Nyheter

Ex-Bajaren straffhjälte i Turkiet

PROFFSKOLLEN. Hur gick det för de svenska spelarna utomlands i helgen? Kolla in nedan. Den turkiska ligan startade i helgen och direkt presenterade sig en av dom svenska spelarna i ligan, Erkan Zengin, på bästa sätt genom att göra lagets segermål på straffspark.

Proffskollen – i samarbete med Elitefootball

NORGE

Erdin Demir, Brann, 17/0
Brann förlorade med 0-1 mot Molde. Demir på avbytarbänken under hela matchen.

Markus Jonsson, Brann, 5/0
Åter på skadelistan hos Brann, vilket gjorde att han inte var med i lagets 0-1-förlust mot Brann.

Jakob Orlov, Brann 21/8
Bänkad från start men inbytt bara tio minuter in i den andra halvleken mot Molde (förlust 0-1). Hade i den 70:e minuten en jättechans att kvittera men hans nick från nära håll gick över. 4/10 i betyg från VG.

David Myrestam, Haugesund 18/0
Fortsätter att placeras utanför startelvan hos Haugesund som ligger fyra från slutet i den norska ligan. Denna gång när laget mötte Lilleström (förlust 0-2) blev det inte ens ett inhopp för svensken.

Maic Sema, Haugesund 18/2
Spelade från start Lilleström men byttes ut sista 25 minuterna. Tillhörde dock Haugesunds bättre spelare och fick fina betyget 6/10.

Pontus Engblom, Haugesund 7/1
Skadeproblem fortsätter att hålla Engblom utanför matchtruppen.

Johan Andersson, Lilleström 18/0
Lilleström vann med 2-0 mot Haugesund och matchens härförare var Andersson som styrde och ställde precis som han ville på mittfältet. Det belönades också av VG, där han blev utsedd till matchens bäste spelare och där han fick betyget 7/10.

Mattias Moström, Molde 21/2
Molde vann med 1-0 borta mot Brann och befäste redan sin åtta poäng stora serieledning med åtta omgångar kvar att spela. Moström från start. Byttes ut i den 83:e minuten. Varnades tre minuter innan och det var hans tredje varning för säsongen, vilket gör att han är avstängd i nästa omgång.

Daniel Örlund, Rosenborg 6/0, 2 hållna nollor
Fick förtroendet på nytt mellan stolparna hos Rosenborg och hjälpte laget till en ny seger. Denna gång blev det 2-1 borta mot Viking. Rosenborgs första mål gjordes av tidigare Kalmarspelaren Jörgen Skjelvik. Drog på sig ett gult kort och tilldelades 5/10 i betyg.

Mikael Dorsin, Rosenborg 17/1
Spelade från start och hela matchen när Rosenborg vann med 2-1 mot Viking. 4/10 i betyg av VG.

Edier Frejd, Sandnes Ulf 15/0
Jumbon Sandnes Ulf spelade 1-1 mot Stabaek på bortaplan. Frejd tillhörde planens bättre spelare och fick betyget 6/10 av VG.

Emil Johansson, Sandnes Ulf 0/0
Skadeproblem fortsätter stoppa Johansson från spel.

Anel Raskaj, Sandnes Ulf 20/0
Trots den svaga insatsen senast fick han nytt förtroende mot Stabaek (oavgjort 1-1). Något bättre denna gång men betyget 4/10.

Tom Söderberg, Sogndal 5/1
Spelade hela matchen mot Start men gjorde allt annat än en övertygande insats. Inte nog med att han blev varnad. Han fick nöja sig med knappt godkända betyget 3/10.

Rasmus Lindkvist, Vålerengen 18/4
Skadad och missade matchen mot Bodö/Glimt (förlust 3-4).

Daniel Arnefjord, Ålesund 21/2
Ålesund vann med 2-0 mot Strömsgodset. Arnefjord spelade hela matchen och hjälpte alltså sitt lag att hålla nollan. 5/10 i betyg av VG.

