Del 3 i summeringen, offensiva mittfältare.

Adam Lallana: 6
Ett köp jag stöttade trots den stora övergångssumman och en spelare jag såg väldigt mycket fram emot att se i Liverpool den här säsongen. Lallana har inte varit någon flopp, men han har heller inte presterat så bra som jag hade förväntat mig. Den höga prislappen måste ändå spela in något i bedömningen och jag hade ärligt talat hoppats på närmare dubbla siffror både i assist- och målkolumnen. Det har inte Lallana varit i närheten av att prestera och tyvärr har han en tendens att försvinna ur matcher under alldeles för långa perioder.

Dessutom blir han ofta utbytt runt minut 65, en indikation på att allt kanske inte står rätt till med fysiken och grundträningen. Skador har också gjort sitt för att ge Lallana en ryckig första säsong, in och ut ur startelvan och sällan placerad på sin bästa position. Och här finns ju ett stort problem för Rodgers. Han har fyra spelare (Coutinho, Markovic, Sterling, Lallana) som alla helst spelar i 10-rollen, men oftast finns bara utrymme för en att spela där (Rodgers försökte ta sig runt detta med två 10:or i 3-4-2-1-formationen men det gjorde inte mycket för kreativiteten i laget).

Lallana är habil som ytter men eftersom han nästan alltid vill ta sig in i banan, och detsamma gäller yttern på andra kanten, blir laget väldigt smalt och för många kockar trängs i mitten. Detta hade fungerat bättre om det funnits bra offensiva ytterbackar i truppen som ger bredd och överlappningar, men den dimensionen saknas tyvärr. Ännu en anledning till varför 4-2-3-1 är en hopplös formation med nuvarande trupp. Lallana kan förhoppningsvis trycka på nästa säsong och spela en mer avgörande roll, det är i alla fall ett krav som kommer ställas av både Rodgers och fansen.

Jordan Ibe: 6
Spännande talang som gjort en fin andra halva av säsongen efter lånet i Derby. I princip truppens enda naturliga ytter och det var mycket därför som han hämtades tillbaka i januari. Farten och dribblingarna håller högsta klass, det Ibe måste förbättra är slutprodukten och beslutsfattandet. Är fortfarande lite för bollkär och skulle må bra av att släppa bollen snabbare och slå tidigare inlägg. Bollträffen är fin och ett rejält skott har vi sett att han har – han träffade bland annat ribban i två 0-0-matcher den här säsongen.

Nästa år är kritiskt för Ibe’s utveckling och han måste få mycket speltid. Liverpool har knappast råd att låna ut honom, såvida inte flera nya yttrar hämtas in, så det gäller att ge honom matchtid. Känslan är att han kan ta steget till den nivå som krävs för startelvan, men det innebär att han helt enkelt måste börja producera poäng.

Lazar Markovic: 5
En tuff debutsäsong med mycket spel i en ovan position för unge Markovic. Det finns säkert mycket talang i honom men han har visat väldigt lite. Likt Hendersons första säsong i klubben har Markovic gått och gömt sig mycket när han fått spela på en kant och slagit många alibipassningar. Serben trivs helt klart bäst centralt och de få gånger han spelat där har han vågat betydligt mer och inte varit rädd för att misslyckas.

Att låta honom spela ytterback har verkligen inte gynnat hans självförtroende och det är grymt dålig känsla av Rodgers att placera en sådan ung och taktiskt ”rå” spelare i en sådan utmanande position. Markovic har säkert lärt sig mycket i år men han har i nuläget tre spelare framför sig i hans föredragna och bästa position. Jag ifrågasätter helt enkelt om det var nödvändigt att köpa honom redan vid 20 års ålder när det inte fanns någon konkurrens om hans signatur och hans position redan var välfylld. Pengarna hade varit bättre att investera på en riktig ytter med några fler års erfarenhet.

Philippe Coutinho: 8
Motivering känns i princip överflödig. När jag skriver det här har Coutinho precis tagit storslam på Liverpools årliga spelargala och det råder ingen tvekan om att han har varit Liverpools klart bästa spelare den här säsongen. Navet i offensiven och börjar allt mer kliva fram som en matchvinnare.

Till nästa säsong gäller det för brassen att bli ännu mer produktiv, han har ”bara” fem mål och fem assist i ligan och det är tyvärr för lite. Ska han upp på en nia eller ännu högre i betyg måste han dubbla de siffrorna. Men så som han utvecklats de senaste åren ser jag inget som stoppar honom från att ta det steget. En hjälp på vägen skulle ju vara några ordentliga anfallare som kan avsluta alla de chanser som Coutinho skapar.

Raheem Sterling: 7
Sterling har haft en bra säsong men han lider precis som hela laget av att inte ha några anfallare som förvaltar de öppningar han skapar. Han har också flyttats runt på många olika positioner, men väldigt sällan fått spela som 10:a där han är överlägset mest effektiv. Sju mål och sju assist i ligan är hyfsad statistik men Raheem kan fortfarande bli mycket bättre på att avsluta, framför allt när det gäller att sätta de klara målchanserna.

Sista två månaderna har tyvärr varit undermåliga och det sänker hans betyg med en halv poäng. Men jag tycker som helhet att han ändå varit en av lagets bästa spelare, en katalysator i offensiven med sina vältajmade djupledslöpningar, sitt driv och sin oklanderliga bollkontroll. Inte idealisk som anfallare men jag är övertygad om att han hade fått mer uträttat i den positionen med en anfallskollega.

Nu talar mycket för att han försvinner i sommar och det vore väldigt trist. Visst kommer Liverpool att kunna gå vidare, det har klubben alltid gjort, men det är oroväckande att förlora tongivande spelare år efter år. För mig är Sterling lika bra som Gerrard var när han var 20 år och det skulle svida ordentligt att bli av med honom när han är på väg in i de bästa åren av sin karriär. Tyvärr kan inte Liverpool matcha hans ambitioner eller köpa de toppspelare som skulle kunna höja Sterlings nivå ytterligare. Jag förstår att han vill lämna, jag önskar bara att tillvägagångssättet och beteendet från honom hade varit snyggare och mer värdigt.

//

Sista delen i spelarsummeringen kommer imorgon. Då blir det oerhört trevlig läsning om alla förträffliga anfallare som Liverpool haft den här säsongen!