Den har spåtts bli en av världens största ligor i framtiden – amerikanska MLS växer och lockar till sig allt större namn. Inte bara tidigare världsstjärnor som börjar bli till åren flyttar nu västerut – till äldre herrar som Frank Lampard och Andrea Pirlo kan också läggas spelare som ska vara i sin ”prime”; som ligans skyttekung, 29-årige italienske landslagsmannen Sebastian Giovinco.

Men även om ligan växer så tycks det fortfarande finnas plats för spelare som knappt lyckades göra avtryck i allsvenskan eller superettan. En snabbkoll på allsvenska bekantingar i MLS (ligan drog nyligen i gång och de flesta lagen har spelat sju matcher), visar att namn som florerat i våra högsta serier gör bra i från sig ”over there”.

* I Chicago Fire spelar Helsingborgs tidigare anfallsstjärna David Accam. Han var lagets bästa målskytt förra säsongen med tio mål, och har två mål på två spelade matcher hittills. I samma klubb finns också Kennedy Igboananike, med bakgrund i Djurgården och AIK. Igboananike är Chicagos bästa målskytt hittills denna säsong, och i helgen slog han till med det här drömmålet.

* Tidigare Häcken och Malmö FF-mittfältaren Erik Friberg gör en andra vända i Seattle Sounders. Friberg som var en av guldhjältarna när MFF tog hem allsvenskan 2013, var ordinarie i Seattle efter att han kom tillbaka förra året men har nu åkt på en skada och bara kunnat medverka i en match hittills denna säsong.

* Mohammed Saeid gjorde tre säsonger i Örebro SK, där han var hyggligt ordinarie men kanske inget stjärnnamn. Saeid värvades inför 2015 till Columbus Crew där förre Hammarbytränaren Gregg Berhalter drar i spakarna. Den tidigare ÖSK-mittfältaren får gott om speltid under Berhalter, 27 matcher förra säsongen, och fyra hittills denna säsong.

* En ren floppvärvning i allsvenskan: Argentinske anfallaren Luis Solignac, som fick ett halvår under Magnus Pehrsson i Djurgården 2013, innan det blev utlåning. I finska Mariehamn fick han fart på grejerna målmässigt, och nu är han i Colorado Rapids, där han tryckt in två bollar på sex matcher och med det målbäst i laget.

* Och så en som aldrig ens var i allsvenskan: en spelare som knappast går till historien som någon favorit för Hammarby-fansen: bosnisk-amerikanske mittfältaren Adis ”Baggio” Husidic. Han gjorde två säsonger i Bajen (2012, 2013) där han mest gjorde sig känd som trög bolltransportör på mitten. Han återvände till USA där han blivit nyckelspelare och mästare med LA Galaxy. I Galaxys senaste match så står han uppsatt i en startelva på defensivt mittfält tillsammans med en viss Steven Gerrard. Framför dem tidigare Barcelona-spelaren Giovani dos Santos och på vänsterbacken tidigare Arsenalstjärnan Ashley Cole.

Gå in på EP Football för samtliga spelares fullständiga profiler!