Mikael Dyrestam, Ålesund 6/0
Utanför matchtruppen när Ålesund vann med 2-0 mot Molde.

Christopher Mbamba, Alta 4/0
Alta förlorade med 0-3 mot Tromsö. Mbamba från start men utbytt med drygt tio minuter kvar av ordinarie tid.

Mattias Pedersen, Baerum 20/0
Baerum fick ge sig med 1-2 borta mot Hönefoss. Pedersen spelade från start och hela matchen och hann med att dra på sig ett gult kort tre minuter före full tid. Baerums mål gjordes för övrigt av Bobby Warshaw som ratades av Gais tidigare i år.

Viktor Adebahr, Ull/Kisa 8/0, Ham-Kam 15/0
Ull/Kisa förlorade med 0-1 mot Fredrikstad. Adebahr spelade hela matchen och drog dessutom på sig ett gult kort.

Joakim Wrele, Hödd 18/0
Hödd förlorade med 1-4 mot Sandefjord. Wrele på skadelistan för tillfället.

Liridon Kalludra, Kristiansund 22/8
Kristiansund vann med 3-0 mot Bryne. Kalludra spelade från start men byttes ut med två minuter kvar. Höll sig utanför målprotokollet denna gång.

Conny Månsson, Kristiansund 13/0, 4 hållna nollor
Andra nollan i följd när Kristiansund vann med klara 3-0 mot Bryne.

Andreas Haglund, Mjöndalen 3/1
Utanför matchtruppen när Mjöndalen spelade 1-1 borta mot Ranheim.

Samuel Dirscher, Strömmen 4/0, 0 hållna nollor
Målvaktsavbytare också när Strömmen vann med 6-1 mot HamKam.

Benny Lekström, Tromsö 21/0, 10 hållna nollor
Säsongens tionde nolla när Tromsö vann med klara 3-0 mot Alta.

DANMARK

Michael Almebäck, Bröndby 0/0
Bröndby vann med 3-0 på bortaplan mot Nordsjälland. Almebäck utanför matchtruppen.

Johan Elmander, Bröndby 3/1
Elmander visade på fint formbesked inför landslagsuppehållet och Sveriges EM-kvalmatch mot Österrike i nästa vecka. Han gjorde nämligen 1-0-målet i den 56:e minuten i 3-0-segern mot Nordsjälland. Byttes ut med tio minuter kvar av ordinarie tid.

Robin Söder, Esbjerg 1/0
Inledde på avbytarbänken mot Midtjylland (förlust 0-2) men fick hoppa in redan i halvtid.

Johan Wiland, FC Köpenhamn 0/0, 0 hållna nollor
Får vänta på sin säsongsdebut. Får för tillfället stå tillbaka för Stephan Andersen.

Mikael Antonsson, FC Köpenhamn 4/0
Spelade hela matchen mot Odense (seger 1-0).

Pierre Bengtsson, FC Köpenhamn 5/0
Hjälpte sitt lag hålla nollan mot Odense (seger 1-0)

Per Nilsson, FC Köpenhamn 5/0
Även Per Nilsson spelade 90 minuter när FCK vann med 1-0 mot Odense.

Petter Andersson, Midtjylland 4/1
Midtjylland vann med 2-0 mot Esbjerg. Inget spel för Andersson som missade matchen på grund av skadekänning.

David Moberg Karlsson, Nordsjälland 1/0
Fick inleda som avbytare mot Bröndby (förlust 0-3) men fick hoppa in under matchens sista 20 minuter.

Joe Sise, Nordsjälland 0/0
Håller fortfarande på att rehabilitera den skada som stoppat honom från spel i nästan två säsonger.

Mikael Ishak, Randers 3/1
Spelade från start i 1-1-matchen mot SönderjyskE men byttes ut i den 67:e minuten.

Karl-Johan Johnsson, Randers 6/0, 2 hållna nollor
Nollan var intakt i 28 minuter innan Silas Sognani gjorde matchens första mål.

