• Publicerat 24 november, 2013
  • Skrivet av Abgar Barsom
  • 1 Kommentar

Stockholms storklubbar satsar på tränare från småstäderna…
Det känns som det är ett litet skifte i huvudstaden när det gäller att hitta tränare. Både Hammarby och Djurgården har siktat in sig på landets kanske två främsta tränare när det gäller organisation och lagbygge.

Nanne Bergstrand från sin tid i Kalmar FF, där han byggde upp ett medelmåttigt landsortslag till mästare med spelar som bröderna Elm och Ingelsten som stjärnor. Han fick till och med utveckling på Henrik Rydström och gjorde honom till en stor profil i allsvenskan under många år. Nu tar sig Nanne an Hammarby, en klubb som längtar efter stabilitet och gå upp till högsta serien igen. Man har omsatt allt för mycket spelare och ledare de sista åren, som gjort att man inte fått någon trygghet i sitt spel eller i lagbygget.

Pelle Olsson blev i veckan klar för Djurgården. En skräll kan vissa tycka, men frågan är om det verkligen är en skräll? Vad är det Djurgården verkligen saknar? Jo, samma sak som Hammarby. En stabilitet som fungerar på och utanför planen. Att skapa trygghet innanför klubbens ramar för få en harmoni inom organisationen och då är Pelle en av de bästa. Han har med en budget som är snålare än Joakim von Anka lyckats med att klara Gefle kvar i allsvenskan år efter år. Lägg till att han har tagit hand om ”no name”-spelare och skapat några riktigt skarpa namn av det.

Så, när man sammanfattar dessa två tränare, så är de som klippta och skurna för dessa två uppgifter. Så tror jag även att dem som har rekryterat dem tänker. Men fotbollen är inte så enkel som den ser ut, den är svårare än så. Många spelare har varit stora stjärnor i småklubbar och sedan flyttat upp till huvudstaden och försvunnit snabbare än kvickt. Varför? 
Jag ser många faktorer som man måste väga in…

Yttre omständigheter

• Media
På och utanför planen får man lära sig att hålla igång media. Till och med privatlivet kommer bli ett med fotbollen.

• Fans
Se, höra och bli igenkänd av fans. Att man ibland kan bli ifrågasatt hårt, men att kunna behålla lugnet.

• Staden
Det sociala, att anpassa sig efter pulsen som finns. Här går allt snabbar och är i större mängder, så det gäller att anpassa sig för att få tryggheten i hemmet.

• Spelarna
Här är det mer attityd och spelarna har lite mer skinn på näsan. Oftast är det hitvärvade som stjärnor. Det gäller att ha dem alla nöjda och så det skapas en atmosfär där man kan hitta harmoni som skapas av spelarnas energi.

Inre faktorer

• Press
Det spelar ingen roll vem eller vad du är. Här räknas resultat. Uteblir resultaten, så kommer skeppet att gunga och då gäller det att kunna stå stadigt.

• Stress
Tempo och påfrestningar kommer från alla håll. Att ha sin plan noga och väl förberedd för det kortsiktiga och långsiktiga. För när man är stressad, så skall man alltid hålla sig till linjen man har skapat för att uppnå målen.

• Familj
Trygghet är viktig och den kommer hemifrån. Familjen är viktig, så att inte den kommer i obalans. Det kan vara allt från att man läser media eller har hemlängtan (barn eller vänner).

Vi går en spännande säsong till mötes för dessa två lag. Jag tror att båda lagen är otroligt spända på att se utfallet av vad deras tränarval blir. Intresset kommer nog öka för de båda lagen inför 2014 när det gäller både ekonomi och spelare in, men det gäller att få de två faktorerna att gå hand i hand, annars kan det bli en kapning som heter duga.

………………

Silly season är igång och det finns mycket som är intressant att läsa.

………………

Landskampen? ! Så nära, men ändå så långt ifrån.

……………

Ronaldo och Zlatan var så otroligt haussade i media om att det stod mellan de båda superstjärnorna om vilken nation som skulle gå vidare. Så sant som det var skrivet, så var det en match mellan dem två. Enbart dem två…
……………

”Mini Berisha” är jagad av 30-35 klubbar ute i Europa?! Det är inte lätt att vara stjärna….

………

Jag genomgår en liten kroppsförändring under november, 23 dagar har gått och dryga veckan kvar. Ingen träning, ingen näringsrik mat, dålig sömn och ca 14-16 timmars arbetsdagar. Plus 4 kg också..
I december skall kroppen in i försäsong…

……………

Ronaldos ”egna privata” fest på Bergmans var inte att leka med…

…………

Manchester City tar emot Tottenham och det är väl dem två lagen som spenderar mest pengar i England just nu. Två lag som verkligen vill vinna ligan, till nästan vilken pris som helst. 
Jag tror att City är det starkare laget, med lite större stjärnor som kan kliva fram när det behövs och verkligen gillar att spela under press. Jag spelar 1an på www.comeon.com till 1.68. En medel insats med en bra avkastning på en söndag.