Dear lår(d).

Daniel Sturridge vänder sig till Gud i svåra stunder, jag vänder mig till ordvitsar.

Men ingen av oss skrattar.

För det är bra dystert att hålla på Liverpool för tillfället. Just när det var meningen att laget skulle komma igen på alla plan slår man undan benen på oss. Precis det som hände Maradona -94.

Storheter som hålls tillbaka.

Det är skitsnack förstås. Liverpool är ingen storhet just nu. Liverpool är ett försök att bygga ett korthus på en tvättmaskin som håller på att centrifugera. Och inte fan blir lakanen rena särskilt ofta.

Brendan Rodgers har visat sådan envishet och trångsynthet hittills den här säsongen att jag befarar att han kommer fortsätta att försöka bygga det där korthuset. Och utan Daniel Sturridge har december alla förutsättningar att blå en lång, obehaglig golgatavandring för nordirländaren.

Visst kan man redan nu börja fantisera om anfallsvärvningar i januari. Kanske önska sig ett Lacazetteband i julklapp med hitsingeln Seydou, say me, (say it together, Origi).

Men det förändrar inget i den omedelbara framtiden. Till årsskiftet måste Rodgers jobba med det han redan har, fast på ett annorlunda sätt än vad han hittills gjort. 4-2-3-1 med Balotelli som ensam anfallare, inga naturliga yttrar och dåligt skydd framför försvaret rimmar illa med topp-4-aspirationerna. Och vi kan inte ha saker som rimmar illa när det snart är juletid. Så jag föreslår följande justeringar åt Brendan:

  • Spela 4-1-2-1-2 och håll dig till det.
  • Spela in Skrtel/Sakho som mittlås när fransmannen är skadefri. Tills dess får väl Lovren försöka övertyga så gott han kan.
  • Eftersom inget annat fungerat, testa Gerrard och Sterling som anfallspar.
  • Spela Lucas som DM, Hendo och Coutinho framför med Lallana som spets i diamanten.

Viktigast är att lösa balansproblemet på mitten och ge bättre skydd åt backlinjen, det tror jag diamanten ovanför kan göra. Spelare som trivs centralt slipper utgå från en kant och ger förhoppningsvis ytterbackarna mer tillåtelse att ständigt löpa framåt och överlappa för inlägg. Med tre skadefria anfallare som inte gör mål gäller det att testa något radikalt, därför Stevie och Raheem som anfallare. Gerrard är en bra avslutare som vet hur man jobbar häcken av sig. Och Raheem bara skriker efter att få spela centralt där han får ut maximalt av sin magi.

Men kanske viktigast av allt är att hitta den starkaste startelvan och låta den spela ihop sig, även med två matcher i veckan. Det är egentligen bara Gerrard som skulle kunna tänkas behöva vila då och då, resten av spelarna ska klara av att starta minst elva av de tolv matcherna som Liverpool har kvar innan FA-cupens tredje runda.

Rodgers har själv medgett att han förväntar sig att få sparken om han gör fel när det kommer till de stora besluten. Nu när läget är akut har tiden kommit för stora förändringar och de största besluten i Brendans tränarkarriär. Mer av samma och han kommer sannolikt inleda året som en arbetslös man med all tid i världen att bygga korthus på tvättmaskiner.

Lithanders:anm: Jag vet inte om Rodgers gillar att bygga korthus på tvättmaskiner, eller korthus överhuvud taget, men jag behövde knyta ihop min metafor. Stäm mig.