Viktor Lundberg, Randers 6/2
Även Lundberg spelade från start men byttes ut i den 79:e minuten.

Rasmus Jönsson, Ålborg 0/0
Alltjämt skadad och får vänta på sin debut.

Max Mölder, AB Köpenhamn 6/0
AB spelade 1-1 mot Vejle. Mölder spelade hela matchen.

Linus R. Olsson, AB Köpenhamn 6/3
Fortsätter prestera fint för AB Köpenhamn. Gjorde lagets enda mål i 1-1-matchen mot Vejle och var på vippen att sätta 2-1 i slutminuterna men fick inte till avslutet.

Mikael Rynell, Fredericia 5/0
1-2-förlust mot AGF Århus för Fredericia. Rynell spelade från start men blev utbytt under matchens sista fem minuter.

Ken Fagerberg, Vendsyssel 6/4
Vendsyssel förlorade med 1-2 mot Lyngby. Precis som senast var dock Fagerberg med i förarbetet till målet och fortsätter att göra bra saker för sitt lag. Anfallskollegan Rune Frantsen blev utbytt men Fagerberg fick stanna kvar på planen under hela matchen.

FINLAND

David Carlsson, FF Jaro 22/1
Jaro fick ge sig med hela 1-4 hemma mot HJK. Carlsson började på avbytarbänken men fick hoppa in i den 79:e minuten.

Admir Catovic, KuPS 23/6
KuPS spelade 0-0 för andra matchen i följd. Denna gång mot SJK. Catovic spelade matchens samtliga 90 minuter.

Simon Nurme, IFK Mariehamn 7/0, 2 hållna nollor
Har på grund av skada inte kunnat vakta målet sedan 17 maj. Satt dock på avbytarbänken som målvaktsreserv när Mariehamn besegrade MyPa.

Bobbie Friberg da Cruz, IFK Mariehamn 25/0
Mariehamn vann 3-1 mot MyPa. Friberg da Cruz spelade hela matchen och fick också titta på domarens gula kort i den 41:a minuten.

Josef Ibrahim, IFK Mariehamn 7/1
Fortsatta skadeproblem stoppar Ibrahim från att spela 90 minutersmatcher. Denna gång var han dock tillbaka på avbytarbänken och fick nästan en halvtimmes spel när han hoppade in i den 63:e minuten mot MyPa (seger 3-1).

Robin Östlind, IFK Mariehamn 7/0
Utanför matchtruppen mot MyPa.

Jonathan Fhager Karlsson, HIFK 20/3
HIFK vann med 4-0 borta mot JJK. Fhager Karlsson bänkad från start men fick hoppa in under matchens sista 20 minuter.

ISLAND

Isak Nylén, IBV 1/0
Satt hela matchen på avbytarbänken mot Valur (förlust 0-3)

Jonas Sandqvist, Keflavik, 14/0, 3 hållna nollor
Släppte in hela fyra mål när Keflavik förlorade med 2-4 mot Fram i en match som hade en märklig målutveckling. Keflavik hade ledningen i halvtid med 1-0 men Fram gjorde tre mål på 16 minuter i den andra halvleken och avgjorde matchen. Keflavik fick ett tröstmål i slutet.

Billy Berntsson, Valur 7/0
Valur vann med 3-0 mot IBV. Berntsson spelade hela matchen och hjälpte laget hålla nollan.

Lucas Ohlander, Valur 6/0
Skadeproblem håller Ohlander borta från spel just nu.

BELGIEN

Astrit Ajdarevic, Standard Liege 4/1
Skadeproblem stoppar Ajadarevic från spel för tillfället.

HOLLAND

Mattias Johansson, AZ Alkmaar 3/0
Satt hela matchen på avbytarbänken mot Dordrecht (seger 3-1).

Viktor Elm, AZ Alkmaar 3/0
Började på avbytarbänken men hoppade in under matchens fem sista minuter mot Dordrecht (seger 3-1).

