Sista delen av summeringen, här avhandlas Liverpools målsprutande anfallare.

Rickie Lambert: 3
En billig reserv med erfarenhet. Ett fjärdeval. En plan B om ni så vill. Det var tanken med köpet av Lambert och det var fullt rimligt. Tyvärr ledde Sturridge’s skador, Balotellis oduglighet och utfrysningen av Borini till att Lambert blev ordinarie under vissa perioder. Ett jobb övermäktigt en 32-åring med begränsade kvalitéer i ett lag som satsar mot Champions League.

Bara tre mål är rejält underkänt och Lamberts stationära spelstil har varit ett tungt ok för laget att ta sig runt. Det händer för lite runt Lambert och han är alldeles för lätt att markera bort för motståndarna. Kan inte tänka mig att han är kvar nästa säsong.

Fabio Borini: 4
Oförtjänt utfryst, på gränsen till mobbad, av Brendan Rodgers. Italienaren valde att neka flytt till QPR under sommaren genom att begära en astronomisk lön och samtidigt beröva Liverpool på runt tio miljoner pund i övergångssumma. Känslan är att Rodgers såg detta som en personlig skymf, under hela säsongen har han begränsat Borinis chanser att kämpa för en plats i laget.

Lite märkligt kan man tycka, då Borini är den enda anfallaren förutom Sturridge som faktiskt passar in i Rodgers mall för presspel och djupledshot. Visst har Borini stora brister i avslut, första-touch och speluppfattning, men han tar ändå de löp och det pressjobb som laget behöver längst fram i plan. Dock är han för klen för att spela ensam på topp och där kryper ett större taktiskt problem in som italienaren inte kan råda över. Han behöver en anfallspartner, precis som övriga anfallare i truppen.

Kontentan blir dock att målskörden är alldeles för dålig och att Rodgers inte tror ett skvatt på honom. På ett eller annat sätt bör Liverpool få sålt Borini i sommar, men det lär bli för betydligt mindre pengar än de tio miljoner som QPR var beredda att betala för ett år sedan.

Mario Balotelli: 1
Har lekt kurragömma med sitt målsinne hela säsongen, och Mario har hela tiden stått vid en målstolpe och räknat till tio. Ett bottenlöst fiasko som måste bort.

Daniel Sturridge: 6
Överlägset bästa anfallsalternativet men som vi alla vet är han nästan aldrig tillgänglig. Trots en säsong förstörd av skador lyckades han göra fem mål på tio starter och fem inhopp, en skörd som får anses okej. Men Sturridge har helt klart tappat flera nivåer i explosivitet och touch under sin långa frånvaro, egenskaper som är vitala för att han ska kunna spela ut hela sitt register på plan.

Avsluten sitter dock fortfarande där och det märks att hela laget får en högre svansföring när Sturridge är på plan. Troligast i matchform först i oktober nästa säsong men efter det behöver Liverpool en hel Sturridge resten av säsongen. Eftersom det dock är föga troligt måste Liverpool spendera stora pengar på en mångsidig ersättare (inte Benteke).

//

Coutinho är självklart årets spelare. Brassen, tillsammans med Henderson, Mignolet och Sterling, är anledningen till att Liverpool inte slutar efter Everton i tabellen. Klubben står inför flera avgörande vägskäl i sommar, det inkluderar bland annat en rejäl omsättning på spelare i truppen. I en optimal värld hade Liverpool bara behövt krydda med två eller tre toppspelare för att ha en riktigt slagkraftig trupp nästa säsong. Men mängder av felbeslut vad gäller övergripande strategi, taktik, spelfilosofi och värvningar har satt klubben i rejäl gungning och i behov av en totalrenovering.

Följande förändringar står Liverpool inför på respektive position (konkreta värvningsförslag väntar jag med till senare inlägg):

Målvakter: Jones ut, en in.
Mignolets renässans har gjort att det inte längre är akut att förstärka med en ny förstamålvakt. Den mängd pengar som skulle krävas för en uppgradering är bättre att spendera på de riktigt svaga positionerna i laget. Klart är dock att det behövs en ny reservmålvakt.

Högerbackar: Johnson&Manquillo ut, två in.
En skottskadad position som blöder rejält och är i behov av akut förstärkning. Här räcker inte något bandage i form av Wisdom, Flanagan eller en ljummen Trippier för småpengar, här behövs riktig kvalité som startspelare.

Vänsterbackar: Enrique ut, en in.
Moreno kan förhoppningsvis skaka av sig sin jobbiga första säsong men han behöver konkurrens och backup. Här hade jag verkligen blickat mot Frankrike.

Mittbackar: Coates&Touré ut, två återvänder från lån.
En position där Liverpool inte borde bemöda sig med att värva nytt. Förutom Skrtel, Lovren, Sakho och Touré återvänder Coates, Illori och Wisdom från lån och här har Rodgers (eller en ny tränare) mycket att fundera på. Personligen ser jag ingen anledning med att förlänga Touré’s kontrakt på 70 000£/v bara för att han ska hänga runt som någon ledarfigur och pappa i truppen.

Illori har fortfarande inte spelat någon officiell match för Liverpool och det är dags att han får chansen nästa säsong. Coates är hyfsad men det är dags att släppa honom så han får spela regelbundet. Wisdom borde först och främst få konkurrera om en plats som mittback men även agera reserv som högerback.

Defensiva mittfältare: Ingen ut, en in.
Här behövs det riktig klass, den position efter anfallare som är klart viktigast att förstärka. Defensivt mittfält har negligerats provocerande länge och nu får det vara slut med det. Här snackar vi investering på 25 miljoner pund samtidigt som Lucas behålls.

Centrala mittfältare: Gerrard&Alberto ut, Milner in.
Milner är spelmässigt på många sätt den bästa ersättaren till Gerrard som Liverpool kan få. Det finns dock en oro att det kommer saknas en spelfördelare i truppen om inte Gerrards kreativitet och passningsspel ersätt, och där håller inte Milner. Men i valet mellan att lägga 25 miljoner på en spelfördelare eller en defensiv mittfältare väljer jag det senare åtta dagar i veckan. Liverpool har inte råd med båda och i truppen finns redan en briljant spelfördelare i Coutinho. Liverpool behöver stål mer än stil. Alberto kommer garanterat att säljas eller lånas ut på nytt.

Offensiva mittfältare: Sterling ut, en in.
Vill verkligen inte bli av med Sterling men sannolikt kommer han säljas och då behövs en ersättare. I övrigt värvade Liverpool tillräckligt i den här lagdelen förra sommaren, finns inget annat val än att köra vidare på det materialet.

Anfallare: Aspas, Balotelli, Lambert & Borini ut, tre in.
Den lagdel som är i överlägset störst behov av en totalrenovering. Origi ansluter från sitt lån och mycket talar också för att Ings gör honom sällskap. Två unga anfallare men ingen av dem går att lita fullt ut på som målspruta och fullgod ersättare till Sturridge. Här gäller det att värva en mångsidig anfallare med pålitligt målskytte och det kommer kosta stora pengar.

Summering: Tretton spelare lämnar varav tre har varit utlånade den här säsongen. Tre utlånade tas in i truppen och åtta stycken behöver värvas.
Som ni märker är det svängdörrar som behövs på Melwood i sommar. Truppen består av för många överbetalda dussinlirare vars platser måste ersättas. Att bara krydda truppen med några få dyra värvningar är knappast gångbart.
Men kan Liverpool bli av med alla de spelare som inte räcker till? Och kan de ansvariga identifiera spelare som kan höja Liverpool och sedan övertyga dem att skriva på för klubben?