Elva matcher. Mer behövs ibland inte för att vinna förtroendet hos ett fotbollslags supportrar. Så var det 2007, med Richard Kingson och Hammarby.

Efter att Bajen tappat mångårige Ante Covic stod man inför 2007-säsongen utan någon egentlig förstekeeper. Det blev ett korttidslån av välmeriterade ghananen Kingson.

Välmeriterad men också med en brokig bakgrund – han hade stått i samtliga matcher när Ghana nådde åttondelsfinal i VM 2006, samt spel för turkiska jätten Galatasaray i bagaget. Men också fem andra turkiska klubbar av varierande kvalitet bakom sig, samt även en dopingavstängning.

Kingson fick förtroendet direkt i den allsvenska premiären borta mot Gais. 1-1 efter ett något stabbigt ingripande på Gais mål av den nye målvakten (1.05 in i klippet).

Men sedan lyfte det – Kingson släppte bara in åtta mål på elva matcher, en räddningsprocent på 82 (näst bäst i allsvenskan det året) och hann med att nolla Djurgården i ett derby innan sommaruppehållet.

Efter succén ville Bajen behålla Kingson, och uppgavs ha erbjudit honom ett treårskontrakt som skulle gjort honom till allsvenskans bäst betalde målvakt. Men det gick inte att hålla emot när Birmingham City, då i Premier League, lockade.

Kingson stod bara en enda match för Birmingham sin första och enda säsong, men han hankade sig kvar i Premier League i 2,5 år till Wigan (2008-2010) där han stod fem gånger, och sedan blev det Blackpool (totalt 20 matcher). Men därefter stannade det av helt.

Kingson hade inte en klubbadress på två år, och hans fru gick ut och tog på sig skulden för detta i ett bisarrt tv-framträdande. ”Jag använde mina onda krafter för att förstöra hans karriär” sade hon, något som tvingade ut Kingson på Facebook för att dementera att hans fru var en häxa, och att det var ”onda andar” som fått henne att säga så.

Samtidigt var han fortsatt etta i Ghanas landslag, där han han var lagkapten och målvakt i samtliga matcher i VM 2010 (vem minns inte den episka avslutningen i kvartsfinalen mot Uruguay där en Luis Suarez-hand stod i vägen för Ghanas största framgång någonsin?).

Under den ”torra” perioden så ska han också ha uttryckt att han längtade tillbaka till Hammarby, men så blev det aldrig. Året efter hans succésejour så hade Bajen valt att satsa stora på Rami Shaaban – hur det gick vet vi alla, och sedan 2010 så har Johannes Hopf stått stadigt som förstemålvakt i Bajen.

Kingson? Ja, om det var onda krafter inblandade mellan 2010 och 2013, så har han därefter hittat arbetsgivare igen. Först ett halvår hos Doxa Katokopias i Cyperns förstadivision. Sedan i fjol vår när han tillsammans med bland andra ex-AIK:arna Lalawele Atakora och Kwame Karikari, var med och spelade upp Balikesirspor i turkiska högstadivisionen för första gången sedan 1978.

Kingson ska ha skrivit på ett 2,5-årskontrakt med Baliksesirspor, men när säsongen 2014/2015 var i gång så fanns han inte längre med i rullorna.

Tyst under hösten, men nu har Kingsons namn dykt upp igen. I februari stod det klart att snart 37-årige Kingson flyttat hem till Ghana och till Accra Great Olympics i högstadivisionen där. Och han siktar fortsatt högt – spel i Ghanas landslag är målet för den gamle Bajenmålvakten.

Här är Richard Kingsons fullständiga EP-profil!