Muamer Tankovic, AZ Alkmaar 4/2
Andra målet för säsongen för Tankovic när han gjorde 2-0 i den 22:a minuten i 3-1-segern mot Dordrecht. Byttes ut med drygt 25 minuter kvar.

Tobias Sana, Ajax 0/0
Precis som förra säsongen verkar Sana ha svårt att platsa i A-truppen hos Ajax. Utanför både den och B-laget Jong Ajax respektive senaste matcher.

Rasmus Lindgren, Groningen 4/0
Spelade från start och hela matchen mot Ajax (seger 2-0).

Dino Islamovic, Groningen 2/0
Satt hela matchen mot Ajax (seger 2-0) på avbytarbänken.

Kristoffer Nordfeldt, Heerenveen 4/0, 1 hållen nolla
Var på väg mot säsongens andra nolla när han på tilläggstid fick släppa in ett mål som då betydde reducering för Utrecht till 1-3.

Viktor Noring, Heerenveen 0/0, 0 hållna nollor
Noring fanns heller inte med i A-truppen mot Excelsior.

Sam Larsson, Heerenveen, 2/1
Fick spela från start igen efter succédebuten när Heerenveen mötte Utrecht. Det blev seger med 3-1 men Larsson höll sig utanför målprotokollet denna gång. Blev utbytt i den 72:a minuten.

Denni Avdic, Heracles 3/1, utlånad från AZ Alkmaar 0/0
Heracles förlorade med 1-3 mot Excelsior på bortaplan. Avdic spelade från start och var den som gjorde Heracles enda mål i matchen. Han gjorde det redan i den tionde minuten. Blev sedan utbytt i den 70:e minuten.

Rasmus Bengtsson, Twente 3/0
Spelade hela matchen när Twente spelade 0-0 mot Feyenoord.

Isak Ssewankambo, NAC Breda 4/0
Spelade hela matchen när NAC Breda vann med 3-1 mot PEC Zwolle.

Oscar Hiljemark, PSV Eindhoven 4/0
För andra matchen i följd var Hiljemark bänkad från start. Fick hoppa in under slutkvarten mot Vitesse (seger 2-0).

Kristoffer Peterson, Utrecht 1/0
Fick spela från start och hela matchen i din debut i den holländska ligan. Utrecht förlorade med 1-3 mot Heerenveen.

Samuel Armenteros, Willem II 0/0 (utlånad från Anderlecht 0/0)
Hann inte bli spelklar i tid till matchen mot Go Ahead Eagles. (förlust 0-1).

Kevin Kabran, Den Bosch 5/0
Den Bosch vann med 2-0 mot Jong Ajax. Kabran spelade från start men byttes ut under matchens sista tio minuter.

Joel Qwiberg, Den Bosch 0/0
Får vänta på debuten hos sin nya klubb.

ENGLAND

John Guidetti, Manchester C 0/0
Tillhörde Manchester City när helgens matcher spelades. I skrivande stund är det oklart om övergången till Celtic går igenom. Hursomhelst platsade han inte i matchtruppen mot Stoke (förlust 0-1) i helgen.

Sebastian Larsson, Sunderland 3/1
Spelade hela matchen mot QPR (förlust 0-1).

Jonas Olsson, West Bromwich 3/0
West Bromwich förlorade med 0-3 mot Swansea. Olsson spelade som brukligt hela matchen.

Marcus Olsson, Blackburn 4/0
Helt utanför matchtruppen när Blackburn förlorade med 1-3 mot Wolverhampton.

Alexander Kacaniklic, Fulham 1/0
Har lånats ut till FC Köpenhamn men det var först på måndagen. I helgen var han Fulhams spelare fullt ut men fanns då inte med i matchtruppen mot Cardiff.

Mathias Ranégie, Millwall 1/0 (Utlånad från Watford 0/0)
Fick debutera för sin nya klubb som inhoppare i matchen mot jumbon Blackpool (seger 2-1). Inhoppet skedde under matchens sista halvtimme. Hann dra på sig ett gult kort.

