Pablo Dyego Da Silva Rosa. Våren 2013 anlände den brasilianske talangen till Djurgården, som ett första resultat av ett nytt samarbete mellan blåränderna och storklubben Fluminense.

Dåvarande sportsliga ledningen med managern Magnus Pehrsson och chefsscouten Khaled El-Ahmad hade fått kontakt med Rio-klubben, som haft spelare som Romario, Deco och Thiago Silva hos sig.

19-årige Pablo hade tillhört Fluminenses organisation utan att för den skull ha haft någon speltid i a-laget, men beskrevs som en spännande talang med snabbhet och typisk brasiliansk bolltouch. Samtidigt också ”europeisk” i sin spelstil:

– Det är en väldigt snabb spelare som uppträder obrasilianskt på så sätt att han spelar med få tillslag och löper mycket. Det gör honom väldigt effektiv och han har också gjort mycket mål och assist, sade Magnus Pehrsson om talangen när han blev klar.

Det blev en hel del matcher för Pablo i Djurgården under våren och sommaren. I U21-laget. I allsvenskan syntes han till på planen en enda gång, i ett halvtimmesinhopp i 1-5-förlusten mot Åtvidaberg.

Pablos låneavtal med Djurgården var skrivet på två säsonger. Det stannade vid en – Fluminense tog tillbaka honom i slutet på 2013 och flyttade upp honom i a-laget.

Några uppgifter om spel där finns inte. Tvärtom ser det hos alla de stora statistiksajterna ut som att Pablo inte spelat fotboll alls under 2014.

***

Men nu är han är tillbaka i Europa. Och det i vad som långt i från känns som någon struntklubb. Regerande polska seriesegraren Legia Warszawa (vann grundserien, förlorade slutspelet i våras) meddelade i juli att de sajnat Pablo på ett lån över hela denna säsong.

Han finns med i klubbens a-trupp, där även tidigare djurgårdsanfallaren Aleksandar Prijovic numera ingår. Ännu har det ännu inte blivit någon speltid i ligan för Pablo (en match på bänken), och den speltid han fått har varit i polska cupen (startade men blev utbytt i paus).

Det finns dock en bakgrund till att Pablo är på plats hos den polska storklubben, som blev ligamästare både 2013 och 2014. Ja, ni gissade rätt. Legia Warszawa har sedan 2013 ett samarbete med Fluminense.

Pablo är ännu bara 21 år, och kontraktet med Legia ska ha föregåtts av ett regelrätt provspel där han imponerat. Speltiden hittills är knapp, men polska ligan har också bara hunnit sex omgångar in på säsongen. Återstår att se om den forne djurgårdstalangen blommar i Polen.

Här är Pablos fullständiga EP-profil 

Glöm inte att ni alltid får dom senaste övergångarna, ryktena och övergångarna och att vi har närmare 38000 spelare i vår databas på www.elitefootball.com