Lasse Lagerbäcks isländska landslag gjorde det ingen trodde var möjligt. EM-slutspel för ett land med 330 000 invånare, biljetten till Frankrike klar med två omgångar kvar, i en EM-kvalgrupp med Holland, Turkiet och Tjeckien.

Om man kan bli adlad på Island så blir väl Lagerbäck det, men man ska också komma ihåg att landet fått fram ett gäng spelare av en klass som inte borde vara möjlig.

Många av dem har varit stora talanger länge, andra har blommat ut i det här kvalet. Ett praktexempel på det sistnämnda: Jon Dadi Bödvarsson. En spelare som var på ett långt provspel hos Djurgården för tre år sedan utan att få något kontrakt. Nu är han en nyckelspelare för Island och för norska topplaget Viking.

FotbollDirekt publicerade förra hösten en artikel om Bödvarsson, som då var på väg mot sitt stora genombrott i isländska landslaget. Artikeln i sin helhet här nedan:

Anfallspärlan som Djurgården missade – nu gör han dundersuccé

Från totalt okänd till en av de stora hjältarna i Europas hetaste landslag. Isländska landslagsanfallaren Jon Dadi Bödvarsson testades av Djurgården 2012, men det blev inget kontrakt hos blåränderna. Nu är han på väg mot ett internationellt genombrott.
– Han är på sätt och vis okänd för allmänheten också här på Island – en stor överraskning, säger Kristjan Jónsson, sportjournalist på Islands största tidning Morgonbladet, till FotbollDirekt.se.

Lars Lagerbäcks Island hyllas i hela Europa i dag – 2-0 mot Holland i går ger stort eko, och lägg därtill en 3-0-seger mot Turkiet och det samma mot Lettland… rubriker om fotbollsunder från en nation som bara har dryga 300 000 invånare.

Den stora hjälten i går var storstjärnan Gylfi Sigurdsson (Swansea) med två mål, men en av de som hyllas mest utöver Sigurdsson är anfallsöverraskningen Jon Dadi Bödvarsson. En spelare Lagerbäck valt att satsa hårt på i höstens EM-kval.

Bödvarsson var hos Djurgården på ett längre provspel i november 2012, men Djurgården valde att avvakta och han hamnade istället i norska Viking. Där är han nu ordinarie och också på väg mot ett stort internationellt genombrott.

I sin tävlingsdebut för Island, i EM-kvalpremiären mot Turkiet, gick han in från start och tackade med 1-0-målet direkt i inledningen av matchen. Startplatsen har han behållit sedan dess, mot Lettland och Holland.
Även om han börjar göra sig ett namn så är han en doldis också på Island.

– De som är väldigt fotbollsintresserade kände till honom, men visst, han är på sätt och vis okänd för allmänheten också på Island. Han är ny i landslaget här i höst, han har bara varit i U21-landslaget tidigare. Så det var en stor överraskning när han fick starta mot Turkiet, hans första start, säger sportjournalisten Kristjan Jónsson från isländska Morgonbladet till FotbollDirekt.se.

– Nu håller han Alfred Finnbogason (ex-Helsingborg, nu i Real Sociedad) utanför laget. Alfred var skadad mot Turkiet, men den här gången blev han faktiskt petad. Jon Dadi spelade fantastiskt mot Turkiet och i går mot Holland, det är två matcher som varit helt fantastiska.

– Han är hårt jobbande och fysiskt stark, samma typ som andre anfallaren Kolbeinn Sigthorsson (Ajax), så vi har två hårt jobbande anfallare som gör livet surt för motståndarförsvaret.

Djurgården valde att inte satsa på Bödvarsson då, men det var också en långt ifrån färdig spelare vid den tidpunkten.

– Han spelade i Selfoss, ett lag från hans hemstad, som bara har några tusen invånare. Spelade där och tog upp dem i förstadivisionen 2011, han blev vald av spelarna till mest lovande spelare i ligan året efter. Han gjorde bara en säsong i förstadivisionen (2012) innan han lämnade.

– Han var lovande, man kunde se hans talang. Men sedan har han utvecklats enormt de två senaste åren, och det var nog inte många som trodde att han skulle utvecklas så här snabbt.

***

Det var i oktober i fjol, och därefter har Bödvarsson spelat samtliga matcher för Island i succékvalet. I går mot Kazakstan var han tillsammans med Sigurdsson och Sigthorsson ett ständigt hot offensivt. I klubblaget Viking har det blivit 21 matcher och nio mål den här säsongen.

***

Alfred Finnbogason nämns i artikeln. Där kan vi konstatera att det gått åt andra hållet, för det var en spelare som verkligen satte avtryck i allsvenskan. Finnbogason som gjorde tolv mål för Helsingborg på ett halvår 2012 och sedan gick vidare till Heerenveen (i en minst sagt infekterad affär).

Finnbogason vann holländska skytteligan 2013/2014, lämnade för Real Sociedad där det blev bänk och är nu klubbkamrat med Jimmy Durmaz i Olympiakos. Där har han fått spela i en match så här långt. Inga dåliga klubbar, och klubbkarriären kan knappas säga vara något fiasko. Men i Lars Lagerbäcks landslag är han ren backup, tre korta inhopp och sammanlagt 30 minuter i EM-kvalet.