Martin Olsson, Norwich 1/0
Inte med i matchtruppen mot Bournemouth (oavgjort 1-1).

Joel Ekstrand, Watford 3/0
Tillbaka från avstängning och spelade hela matchen mot Huddersfield (seger 4-2).

SKOTTLAND

Mikael Lustig, Celtic 1/0
En ljumskskada stoppar Lustig från spel både i Celtic och i landslaget.

Osman Sow, Hearts 3/2
Tillbaka från avstängning när Hearts mötte Falkirk och vann med klara 4-1. Sow gjorde för övrigt lagets fjärde mål när han slog in en straffspark i den 78:e minuten.

TYSKLAND

Jiloan Hamad, Hoffenheim 0/0
Fotskadan stoppade honom från spel också i Hoffenheims andra match för säsongen som spelades mot Werder Bremen och slutade 1-1.

Branimir Hrgota, Borussia Mönchengladbach 2/0
Har inte fått det att lossna i ligaspelet på samma sätt som i cupspelet, där han öst in mål, både i den inhemska DFB-cup och även i Europa League. Blev utbytt i den 67:e minuten för andra matchen i följd när Mönchengladbach spelade 0-0 mot Freiburg.

Oscar Wendt, Borussia Mönchengladbach 1/0
Säsongsdebut i ligan när Mönchengladbach spelade 0-0 borta mot Freiburg.

FRANKRIKE

Zlatan Ibrahimovic, Paris SG 3/5
Tillbaka från revbensskadan när PSG körde över St Etienne med 5-0. Ibrahimovic stod för tre av lagets fem mål.

Niklas Hult, Nice 4/0
Nice förlorade med 0-4 mot Olympique Marseille. Hult spelade hela matchen.

Ola Toivonen, Rennes 4/3
Tredje målet för säsongen för Toivonen när han gjorde matchens enda mål när Rennes vann med 1-0 borta mot Caen. Toivonens mål på straffspark i den 88:e minuten.

SPANIEN
Daniel Larsson, Granada 0/0
Får vänta på säsongsdebuten för sin nya klubb.

PORTUGAL

Victor Nilsson-Lindelöf, Benfica II 4/0
Benficas andralag vann med 3-1 mot Sporting Covilha. Nilsson-Lindelöf spelade hela matchen.

SCHWEIZ

Dusan Djuric, Aarau 1/1
Äntligen säsongsdebut efter dom skadeproblem han haft. Han fick börja på avbytarbänken mot Luzern men fick hoppa in redan i den 18:e minuten och passade på att göra sitt första mål för sin nya klubb i den 65:e minuten. Hans mål blev lagets enda i matchen som slutade 1-1.

Behrang Safari, Basel 5/0
Basel vann med klara 3-1 över Young Boys. Safari spelade hela matchen för sitt Basel.

Alexander Gerndt, Young Boys 0/0
Young Boys förlorade med 1-3 mot Basel. Gerndt är alltjämt på Young Boys skadelista.

Andres Vasquez, FC Wil 2/1
Wil spelade 1-1 borta mot Lugano. Ingen Vazquez synlig i matchtruppen.

GREKLAND

Jimmy Durmaz, Olympiakos 1/0
Debuterade för sin nya klubb borta mot Panaitolikos (oavgjort 1-1). Durmaz spelade från start men byttes ut efter en knapp timmes spel.

Emir Bajrami, Panathiniakos 0/0
Fanns inte med i matchtruppen mot Panionios (oavgjort 1-1).

Valmir Berisha, Panathinaikos 0/0 (Utlånad från Roma 0/0)
Inte heller Berisha fanns med i matchtruppen mot Panionios.

Marcus Berg, Panathinaikos 1/0
Nyckelbensbrottet stoppade Berg från spel mot Panionios och lär, enligt rapporterna, stoppa honom fram till november.

