IFK Göteborg har de senaste åren – med framgång – valt att satsa på danska spelare. Fyra stycken för tillfället, fler än något annat allsvenskt lag.

För tre-fyra år sedan var Djurgården dansklaget nummer ett i allsvenskan. Dock med mer blandade resultat.

Magnus Pehrsson hade tagit över som manager i förtid, efter dåliga resultat på våren 2011 klev han in ett år tidigare än det var tänkt. Under sommaren värvades högerbacken Peter Nymann Mikkelsen in från Esbjerg. En anfallare kom också in på lån under hösten i Nicolaj Agger från Bröndby.

Och under vintern inför 2012-säsongen kom två nya danskar in: målvakten Kasper Jensen, som skulle bli Dembo Tourays efterträdare, och mittbacken Marc Pedersen, som fick kontrakt efter ett längre provspel under försäsongen.

Vid slutet av 2013 hade samtliga lämnat Djurgården. Alla är numera tillbaka i Danmark.

Nicolaj Agger såg ut som ett spännande namn då han kom in på lån – ett stort antal U21- och ungdomslandskamper för Danmark, och inte minst efternamnet förpliktigade; kusinen Daniel Agger var ju ett tungt namn i flera år i Liverpool. Men ett mål på sju matcher under hösten i Djurgården gav ingen fortsättning.

Sedan dess har numera 26-årige Nicolaj fått hålla sig till spel i danska andradivisionen (Vejle), innan han i somras fick chansen på Superligaspel igen; hos nykomlingarna Silkeborg.

Där är han lagets bäste målskytt, sex mål den här säsongen, men det hjälper inte: två segrar på hela säsongen för Silkeborg och i går stod det klart att de åker ur högsta divisionen. Agger sitter på kontrakt till och med juni 2017, och det återstår att se om han kommer loss från Jyllandsklubben.

***

En som blev nästan lika kortvarig i Djurgården som Agger är målvakten Kasper Jensen. Han hade en bakgrund i Werder Bremens organisation och kostade dryga miljonen i övergångssumma från FC Midtjylland.

Men efter en vårsäsong med några skakiga insatser så var Jensen hux flux tredjemålvakt – Kenneth Höie värvades från Elfsborg och det blev frysbox för Jensen. Bara ett halvår senare hade Djurgården löst ut målvakten.

Hans karriärsbana därefter är snarlik Aggers: först Vejle i andradivisionen, sedan Silkeborg från 2013-2014, där han var ordinarie och tog upp laget i Superligan. Där har han den här säsongen delat målvaktsansvaret med Thomas Nørgaard, och fått tio matcher i högstaligan. Men nu åker Silkeborg alltså ur, och 32-årige Jensens kontrakt går ut i juni.

***

Marc Pedersen imponerade under försäsongen 2012, där han under sitt provspel visade tuffhet och beslutsamt spel på mittbacken. Han fick ett 1-årskontrakt, och tog en ordinarie plats som mittback bredvid Joona Toivio i inledningen. Men i en match mot Gefle i maj så rök korsbandet och säsongen var körd – inget mer spel under återstoden av kontraktet.

Djurgården valde ändå att förlänga kontraktet – ett år med option på ytterligare tre. Men sommaren 2013 valde Pedersen själv att lämna i förtid. Med ett barn på gång så ville han hem till Danmark.

– Jag vill lämna redan i sommar, privatlivet måste komma först /…/ Det är synd, för Djurgården är en jättefin klubb och vi har börjat vinna. Men kanske så kommer det en second chance för mig, sade han till Sportbladet i juni 2013.

Pedersen hamnade i FC Fredericia i andradivisionen. Där har han varit ordinarie sen dag ett, men klubben kämpar i botten och har ännu inte säkrat kontraktet. Pedersen eget kontrakt med klubben går ut i juni.

***

Den som stannade längst, och som totalt sett gjorde det bäst, var Peter Nymann. Det blev 2,5 säsong hos blåränderna för högerbacken, och han var ordinarie från start till mål. Mestadels som högerback, ibland också som högeryttermittfältare.

Men när kontraktet gick ut efter säsongen 2013, så fick det räcka. Precis som Pedersen så angav Nymann familjeskäl som en faktor som talade för hemflytt till Danmark, och så blev det.

Han skrev kort efter sortin från Djurgården på för FC Vestsjaelland, nykomlingar i Superligan 2013/2014. Nymann hjälpte klubben kvar i högstadivisionen, och är en given pjäs i laget, men den här säsongen har det gått tyngre och Vestsjaelland slåss för sin existens. Sex poäng upp till säker mark med fem matcher kvar. Nymanns kontrakt med klubben går ut i december.

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll