvacka hos spelarna själva eller om det bara beror på att allsvenskan helt inte håller tillräckligt hög nivå jämfört med ligan spelaren kommer till, går bara att spekulera i. Men här är det vi kom fram till:

2016:
Marcus Antonsson, Kalmar FF – Leeds
12 mål 2015 följdes upp med 10 mål på tolv matcher denna säsong. Detta ledde till påskrift för Leeds i den näst högsta ligan Championship. Trots att Antonsson kom till klubben i toppform när Leeds hade försäsong så hamnade ändå svensken direkt på bänken i premiären. Det blev ett inhopp på en halvtimme mot QPR. Därefter bänkad på nytt i ligacupmatchen mot Leeds men då inhopp i halvtid. I helgen fick han dock spela från start och spelade då hela matchen.

Carlos Strandberg, AIK – CSKA Moskva
Gjorde stor succé i AIK med sju mål på tolv matcher i allsvenskan. Nu tillbaka hos CSKA Moskva har han fått sitta på bänken i lagets tre inledande matcher denna säsong utan att få hoppa in.

Emir Kujovic, IFK Norrköping – Gent
Hans sju mål på dom inledande nio matcherna och 21 på 29 förra säsongen har inte räckt långt i den belgiska klubben. På dom tre inledande omgångarna har det totalt blivit ett inhopp på fem minuter – i premiären borta mot Kortrijk. I övrigt bänkad utan att få hoppa in, trots tre byten.

Sam Johnson, Djurgården – Wuhan Zall
10 mål på 24 matcher förra säsongen och lämnade allsvenskan med toppkänning i skytteligan med 7 mål på 12 matcher. Fick en drömstart i sin kineiska klubb med två mål i den första matchen han spelade. Mål också i helgen och tre mål på fyra matcher och 90 minuters speltid får än så länge ses som en fin framgång.

2015:
Henok Goitom, AIK – Getafe 
18 mål i allsvenskan blev till bara två framträdanden, varav ett inhopp och ett från start och 126 minuters speltid för Getafe.

Nabil Bahoui, AIK – Al-Ahli – Hamburger SV
14 mål på 26 matcher 2014 och 5 på 9 2015 blev till mycket sporadisk speltid hos Al-Ahli. Efter tre matcher från start i början av säsongen blev det allt mer avbytarbänken och det blev till slut bara fyra matcher från start och totalt 10 matcher. Flyttade sedan till Hamburger SV i Bundesliga, där det också blev mycket bänknötande och det var först i slutomgångarna som han fick två matcher från start, i övrigt korta sporadiska inhopp.

Mohamed Bangura, AIK – Dalian Yifang
Återvände till AIK och blev derbyhjälte som producerade åtta mål på 30 matcher. Skrev därefter på för Dalian Yifang, där det blev mål i premiären och dom två första matcherna från start men därefter avbytarbänken. Tillbaka i startelvan i slutet av april men sedan mitten av juli har det varit avbytarbänken igen och fått hoppa in under dom fem senaste matcherna. Bara två mål har det blivit i Kina för hans del.

Robin Simovic, Helsingborg – Nagoya
12 mål på 23 matcher för Helsingborg. Fick en flygande start för sin nya japanska klubb och öste också in mål inledningsvis. Nu har det dock gått tyngre – mycket tyngre. Bänkad och ett tiominutersinhopp näst senast och i helgens match helt utanför matchtruppen.

Nyasha Mushekwi, Djurgården – Dalian Yifang
12 mål på 18 matcher blev det för Djurgården. Har lyckats riktigt bra i den näst högsta kinesiska ligan med 14 mål på 22 matcher och mycket speltid. Ett undantag från övriga allsvenska succéspelare som haft det tungt.

Lasse Vibe, IFK Göteborg – Brentford
Vann den allsvenska skytteligan på 23 mål 2014. Gjorde 6 mål på 16 matcher innan det bar av till Brentford. Bänkad direkt i dom två första matcherna men fick sedan allt mer speltid och fick då igång målskyttet. Stannade på 14 mål på 41 matcher, där det blev 29 matcher från start och tolv inhopp.
2014:
Ricardo Santos, Åtvidaberg – Guizhou Rehne – Cerezo Osaka
Gjorde 17 mål på 29 matcher för Åtvidaberg 2014 men även för Santos blev det en tung inledning på sin utlandssejour. Spelade från start i dom två första matcherna för Guizhou Rehne utan att göra mål men var därefter bänkad i en räcka matcher. Åkte därefter ut och in i ur startelvan och till slut blev det 18 matcher från start och nio inhopp.
Skrev inför 2016 års säsong på för en klubb i den japanska andraligan, där det blivit mer speltid men då har i gengäld målfabrikationen stannat upp. Bara fem mål på 25 matcher denna säsong.

David Accam, Helsingborg – Chicago Fire
Stod för 17 mål på 25 matcher 2014 men när det blev dags för spel i sin nya klubb blev det omgående avbytarbänken. Spelade bara i fyra av dom inledande elva omgångarna. Kom dock igång mot slutet av säsongen och noterades till slut för tio mål på 24 matcher.

Magnus Eriksson, Malmö FF – Guizhou Rende – Bröndby
Efter 16 mål på två säsonger för MFF bar det av till Kina för Eriksson. Där blev det bara sju matcher. Dom fem inledande från start men därefter blev det mest avbytarbänken och knappt någon speltid alls. Sejouren fortsatte i Bröndby där det blev lite mer speltid men den sista tiden mycket bänknötande utan att få speltid.

FOTNOT:

Indelningen av årtal ovan: Årtalen avser först och främst när spelarna gjort avtryck i allsvenskans skytteliga och inte när spelaren de facto lämnade allsvenskan. Exempelvis Henok Goitom blev klar för Getafe i våras, under säsongen 2015/2016 i Spanien.