TURKIET

Samuel Holmén, Bursaspor 1/0 (Utlånad från Fenerbahce 0/0)
Fick debutera som inhoppare för sin nya klubb när Bursaspor förlorade med 0-2 mot Galatasaray. Holmén byttes in i den 72:a minuten.

Efe Yildirim, Eskisehirspor 0/0
Ingen Yildirim synlig i matchtruppen mot Konyaspor (seger 2-1)

Erkan Zengin, Eskisehirspor 1/1
Matchhjälte för sitt Eskisehirspor när han satte en straffspark till 2-1 i den 76:e minuten mot Konyaspor (seger 2-1).

Johan Dahlin, Genclerbirligi 1/0, 0 hållna nollor
Inledde säsongen med att släppa in ett mål när Genclerbirligi spelade 1-1 borta mot Rizespor.

Mervan Celik, Genclerbirligi 1/0
Spelade från start och nästan hela matchen mot Rizespor (oavgjort 1-1). Utbytt i den 89:e minuten. Hade då hunnit med att dra på sig ett gult kort i den 33:e minuten.

Andreas Isaksson, Kasimpasa 1/0, 0 hållna nollor
Inledde säsongen med att släppa in ett mål när Kasimpasa spelade 1-1 mot den nybildade klubben Istanbul Basaksehir, som förra säsongen hette Istanbul BB.

Mahmut Özen, Kayseri Erciyesspor 0/0
Fanns inte med i premiärtruppen mot Trabzonspor (oavgjort 1-1).

Abdul Khalili, Mersin Idmanyurdu 1/0
Började matchen på avbytarbänken men fick hoppa in redan efter en dryg halvtimmes spel när Mersin förlorade hemma med 0-1 mot Besiktas. Lagets andra svenskbekanting, Loret Sadiku spelade från start och hela matchen.

Isa Demir, Boluspor 1/0
Demir spelade hela matchen när Boluspor spelade 1-1 mot Gaziantep BB. Boluspors mål gjordes för övrigt av tidigare Djurgårdsspelaren Aleksandar Prijovic som för övrigt spelar i tröja nummer 99.

ISRAEL

Joakim Askling, Hapoel Ber’Sheva 0/0
Israeliska ligan är uppskjuten på obestämd tid på så länge oroligheterna pågår i landet.

Rade Prica, Maccabi Tel Aviv 0/0

RYSSLAND

Pontus Wernbloom, CSKA Moskva 6/0
CSKA vann med 6-0 mot Rostov. Trots sex mål höll sig Wernbloom utanför matchprotokollet både när det gäller mål och assist. Wernbloom spelade hela matchen.

Rasmus Elm, CSKA Moskva 0/0
Magproblem stoppar Elm från spel.

Kim Källström, Spartak Moskva 6/0
Källström fortsätter rada upp 90 minuters-matcher. Ny sådan i helgen mot Ankar Perm (förlust 0-2).

Andreas Granqvist, Krasnodar 5/0
Tillbaka i startelvan och spelade hela matchen mot Dinamo Moskva (förlust 0-2).

KINA

Erton Fejzullahu, Beijing FC 6/5
Beijing vann med 2-0 mot Harbin Yiteng. Fejzullahu spelade hela matchen.

Niklas Backman, Dalian Aerbin 21/1
Spelade sin vana trogen hela matchen när Dalian Aerbin spelade 0-0 mot Guangzhou R&F.

Tobias Hysén, Shanghai East Asia 22/15
Lämnade planen utan mål men däremot spel i 90 minuter i Shanghai-derbyt mot Shenhua som slutade 1-1.

Imad Khalili, Shanghai East Asia 7/1
Satt hela matchen på avbytarbänken i derbyt mot Shenhua (oavgjort 1-1).

USA

Stefan Ishizaki, Los Angeles Galaxy 23/5
Skadeproblem stoppar Ishizaki från spel för tillfället. Inget spel heller i torsdags mot DC United (seger 4-1) och inte heller på måndagskvällen borta mot Chivas (seger 3-0).